ferdinand_mare*** La 15 octombrie 1922 regele Ferdinand si regina Maria s-au incoronat la Alba Iulia.

73ADUCERE AMINTE

Punctul culminant trăit de regalitate a fost ceremonia încoronării de la Alba Iulia, la 15 octombrie 1922. Întîi s-a desfăşurat un serviciu religios în catedrala Unirii, construită după război. Ferdinand şi-a pus pe cap coroana de oţel pe care o purtase şi unchiul său Carol 1 cînd Romania s-a declarat regat în 1881. Constantin Argetoianu scria în amintirile sale “ Ceremonia Încoronării a fost foarte reuşită şi totul a fost bine organizat….Biserica, peristilul din jurul ei, decorate cu sobrietate, se prezentau cu atît mai plăcut cu cît vremea era minunată…A fost întîi un TeDeum la care au incoronare-alba-iuliaasistat Suveranii şi participanţii invitaţi…În faţa foişorului regal sta înşirată armata. Regele şi Regina îmbrăcaţi în mantalele lor hieratice de catifea stacojie, brodată şi paftată cu aur au mers pe jos de la biserică la foişor, urmaţi de tot alaiul. coronation8După ce au urcat treptele foişorului şi s-au imobilizat ca într-o icoană, cu feţele spre armată, au apărut preşedinţii Camerei şi Senatului purtînd fiecare cîte o coroană pe o perină de catifea roşie. Pherekyde a prezentat regelui coroana sa, iar Orleanu reginei pe a ei. Regele s-a încoronat singur, şi apoi a pus Incoronarecoroana pe capul reginei. Muzicile au intonat imnul regal şi uralele au umplut văzduhul…A fost un moment înălţător… Mi-am adus aminte de toate suferinţele şi de toate nădejdile de la Iaşi şi trîmbiţele soldaţilor mi-au răscolit adîncul sufletului….”

A doua zi la Bucureşti a avut loc o paradă militară sub Arcul de triumf. Regele şi regina refac drumul lui Carol la sosirea sa în ţară 10 mai 1866: şoseaua Kiseleff, Queen Marie coronationacalea Victoriei…Se organizeaza serbări şi receptii în prezenţa corpului diplomatic şi a unor înalţi oaspeti străini. Entuziasmul aratat regelui Ferdinand şi reginei Maria a demonstrat încă odată popularitatea de care se bucurau. Au fost momente înălţătoare, fericite, de care poporul român nu prea a avut parte. Este de fapt clipa suprema a monarhiei. Cu o Românie întregită, respectata în Europa şi în lume.”

Fragment din volumul DINASTIA de Stelian Tanase si Elena Vijulie aparut la editura RAO/2017 .

*** Pe raobooks.com librariarao@rao.ro sau eMAG.ro elefant.ro diverta.ro librarieonline.ro. librarie.net. De asemenea in lanturile de librarii Humanitas, ale Centrului de librarii Bucuresti, Infomedia, Librex, Alexandria, Diverta, si in benzinariile OMV.

DESKRERPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!