ÎNDEPĂRTATUL RĂZBOI AL CRIMEEI

tolstoi, 2 paschieviciIată o poveste despre atmosfera din Bucureștii acelui an, cind armata ruseasca ocupa Tarile romane. Suntem in 1854. O curtezană celebră, Rose Pompon a venit de la Paris în speranța să se îmbogățească. A țintit sus, la mareșalul rus Paschievici, călăul popoarelor, supranumit așa după pacificarea răsculaților polonezi. În 1854 franţuzoaica îşi părăsise şantanul parizian, Bal Mabille, care o făcuse celebră ca dansatoare şi a traversat Europa în căutarea logodnicului dispărut, zis beizadea Viţel, unul dintre fiii prinţului Grigore Sturdza. Nu-şi tolstoi 3 rose-pompon.găseşte beizadeaua, despre care zvonurile spuneau că i-ar fi devenit soţ în secret, și a vrut să pornească spre Rusia, unde s-ar fi refugiat, în căutarea lui. Pentru a face însă asta în vreme de război avea nevoie de prieteni influenţi. De Bucureşti trăgeau două mari imperii, cel otoman şi cel rus aflate in acel an în război. Trupele ruse trecuseră Prutul şi ocupaseră Moldova şi Ţara Românească. Comandantul suprem al armatei ruse era prinţul mareşal Ivan Feodorovici Paschievici, dar comanda efectivă a armatei o avea prinţul Mihail Gorceakov. Toţi erau încartiruiți la Bucureşti. Oraşul era plin de ofiţeri în uniforme sclipitoare, printre care şi a contelui Lev tolstoi 4 parada-la-palatul-stirbeyTolstoi, ofiţer de artilerie.

Paschievici se născuse într-o măruntă familie de nobili și a avansat foarte repede în ierarhia militară. Era principe de Erevan şi prinţ al Varşoviei. Avea o reputaţie de om fără milă.tolstoi 2

Palatul Ştirbey ( de pe Podul Mogoșoaiei, clădirea exista și azi) unde îşi stabilise mareşalul Paschievici cartierul general, este locul în care bîrfele spun că s-ar fi consumat idila mareșalului cu Rose Pompon. Rose Pompon a publicat la bătrinețe amintiri savuroase în care scrie că ar fi avut o relație platonică. Paschievici avea 72 de ani şi tinerii ofțeeri care o anturau a pus pariu că nu iese nimic din povestea asta. Audiența are loc, și Rose Pompon îi cere un pașaport să ajungă în Rusia. Paschievici o invită în aceeaşi seară la cină in palatul Stirbey. Rezultatul – Rose Pompon își petrece noaptea cu mareșalului spre consternarea ofițerilor care pariaseră sume importante că ea nu va reuși. Era Tolstoi printre ei!? Foarte probabil. În memoriile ei, Rose Pompon scrie că l-a vizitat pe mareșal şapte seri la rînd, că au dansat şi s-au distrat de minune şi că de fiecare dată Paschievici a fost palatul stirbeyextrem de generos, recompensînd-o cu o mie de galbeni, sumă considerabilă pentru acele vremuri. La capătul unei săptămîni aşa de plăcute, comandantul armatei ruse tot nu i-a acordat însă permisul de călătorie spre Rusia, spunându-i că nu o poate lăsa să se aventureze într-o zonă aşa periculoasă.

Rose Pompon s-a întors singură la Paris să își continue cariera de demimondenă și să își povestească aventurile bucureștene. Tolstoi, a plecat odată cu armata rusă după trei luni petrecute la București. Îl găsim din vara acelui an 1854, în Crimeea la asediul Sevastopolului, pe care îl va descrie în prima sa carte.

Cartea cu memoriile lui Rose Pompon se găsește la Biblioteca Academiei Române unde am consultat-o și eu. Un editor ar putea să o traducă și editeze pentru detaliile bucureștene cuprinse în paginile ei.

STELIAN TANASE

CITESTE SI DA MAI DEPARTE!

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!