INTERVIU BBC ŞI DELICATESE

By 21 aprilie 2011Jurnal de bord

Am plecat destul de bosumflat de la Tîrgul de Carte de la Londra, Motivul, nu puteai să cumperi, şi cîte ceva era de adus acasă. Observ că mai mult de jumătate dintre titluri sunt pe gastronomie. E un val nemaipomenit, lumea se pasionează de gătit. Un amic, jurnalist de la Budapesta, mi-a spus că în Ungaria nu mai sunt talkshowuri politice, toate s-au transformat în “cooking shows”. Tendinţa se simte cu putere şi aici. Suntem obsedaţi de boli şi condiţia fizică, de cure de slăbire. Mai puţin cred ne preocupă gusturile rafinate, eco, sorturile de vin, felul cum se face steakul pe grătar sau în cuptor… Toată lumea vrea să mănînce mult şi bine, dar să nu se îngraşe. Am devenit peste noapte experţi în diete, colesterol, glicemii, greutate optimă, digestie.*** Partea mea a fost să mă las intervievat de o jurnalistă foarte cunoscută, Rosie Goldsmith, pentru BBC- 4, despre “Clienţii lu Tanti Varvara” apăruta aici, la UPP. Se înregistrează video pentru tv. Nu ştiu cum au făcut editorii, dar cartea cîntăreşte un kilogram, ai dificultăţi să o ţii în mînă. Discutam live un ceas. O tînără actriţă citeşte două scurte fragmente, să îşi facă englezul o impresie. Eu răspund la întrebări. E un exerciţiu dur să te adresezi unui public necunoscut, care nu stie nimic depre istoria Romaniei, să fii inteligent&spontan. Mă deranjeaza staţia de amplificare, îmi bubuie cuvintele în urechi. Mă ajută experienţa de 12 ani în tv. Am mai trecut prin defecţiuni cu camera pornit, în direct, şi a trebuit sa fac faţă, să nu se oberve că ceva e defect. Una peste alta, am supravieţuit. A fost lume multă, şi ambsadorul Ion Jinga, Catrinel Pleşu, editori, români trăind pe Tamisa etc. Au venit întrebări, m-am descurtat. Acum pot să zic că am avut trac ca un debutant.

I left the London Book Fair with a case of the sulks. Why? London’s not a shopping fair, and you couldn’t pick up a little something to bring home. I noticed, though, that more than half the London titles were cooking-related, which makes this a wave of previously unseen dimensions. People are really wild about cooking. A journalist friend from Budapest told me that there aren’t any talk shows in Hungary anymore; they’ve all turned into cooking shows. The trend is strongly felt in Romania as well. We’re obsessed with illness, physical condition and reducing diets. I think we’re less preoccupied with refined tastes, green produce, wine varietals, ways of doing steaks on the grill or in the oven … Everyone wants to eat a lot and well without getting fat. We’ve turned into overnight experts on diet, cholesterol, glycemic index, optimal weight, digestion … My job at the fair was to let myself be interviewed by a well-known journalist, Rosie Goldsmith, for BBC-4, about Auntie Varvara’s Clients: Clandestine Histories, (University of Plymouth Press: Nov. 2010). I don’t know how the publishers did it, but the book weighs one kilogram (2.2 lb.) and it’s not easy to hold in your hand, but anyhow, filming for TV, we talked live for an hour during which a young actress read two brief passages to give the English reader an impression of the book. I answered questions. It’s a tough exercise addressing an unknown audience that knows nothing about Romanian history while trying to be clever & spontaneous. Feedback in the amplification system was rather a pain: my own words went on rumbling in my ears. 12 years experience in television helped. We’ve run live with a camera malfunction—a condition that you have to put a face on so no one notices something’s broken. But meanwhile, back at the Fair, with one thing and another, we survived. There was a big crowd at the launch, among whom I saw Ambassador Ion Jinga, Catrinel Plesu, publishers and Romanians living, for the moment, Thames-side . There was a question and answer session. I got through it, though at this point I can say that I had stage-nerves like a rookie.

Traducere de Jean Harris

Foto: LIVE, Rosie Goldsmith, BBC/4 si Stelian Tanase

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • Astrid spune:

    E bine de aflat ca nu numai debutantii au trac de debutant! Am vazut ieri la Londra o femeie citind o carte in mers, pe strada. No problem. Oare ar tine-o bratele sa citeasca “Clienţii lu Tanti Varvara” pe Fulham Palace Road?

  • Ana spune:

    Eu imi aduc aminte de cat de mare mi s-a parut „Harry Potter ” in bratele unei adolescente, tot la Londra, acum vreo cativa ani. Se vanduse asa de bine ca devenise fenomen. Nici cu mai recentul Millenium a lui Larsson, mare bestseller si el, nu mi-e rusine la gramaj :-))

Spune-ți opinia, fă-te auzit!