IOHANNIS, LIBERALII ȘI AL DOILEA MANDAT LA COTROCENI

By 29 ianuarie 2017Jurnal de bord

tanase nisa 112Iohannis a greșit grav cînd i-a dat PNL-ul pe mînă Alinei Gorghiu. A fost o alegere proastă, și Iohannis nu a fost singur în aceasta desemnare. L-a ajutat copios o gașcă fff convinsă că va putea să manipuleze în folos propriu un personaj atit de slab. Alina Gorghiu a rămas nelegitimă si fără autoritate reală – in lipsa unui congres care s-o ratifice. El trebuia ținut imediat după alegerile prezidențiale și ar fi fost și folositor politic, pentru că venea după victoria lui Iohannis. Era nevoie de congres pentru a clarifica țintele, tactica și strategia după acest moment esențial. Anemicul si docilul BPN care voteaza la vedere, ca iepurașii, cu lăbuțele pe sus, ca într-un număr de circ, are o valoare zero, nu aduce nici un fel de legitimitate și putere. Lipsa legimitatii conducerii de după retragerea la Cotroceni a lui Iohannis a fost una din tarele majore ale PNL in ultimii doi ani.

Asta a și facut ca momentul „victoria lui Iohannis”(de fapt a fost respingere de către electorat a lui Victor Ponta și a PSD) , să fie pierdut. Asta se intimplă cind ai un lider neexperimentat la conducere, servil, (fata de Iohannis) și cu insuficientă capacitate de a conduce un partid. Habar nu a avut ce are de făcut. Pălaria pusă pe capul Alinei Gorghiu a fost – cum am spus de multe ori public- mult prea mare pentru ea. Dar în prostiile pe care le-a făcut, a fost sprijinta, incurajată, aprobată de mulți țuțeri/lideri ai PNL. Nu a fost singură. Ar trebui să li se arate ușa la congres. Proba e facut- eșecul din 11 dec. 2016. Ce altceva mai trebuie!? De altfel, membrii PNL, militanții liberali, electoratul propriu, nu vor accepta mai puțin de atît. Ei doresc ca nimeni responsabil de dezatrul electoral recent să nu se regăseacă în noua conducere a PNL! Nu mai vreau să văd aceleași mutre prin prezidii, ori vorbind în numele nostru la tv, in conferințe de presă ! mi-a explicat zilele trecute un liberal marcant.

Sunt doua chestiuni care blocheaza PNL. 1/ tutela lui Klaus Iohnnis 2/ fuziunea ratată dintre PNL și PDL. Congresul trebuie să tranșeze asupra acestor chestiuni. Cel mai periculos ar fi să lase lucrurile nerezolvate, nici albă nici neagră, eventual cu un comunicat in doi peri – specialitatea casei.

1/ Pe scurt – e sau nu PNL partidul lui Iohannis !? Și inver- Iohannis e de facto liderul liberalilor!? Acest raport are nevoie de o clarificare. Eu cred ca emanicapra de Cotroceni este o condiție sine-qua-non a renașterii PNL. Cine doreste (si cine nu ) asta!? Iohannis nu cred, de vreme ce are nevoie de un vehicul pentru alegerile din 2019. Dar nu are nevoie de orice fel de partid, ci de unul puternic. Or, PNL slăbeste pe măsură ce se intarește tutela sa asupra partidului ( cu complicitatea unor lideri PNL). Aici este paradoxul situaiei, e un cerc vicios. Prevăd un razboi subteran in PNL pe această chestiune și un amestec al Cotrocenilor, a lui Iohannis personal pină la Conges si la congres. Interesel mărunte vor face mare cariera si se vor impune.

2/ Fuziunea ratată dintre PNL si PDL a alimentat multe blovaje, rateuri, crize și neputințe ale liberalilor. Ea trebuie discutată sincer și hotărît pe ce drum se merge mai departe. Separat, împreună – ca alianță, federație, sau ca un singur partid. Daca se lasă confuzie după congres, rezultatele la urne din 2019, 2020 vor fi chiar mai proaste decit cele din 2016.

STELIAN TĂNASE

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

 • albert keller spune:

  V-am urmarit cu atentie cometariile critice la adresa PNL in interventia d-voastra de Luni seara pe B1. (online)
  Am sesizat cu aceasta ocazie faptul ca va doare situatia grava din rindul trupelor peneliste aflate in degringolada, fara directie si leadership.
  Lovitura de gratie data establishmentului liberal a venit de la Fuhrerul de Hermannstadt care in prima faza s-a folosit de partid pentru ca apoi sa-l siluiasca cu fericirea chimica a concubinajului cu PDL.
  Sugestiile d-voastrea pertinente cu o eventuala resuscitare a hoitului PNL sint in opinia mea ca luminarea la capul mortului.
  Lumineaza dar nu desteapta.
  Acolo sus in BNP al PNL terenul este atit de toxic incit nici iarba nu mai creste.
  PS
  Va suspectez serios de liberalism d.le Tanase ceeace astazi a devenit Erezie intr-o lume nebuna a extremelor.
  Vorb-aia… om batrin si cu principii ?!?

Spune-ți opinia, fă-te auzit!