ISTANBUL – AMESTEC DE LUMI

By 27 aprilie 2011Jurnal de bord

Şarmul indescriptibil al Istanbulului vine din amestecul irepetabil de lumi. Stilurile, epocile se întretaie la tot pasul. Epoca începuturilor, antichitatea grecească, lumea precreştină. Perioada creştină, cînd crucea şi Isus erau interzişi. Apoi, după Constantin cel Mare, şi apoi separarea de Roma, cînd devine capitala a Imperiului roman de răsărit. Bizanţul şi cruciadele. Apariţia turcilor şi cucerirea Constantinopolului de către sultanul Mehmet. Imperiul Ootoman. Apoi secolul XlX, cu influenţele occidentale. Republica lui Ataturk, modernizarea, ca să nu zic occidentalizarea.

Nu trebuie să străbaţi kilometri pentru a aluneca în timp mii de ani… Întîlnirea se întîmplă într-o piaţă sau la un colţ de stradă. Autobuzele cu etaj, roşii, City Sight Tour, sunt londoneze, dar pe ele sunt pictaţi dansatori dervişi, moscheea albastră sau Bazarul. Pe malul Bosforului se văd zgîrie nori care nu sunt mai prejos de cei de ultima generatie din Shanghai, Singapore, Hongkong, Taipei. Pe străzi vezi femei îmbrăcate tradiţional, dar şi în blugi, tricou, adidaşi, fără complexe. Pe străduţele din Taxim (cartierul cel mai european), bărbaţii joacă table, sug la narghilea şi ascultă la tranzistori/privesc la tv, meciurile de fotbal (mare pasiune aici) între Galatasaray-Fenerbahce. Afişe anunţă un festival internaţional de jazz la Topkapi (palatul sultanilor), pe o scenă montată în faţa Muzeului naţional de antichităţi (plin cu sculpturi greceşti, scoase din mare). Iar festivalul are loc în timpul Ramadanului!!! E o realitate postmodernă.

Peste tot ţi se spune că “suntem europeni”. E o adevărată obsesie. Ghizii, recepţionerii în hotel, orice interlocutor te asigură de asta. Turcia (80 de milioane locuitori) doreşte să intre în UE, e deja membră NATO din 1949, chiar dacă şoferii de taxi, chelnerii, recepţionerii (cu fff rare excepţii) nu vorbesc nicio o limbă străină. Mă mir, economia locală este susţinută de invazia de turişti. Nu înţeleg cum se înţeleg cu străinii…

Spune-ți opinia, fă-te auzit!