ISTORIA APARATELOR CASNICE 1. FRIGIDERUL

By 26 februarie 2014Lifestyle

frigider  3de DACIANA PANAIT

Mașina de călcat, frigiderul, aspiratorul, mixerul, mașina de spălat – fiecare dintre noi le avem în casă și nu am putea concepe viața de zi cu zi fără ele. Dar știm oare cum au ajuns ele în forma actuală?

Pentru astăzi, vă propun să punctăm câteva lucruri interesante și poate mai puțin știute din istoria frigiderului….

frigider William CullenÎnainte de apariția frigiderului, produse alimentare erau păstrate proaspete în pivnițe sau în camere răcoroase, adeseori plasate lângă izvoare sau lacuri cu apă rece. Dacă era posibil, erau aduse de la munte blocuri de gheață care puteau pentru un timp sa asigure o temperatură scăzută. Iar cantitățile mai mari de alimente erau depozitate în peșteri sau chiar în mine dezafectate unde era asigurată o temperatură scăzută pe tot parcursul anului.

Istoria frigiderului artificial începe în anul 1755 când profesorul englez William Cullen de la Universitatea din Glasgow a proiectat o mică mașină de refrigerare utilizând o pompă de vacuum în jurul unui container, reușind să obțină chiar și o cantitate mică de gheață. Dezvoltarea tehnologiei de răcire a explodat de-a lungul secolului al 19-lea atât în ceea ce privește refrigerarea cât și aerul condiționat. Prima încercare reală de utilizare industrială a refrigerării, a fost în anul 1851. James Harrison, un tipograf scoțian, a emigrat în Australia, unde a cumparat tipografia unui ziar. În timp ce curăța caracterele (literele) cu eter, a observat că metalul se răcește puternic frigider 2pe măsură ce lichidul se evaporă. Folosind acest principiu, Harrison a pus în funcțiune o berărie australiană în care gazul rece rezultat din evaporarea eterului era pompat prin conducte care circulau în toată clădirea. Sistemul însă era extrem de costisitor iar în 1860, Harrison a dat faliment pentru că gheața naturală importată din America și adusă cu vaporul era mult mai ieftină !!!!

Tehnologia a evoluat și Carl von Linde, Ferdinand Carré, Nathaniel B. Wales, William C. Durant, Fred W. Wolf, sunt doar câțiva dintre pionierii care și-au adus contribuția în dezvoltarea diverselor soluții mai mult sau mai puțin de succes. Începând cu 1911 au existat numeroase încercări de producere si comercializare a unor aparate care să satisfacă necesitatea domestică de păstrare îndelungată a produselor alimentare. Dar ceea ce poate fi numit primul frigider adevărat, cu compresor și compartiment de geață, a fost creat și comercializat în SUA abia în anul 1922. Costa 714$ în condiițiile în care un Ford Model-T – mașina la modă a timpului – costa 450$!

frigider 1 Până la sfârșitul anilor ’20 frigiderele foloseau combinații de gaze toxice ca și agenți de răcire. După mai multe accidente fatale datorate scurgerilor de gaze, principalele companii care activau pe piață: Frigidaire, General Motors și DuPont și-au unit forțele pentru a găsi o soluție sigură. Această soluție a fost numită FREON. Spre deosebire de predecesoarele sale, freonul este un gaz incolor, inodor, neinflamabil, necoroziv și, cel mai important, non-toxic! Compania Frigidaire a patentat substanța iar General Motors și DuPont au început producția de freon în 1930 sub un nou nume de companie: Kinetic Chimical.

Prima idee a congelare a alimentelor a avut-o Marjorie Merriweather Post, deținătoarea companiei General Foods, la sfârșitul anilor ’30. Cum soțul ei, Joseph E. Davies, era ambasadorul SUA în Rusia, neîncrezătoare fiind în stadardele de siguranță ale mâncărurilor rusești, Post a avut idea de a trimite la Moscova produse alimentare complet înghețate în containere speciale, descoperind că astfel pot fi consumate si o serie de produse, precum fructele și legumele, în afara sezonului. Mai apoi, din dispoziția lui Post, General Foods a început frigider 4comercializarea acestor produse congelate către restaurantele de clasă.

Producția de masă a frigiderelor și congelatoarelor casnice a început la mijlocul anilor 1940. Considerate până atunci un lux, existența lor în casele americanilor a devenit banală. În această perioadă , însuși Albert Einstein a proiectat propria sa formă de frigider – cunoscută doar ca „frigiderul lui Einstein” – care nu necesita componente mobile sau energie electrică. Și-a vândut brevetul firmei Electrolux dar frigiderul nu a intrat în producție comercială niciodată. Electrolux a cumpărat de fapt proiectul numai ca să se asigure că nu încape pe mâinile concurenților săi. Iar Einstein a folosit redevențele obținute de pe urma brevetului pentru a ajuta la finanțarea Proiectului Manhattan, cel care a dus la dezvoltarea bombei atomice!einstein

În anii ’70 și ’80, s-a descoperit că freonul este unul dintre gazele care afectează stratul de ozon, astfel încât la începutul anilor ’90 a fost înlocuit cu tetrafluoretanul ca agent frigorific . Astăzi, privim frigiderul ca pe o necesitate, în România fiind produsul electrocasnic cel mai comercializat – piața frigiderelor era evaluată în 2010 la cca 600.000 de unități vândute anual și o valoare anuală de 200 milioane de euro.
DACIANA PANAIT

 

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

Spune-ți opinia, fă-te auzit!