titoUneori televiziuna română pina in 1980 difuza ceremonii cu „vizita oficială efectuată în țara noastră de maresalul Iosip Broz Tito” Scînteia punea pe pagina intii poza cu cei doi. Mai erau si foto cu garda de onoar, cu țărancuțe oferind pîine si sare…Tito tinea la pompa, ii placeau ceremoniile ținea si fie tratat cu respect. Amindoi sefii de stat în poză arătau ca Stan si Bran. Tito nu se compara ca prestanță cu piticania de Ceaușescu. Era un bărbat chipeș și impunător. In plus, era inconjurat de o aură. La cinema rulau adesea filme de război despre „eroicii partizani ai lui Tito înfruntind mașinaria de razboi germana” …Mereu existau secvente cu Tito, calm, martial, dind ordine, salv]nd situatia. In Iugoslavia exista un cult al personalitatii lui care razbatea pină la București. Am amintiri cu el, ca să zic așa.

S-a născut în 1892). A fost un lider născut, nu făcut. Nu avea scoală. Așa il facuse mă-sa, șef. Origini foartHEtha HAse modeste, rurale. A fost chemat în 1915 să servească patria, Kakania, Imperiul Austro-Ungar, în timpul primului război mondial. Cade prizonier pe front la rusi, (in Bucovina de nord). In Rusia se bolșevizează, propaganda bolsevica il acaparează. Face prima casatorie, cu rusoaica Pelagia Belousova, au impreună cinci copii. Patru dintre ei mor, unul singur, Hot, un băiat, supravietuieste. Tito lucreaza la Omsk, in Urali ca mecanic auto. Se întoarce in Iugoslavia în 1920, unde adera la Partidul comunist. Cred ca era membru inca din Rusia. În 1921 Partidul comunist este interzis, Tito este obligat să intre in clandestinitate. E urmarit de Politie. În 1928 este arestat, judecat, condamnat la 5 ani de inchisoare. Pelagia Belousova prefera să se intoarca in URSS. La eliberarea sa, Tito se duce la Viena, unde se afla conducerea PCI. Face cunoștință cu Occidentul. Ii place Viena, față de Rusia era la galaxii distanta. O impresie care il va influnța mai tirziu. În 1935 Comintern în cheama la Moscova. Se duce deși se afla în mare pericol de a fi epurat. Marea teroare era in plina desfășurare. Echivala cu un glonț în ceafa la Lubianka. Viata iși cere drepturile ei, se zicea odată. Absolvă Scoala de cadre VI Lenin și devine un calificat agent Comintern. Este legendat și trimis in Occident, întîi in Franta, apoi – in timpul războiului civil – in Spania. Tot atunci divorțeaza – suntem în 1936. Nu s-au mai intilnit niciodată. Pelagia Belousova moare la Moscova in 1968, în urma unui atac de cord.

tito 3Tito primeste misiuna să epureze PCI de cei suspecti de trotkism, deviationism, etc. Mai mult Stalin dă ordin sa fie asasinat – printre multi alti comunisti iugoslavi – șeful partidului, Milan Gorkic, aflt ala Moscova la hotel Lux. În locul lui a fost numit Tito. In aprilie 1941 forțe armate germane, italiene, unguresti invadeaza Iugoslavia. Tito fomeaza un Comitet militar. Oridinul este să se retraga in munti și duca un razboi da partizani impotriva ocupantului german. Ceea ce se si intimpla. Tot acum începe o legătura amoroasa cu Hertha Haas (1940). S-au intlnit la Paris, in 1937 unde și ea activa tot pentru Comintern, Era curier, falsifica acte, etc. Au împreuna un copil, băiat. Hertha Hass a fost arestata de Gestapo la Zagreb. A fost eliberată într-un schimb de prizonieri intre nemți (care nu stiau cine e) și partizani. Foarte romantic! Cînd se intoarce din prizonierat – in 1943 – găseste locul ocupat, de alta – Davorjanka Paunovici. Aceasta a fost femeia vietii pentru Tito, între timp auto-intitulat mareșal și comandant suprem. Purta uniforme fanteziste, mai bune de opereta decît de front. Avea o excelentă părere despre sine, si avea nevoie de semnecare sa ii arate grandoarea.

Chiar a iubit-o pe Zdenka – porecla ei de alint. Acest om cu inima rece, calculator, cinic, învățat să porunceasca, obisnuit să trimita oameni la moarte, a depins emotional de ea. Îi căuta privirile, ii cerea sfatul. Avea un efect pozitiv, tonic asupra lui. Născuta in 1921 la Kucevo, (diferenta de virsta era 29 de ani) în Serbia intr-o familie burgheză de buna reputatie. Era fină, citită, educată, fresh. S-au cunoscut în martie 1941, la Zagreb, într-un hotel de unde de facea legatura radio cu cei din Belgrad. Era studenta la Facultatea de Filosofie. I-a devenit secretară și amanta. Era femeia de care avea nevoie mai mult ca de orice. Iubea la fel de mult numai puterea. În septembrie 1941, părăseste Belgradul odata cu Tito pentru a se retrage in tito 2teritoriul controlat de partizani. Nu s-au căsătorit, desi erau nedesparțiți. Zdenka il însoteste cu curaj in cele mai dificile zile, cind totul părea pierdut și Tito in pericol iminent de a fi ucis sau făcut prizonier. Marșurile lungi, vremea mizerabilă din munti, i-au afectat sănătatea. În vara anului 1944 Tito o trimite in URSS la tratament medical. Era suspecta de TBC. Penicilina, deși fusese descoperita, nu se găsea. Se intoarce acasă în toamna aceluiasi an, medici s-au declarat neputincioși. Ajunge la timp, cit sa participe la eliberarea Iugoslaviei. Sănătatea ei continuă să se deterioreze. S-a stins în primăvara anului 1946 intr-un sanatoriu din Slovenia, plinsă amarnic de Tito. Nu o va uita niciodată și nimeni nu ii va lua locul în inima lui. Este cel mai emotionant episod din biografia lui Tito.

Jovanka Broz a fost in schimb cea mai controversată, comentata – iubită si detestata – dintre nevestele lui Tito. S-a nascut in 1924, a intrat in cercul Tito dupa disparitia Zdenkai, ca personal auxiliar. S-a spus că a devenit cu acel prilej omul serviciilor secrete. Posibil, ca să te afli în anturajul lu Tito, trebuia sa fii controlat. Relația nu a mers repede, devin amanți abia citiva ani mai tirziu. În 1952 se casatoresc. Să ne imaginam o Curte cu Tito pe post de tiran. In jur conspirații, intrigi, rivalitați, invidii, sete de putere, orgoalii.Fiecare încearcă sa ajunga pe o orbita mai aproape de zeul Tito. Să îi intre in grații.De asta depinda cariera fiecaruia – de capriciile, simpatiile/antipatiile lui Tito. Iovanka intră in acest malaxor. Obligată sa joace o partida sau alta, adevenit ea insăși un personaj important al Curții. Datorită accesului nelimitat la Tito are o influență din ce in ce mai mare. Tito nu mai este un comunist hărțuit care se ascunde în subteranele clandestinității. Nici un partizan care lupta zilnic să supravietuiasca. Din 1945 odată cu cistgarea războiului de catre Aliati, este cel mai puternic om din Iugoslavia si unul dintre cei mai puternici din lume. Odată cu preluarea puterii Tito dezlăntuie teroarea. Abia se incheie valul de teroare de o mare cruzime și se declanșează conflictul cu Stalin (1948). Tito nu era un anti-stalinist, nu era un democrat. Era un pragmatic, metodele celor doi dictatori erau aceleasi. Erau doi obsedati de putere. Tito a vrut sa fie stăpîn în țara lui, să nu ii dicteze Stalin ce si cum sa facă. Este motivul pentru care Stalin a vrut să îl elimine. tito 1Kremlinul a incercat de sute de ori sa il asasineze. Nici dupa 5 martie 1953, cind Stalin a murit, tensiunile intre Kremlin si Belgrad nu au incetat. Normal, în jurul lui Tito s-a instalat paranoia.

Iovanka Broz s-a lăsat prinsă în aceste intrigi? Controversele nu au încetat pina azi. Rolul jucat de ea a suscitat dispute intre jurnalisti, veterani titoisti, istorici. Lucrurile nu s-au clarificat. Cert este ca intre cei doi sentimentele de iubire s-au schimbat. Tito a ajuns să o deteste. Poate atîțat de generali, de servicii, de intrigantii obișnuiti. I-au spus ca Iovanka era agent sovietic, ca incearca sa ii succeadă la putere. Că își plasa oamenii fideli ei in posturi cheie. Tito imbătrînea vizibil, reflexele lui slăbeau. Era obsedat de ca va muri. Avea o sanatate tot mai precara. Nu a fost prea greu tovarasilor sa il stirneasca impotriva ei. In 1975 cei doi s-au separat. Din 1977 nu s-au mai văzut, nu și-au mai vorbit.

Tito a murit in 1980, la 88 de ani. La funeralii au participat cei mai importanti lideri ai planetei – Margaret Thatcher, Leonid Brejnev, Indira Gandhi, Helmuth Schmit, etc. Pentru prima dată după multa vreme Iovanka Broz a aparut în public in urma catafalcului, cernită, plinsă. Și-a petrecut ultimi ani din viata in domiciliu fortat, la marginea Belgradului, pazită de Serviciile secrete. A scris o carte de memorii, aparută abia cu o luna inainte de moartea ei survenita in urma unui atac de cord, 20 octombrie 2013.Avea tot 88 de ani.

*** Fragment din „Repertoarul amorului”, volumul doi, apartu in septembrie 2020. la editura Hyperliteratura. DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!