janis joplin 3Janis Joplin a murit la 4 octombrie 1970 in urma unei supradoze de droguri combinata cu alcool. Se nascuse la 19 ianuarie 1943. Nu știu dacă cineva iși amintește de un film cu Bette Midler, „Rose”. Personajul principal era întruchiparea/ecranizarea vieții lui Janis Joplin, L-am văzut pe video in anii 80 așa cum se vedea atunci un film. De pe caseta video dintr-o pungă de plastic primită la un colț de stradă de la un amic căruia i-am pasat alte casete la schimb. Nu știam ce este acest film. Am realizat de la primele secvențe că idolul rock care era aclamat de mii de fani era EA. Mi-am făcut prin cineva o copie și l-am mai văzut de multe ori de atunci. L-am janis joplin 11imprumutat prietenilor, etc. Devenise aproape un drog pentru mine. Nu o văzusem pe Janis Joplin in concert pe înregistrări, aveam cu „Rose”un surogat al ei. Toată România trecea prin faza surogat – cafea cu înlocuitori (nechezol). salam cu soia, etc. Abia în anii 90 mi-am adus cîteva inregistrări autentice ale concertelor ei. Nu m-a dezamăgit o clipă. Rămîne cea mai mare cintăreață de rock. Destinul ei se potrivește perfect cu fenomentul (Brian Jones, Jimi Hedrix, Jim Morrison Keith Moon etc. ). A ars ca o flacără. A murit de o supradoză de droguri, cu alcool și epuizare. Cockteil Molotov, letal.

coperta Sunt un copil al RRLa 13 octombrie cenușa celei care a fost Janis Joplin a fost împrăștiată în ocean, pe țărmul Californiei. Am fost fascinat de ea în tinerețe. Avea un geniu care nu înțelegeam de unde vine. Nu înțeleg nici azi, cînd deja am trecut prin prea multe lucruri. Poate că secretul ei era că te atingea ACOLO, în străfundul sufletului, acolo unde chiar mai contează cîte ceva. Unde indiferența, cinismul, tot ce este cenușiu și ne micșorează, ne umilește, ne înfricoșează, nu mai există. A fost în un strigăt de durere neauzit, o rană neînchisă cît ea a trăit. Să știe acolo unde este ea acum – deasupra oceanului Pacific sau în adîncurile lui – că încă o iubesc, îi sunt devotat și o ascult de fiecare dată înfrigurat. Omagiul meu. De vocea ei mă leagă o perioadă f. tristă a vieții mele, oricum nu prea veselă.

***Fragment din volumul „Sunt un copil al Razboului rece”aparut in aprilie 2020 la editura Corint. Cartea unei generatii.

*** Cereti exemplarul dorit la libris.ro, elefant.ro, carturesti.ro sau la raft in lanturile de librarii Carturesti, Humanitas etc.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!