În acest episod din seria documentar Bucureşti Strict Secret, este vorba despre acuzaţiile pentru “atentat la bunele moravuri” şi “pornografie”, aduse unor tinerii artişti şi scriitori: Geo Bogza, Gherasim Luca, Jules Perahim, Aurel Baranga, Sesto Pals, Paul Paun. Şi lista nu se închide aici. Mai sunt şi alţii. Pentru asemenea fapte – reale sau imaginare – unii au ajuns la închisoarea Văcăreşti. Ba, Geo Bogza chiar de doua ori. Aici a avut „onoarea” să stea în celulă cu cei mai mari criminali ai epocii. Pe unul dintre ei – fiorosul Berila, deja l-am întâlnit în episodul “Zaraza”. El este cel căruia i s-ar fi încredinţat asasinarea frumoasei iubite a lui Cristian Vasile. Dar mai erau şi alţi bandiţi în celula în care Bogza era cazat pe banii statului. Toţi extrem de sângeroşi: Dolorosa, Vasilescu Cantalup, Tata Moşu, Calogero i-au ţinut companie… Aveau pe conştiinţă zeci de victime. Ce faună! Demnă de un scriitor & jurnalist. Sunt destui care cred că locul celor care scriu este la închisoare. Ei zic că sunt mai periculoşi decât criminalii în serie şi asasinii plătiţi.

În Europa existau la acea vreme două dictaturi – roşie şi brună -. A lui Hitler şi a amicului său Mussolini, la vest şi URSS-ul lui Stalin la est. Nici România nu era departe. Prinsă în angrenaj, îşi trăia ultimele zile de democraţie.

La Bucureşti conflictul aşezase faţă în faţă, spiritele occidentale, moderne, şi cei care invocau tradiţia, istoria, morala, religia. De o parte Societatea Scriitorilor Români, de celalaltă Academia. De o parte Mihail Sebastian, Eugen Lovinescu, Camil Petrescu,Tudor Arghezi, Liviu Rebreanu, care au sarit în apararea lui Bogza. De celalaltă: Nicoale Iorga, Octavian Goga, Mircea Eliade, I. Alexandru Brătescu Voineşti… Presa s-a împărţit în două tabere şi scandalul a început… Şi ce scandal! A fost nevoie de intervenţia regelui Carol al Doilea pentru a opri beligeranţii…

Spune-ți opinia, fă-te auzit!