JURNALISM DE ÎNALTĂ CLASĂ

watergate 11Văd pe un canal tv, aseară tîrziu, un film inspirat de afacerea Watergate care a dus la demisia lui Richard Nixon, “Toți oamenii preşedintelui” . Robert Redford şi Dustin Hoffman au interpretat rolurile jurnaliştilor Bob Woodward şi Carl Bernstein de la “The Washington Post”. Povestea a zguduit America anilor 70, o ţară şi aşa slăbită de înfrîngerea din Vietnam. Afacerea Watergate a fost “procesul Dreyfuss ” jucat în SUA aproape 100 de ani mai tîrziu. A fost un fff dur exament al funcţíonării instituţiilor democratice. Întrebarea a fost dacă Constituția e o vorba goală sau chiar are substanţă şi funcţionează. Ei bine, a funcţionat, spre mirarea tuturor. Casa Albă a watergate 1fost invinsă de presă, pentru că ea s-a poziţionat ca apăratoarea a drepturilor şi garanţiilor înscrise în Constitutie de părinţii fondatori din secolul al XVlll-lea. Toate instituţiile au refuzat rind pe rind să îl apere pe preşedintele care abuzase nepermis de puterea lui şi mutilase sensul Constituţiei, Congresului, Justiției. În aproape orice altă ţară pariul ar fi fost pierdut de democraţie. În SUA a fost exact pe dos. Și ce moment pentru forța presei, pentru jurnalismul de înaltă clasă. Nu mă pot impiedica să nu compar cu situația din România. Cit de mult s-a depreciat presa și statutul jurnalistului la București în ultimii zece ani. Un regim politic problematic, dublat de o dură criză economică care au culcat la pămînt presa. Ea a fost aservită de interese politice vădite, de cele de afaceri. Nu mă mir că a pierdut prestigiul (30% de procente numai in ultimii doi ani în aprecierea publicului). Ea e ruinată. watergatePresa scrisă – cotidiane, saptămînale – aproape a dispărut. Jurnaliștii de calitate îi numeri pe degete. Etc.

*** O amintire. Filmul a fost prezentat in România în anii 80 la TVR, într-o duminică seara, ca propagandă anticapitalistă şi antidemocratică. Adică: uitaţi ce se petrece în Statele Unite la care visaţi ca proștii! Ce abuzuri, ce corupţie, cenzură, ce servicii secrete etc. Noi, adică “omul noul” am înţeles total diferit acest mesaj. Am înţeles că peste ocean presa putea să doboare un preşedinte, pe cel mai puternic om din lume.

bob woodwardNixon nu ne era necunoscut. Fusese in România şi l-am văzut de pe un trotuar cu multă lume, trecînd într-o limuzină deschisă, în coloana oficială, la mine în cartier, pe strada Baba Novac, in Balta albă. Ceauşescu îi arăta blocurile noi. Cine îşi imagina ce avea să se întîmple cu amîndoi! La 9 august 1974 Nixon a demisonat (m. 1994). În decembrie 1989, Ceauşescu, gazda lui Nixon, a fost răsturnat de o revoluţie populară, judecat de un tribunal excepţional şi executat de Crăciun.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!