kennedy 13***La 28 iulie 1929 s-a nascut Jacqueline Bouvier-Kennedy, soția președintelui american John F. Kennedy (d. 1994).

***S-au spus multe despre faptul ca JF Kennedy era un „womaniser”, un mare afemeiat. Vînător de fuste, se zice prin Bariera Vergului. Unul cronic, obsedat de sex și mai ales dornic de noi cuceriri. Cine nu ar fi dacă s-ar afla în poziția lui? Președintele USA, cel mai puternic bărbat de pe planetă. Chipes si tînăr – 43 de ani cind a fost ales. Ce femeie i-ar rezista? JF Kennedy știa foarte bine ce efect avea asupra femeilor cu care se intersecta. Era un manipulator de clasă, cunoaștea fascinatia pe care o exercită puterea, banii, gloria, asupra sexului frumos. Pe lingă alte defecte în materie de femei mai avea și pe acela că nu prea alegea. Femeie să fie! Intra in sevraj cînd apărea una nouă prin preajmă. Ideea era fff simplă – trebuia să fie a lui. Să ajungă într-o cameră să facă sex cu ea. Cititorii bărbați ai acestor rinduri cunosc starea asta foarte bine.

Discernărmîntul lui în materie de femei era aproape nul. Exemplul cel mai potrivit de amantă de care nu ar fi trebuit să se apropie a fost Judith Campbel( Immoor/Exner). Născuta în 1934 în New Jersey. Familia (burgheză cu pretenții și resurse) s-a mutat la LA. Aici ea s-a căsătorit – în 1952 ( avea 18 ani) cu actorul Campbell de la care a luat si numele. A divorțat șase ani mai tirziu, in 1958. Da, era prea frumoasă și avea mulți curtezani.Niste ochi violeți, o siluetă impecabila, mereu eleganta. A trait o vreme cu Frank Sinatra. În 1960, Kennedy era senator de Massachussets si candidat al partidului democrat pentru Casa alba. Cel care le-a facut cunoștință a fost chiar Frank Sinatra – decembrie 1960 la Las Vegas, în hotelul in care cinta. Sinatra il știe pe Kennedy mare consumator de femei frumoase – ceea ce JC era cu prisosință.

De la început au sărit scintei. A urmat o perioada fierbinte, deși campania electorală pentru Casa Albă era în plină desfășurare și extrem de tensionată. JFK iși găsea timp pentru ea. Idila nu s-a intrerupt – cum era de asteptat – nici după ciștigarea cursei prezidențiale. El a căutat-o și au continuat să fie amanți. În public JFK a afișat fericirea conjugală absolută alături de Jacqueline, foarte oficiala și populara lui soție. JFK era imprudent, nu îi trecea prin minte ce s-ar fi întimplat dacă presa ar fi aflat. Era atit de robit de farmcele amantei sale, că nu pare să fi judecat corect. Și nu era singurul motiv să renunte la ea. Fratele lui, Robert Kennedy ministrul Justiției, i-a atras atentia că ea frecventa cercuri suspecte. De exemplu, pe Sam Giancana, boss-ul Mafiei din GiancanaChicago, cea mai puternică din SUA și pe Johnny Roselli, alt gangster arhicunoscut, clientul tribunalelor și pușcăriilor sub acuzatii ca – atac cu mînă armată, jaf, crimă, trafic de droguri.

JFK a neglijat gravitatea situatiei și din cauza unor povești din familie. Tatăl sau, Joe Kennedy, în anii prohibiției, a făcut trafic cu alcool la scară mare. Averea lui uriașă se trăgea de aici. În acei ani a făcut afaceri cu mai multe clanuri. Se cunoștea personal cu vîrfurile Mafiei. JFK a gindit că n-avea de ce să se teamă. Mai era un argument. În 1960 Joe Kennedy, pentru a-și susține fiul in cursa prezidențială, a apelat la vechile lui cunostinte. Visul lui dintotdeauna a fost ca unul dintre fii să ajungă președinte. A ratat cu primul fiu, ucis in război. Asadar, în 1960 a cerut sprijin pentru campania electorala a lui John F. Kennedy. Pe scurt, avea nevoie de voturi. Mafia din Chicago a fost dintre cele mai active în aceasta operatie. Or, bossul necontestat in statul Illinois era Sam Giancana. Rezultatul – JF Kennedy a cistigat alegerile. Diferența intre el si Richard Nixon a fost de numai 100.000 voturi. Au fost cele mai strînse alegeri din istoria USA. Aportul adus de Sam Giancana&Mafie chiar a contat. Se intelege de ce JFK nu a părut impresionat de informația că Judith Campbell presteaza și pentru Sam Giancan&Johnny Roselli. Cu formulă consacrată în Bariera Vergu – ” rămînea în familie”. Era ca în tinerețe cind uneori băieții împart aceeasi gagică și nu se supără, nici nu se gelozesc, nici nu se incaieră. Dimpotriva, se bucură de ea frătește.

giancana 3Cine este Sam Giancana? Născut in 1908 într-o familie de emigranți italieni. Foarte tinăr intră in Mafie și se distinge prin violență. Adolescent, face primul termen de inchisoare. Se ridică în ierarhia Cosei Nostra pe vremea lui Al Capone. Agresiv, paranoic, ca și seful lui, ucide fără să ezite. Este apreciat mai ales pentru talentul de a face bani. În anii 40-50 – după ce stă la inchisoare, de data asta mai mult timp – devine unul dintre cei mai puternici și influenți lideri ai Mafiei, dacă nu chiar cel mai temut. Sam Giancana la maturitate seamănă mai mult cu un politician și un om de afaceri, mai puțin cu un gangster. Era linia imprimată de Lucky Luciano.MAfiotii trebuie sa faca bani, nu să se ucidă unii pe alții. Frecventează mulți lideri politici, lumea vedetelor filmului și scenei, business-manii de calibru, oameni de presă. Apare frecvent la Hollywood și Las Vegas. Iși face reclamă, ceea ce îi va aduce căderea pină la urmă. Un mafiot trebuie sa fie discret, să își țină gura, mai ales. Ceea ce Sam Giancana, nu prea respecta.

Robert Kennedy, în loc să fie recunoscător celor ca Sam Giancana care au pus umărul la alegere lui JFK, dă ordin ca șefii familiilor mafiote să fie puși sub observatie și îi cheamă în fața unei Comisii senatoriale de investigare a activitatilor Mafiei, lucru nemaivăzut pină atunci. Giancana&Co s-au considerat tradați de familia Kennedy. Robert Kennedy a înțeles odata cu alegeril pentru Casa alba din 1960, ce ramificatii si influență avea Mafia.Era stat in stat. Ttebuia doborita…Cum au decurs audierile? Un singur exemplu, de 300 de ori Giancana a invocat amendamentul 5 din Constitutie, care îi permitea să tacă dacă răspunsul cerut i-ar fi afectat interesele. Investigatia privea tentativele americane de asasinare a lui Fidel Castro și legaturile dintre CIA si Mafie…De altfel, Giancana știa foarte multe. Colabora cu CIA în problema cubaneză dar si in altele. La Havana sub dictatorul Batista, Mafia controla economia insulei, cazinourile, traficul din porturi. Mafia facea aici bani enormi din jocurile de noroc și prostitutie. CIA dorea să il lichideze pe Castro care naționalizase kennedy 27proprietățile americane. Incercarile repetate de a-l rasturna nu a reusit. Invazia de la plaja Gyron din aprilie 1961 a eșuat cu largul concurs CIA care s-a retras in ultima clipă.

A fost JFK trădat de CIA? De Mafie? Altii au mers pe scurtatură. Au plănuit să-l asasineze pe Castro. Nu s-a reușit…Ce mașinatie se urzea în culise? Împotriva cui? Investigația Senatului se apropia de adevăr. Ceva trebuia să se întîmple…Așa s-a ajuns la asasinarea lui JFK la 23 noiembrie 1963 de către aceiași indivizi implicați complotul pentru răsturnarea regimului lui Castro. Este una dintre versiuni, cea mai plauzibilă pentru că se bazeaza cît de cît pe fapte și probe. Iată un episod – Lee Harvey Oswald, asasinul prezumtiv al lui JFK, a fost ucis în sediul Poliției din Dallas de un anume Jack Ruby, mafiot, proprietarul unui local deochiat, care oferea strip-tease. Surpriză – Jack Ruby era un cunoscut al lui Sam Giancana, „soldat” (primul grad in Mafie) în famiglia lui. Ce a urmat? O serie de asasinate prin care martorii suspecți au fost eliminați. La fel, cei care știau prea multe. Investigatiile care au încercat să afle adevărul au fost pe rînd anihilate. Așa de exemplu o anume Mary Pinchot Meyer a fost asasinată la Washington 11 luni după ce Kennedy a murit sub gloanțe. Ea contesta public Raportul Comisiei Warren care susținea teza ucigasului singuratec, Lee Harvey Oswald. Mary Pinchot Meyer susținea că a fost o conspiratie pusă la cale de CIA, că are probe adunate intr-un jurnal pe care intentiona să îl publice. Mary Pinchot Meyer fusese în ultimii doi ani, secretara și amanta lui JFK – dupa ce divortase de un fost director CIA. Mary Pinchot Mayer a fost asasinată cu doua gloante in cap trase din apropiere. Nici pină astăzi nu s-a aflat cine a ucis-o.

Nici Sam Giancana nu a avut o soartă mai bună deși părea super-protejat atît de Mafie cit și de CIA. A fost ucis sălbatec în 1975. Statuse în refugiu 10 ani in Mexic și s-a intors cu gîndul să-și ia înapoi sefia. Crima s-a produs în locuinta lui din Chicago la ordinul șefilor clanului care nu îl voiau din nou șeful lor. Era prea compromis din cauza scandalurilor și mai ales a mediatizării lor Peste trei zile trebuia să compară în fața Comisiei senatoriale de anchetare a activităților Mafiei. Exista temerea că va vorbi… A fost asasinat cu șase gloanțe în cap, un semnal că motivul uciderii sale rituale ținea de omerta, legea tăcerii. Dacă nu îți gura, mori!

kennedy 17In acest vălmășag de fapte, între decembrie 1960 și 23 noiembrie 1963, s-a derulat și idila lui JF Kennedy cu prea frumoasa Judith Campbell. Istoria mare vs istoria mică. Pe de o parte temele planetare, politica mondială (ridicarea zidului de la Berlin, eșecul convorbirilor de la Viena cu Hrusciov, criza rachetelor din Cuba). Pe de alta – promiscuitatea întîlnirilor secrete dintre JFK și o prostituată de lux. Si nu era singura care se bucura de interesul erotic al lui JFK. Mai era în aceeași perioada Marylin Monroe, tot o amantă de cursă lungă. Mai erau și altele, ocazionale. Ca Mimi Alford, internă la Casa alba ( ne amintim de Monica Lewinsky), 19 ani. Între 1962 – din 23 noiembrie 1963 cînd a fost asasinat la Dallas – au trăit o poveste de de dragoste plină de pasiune. JFK a fost primul bărbat pe care l-a cunoscut sexual. Intîlnirile lor aveau loc departe de ochii presei, prin hoteluri retrase sau în casele unor prieteni discreți. Se vedeau și la Casa Albă. Numai moartea i-a despărțit, spune o vorbă răsuflată. Cu excepția lui Marylin Monroe care s-a grăbit să se sinucidă înainte că el să fie asasinat. S-a spus că o exaspera faptul ca el o părăsise…

Judith Campbel și Mimi Alford au publicat memorii. Ambele cărți spun povestile lor cu JFK. Au iesit din anonimat pentru a-și lua viata sub control. Secretul legat de JFK le-a făcut nefericite, după cum au mărturisit. Au avut succes, cititorii au năvălit în librării. Tiraje, dezbateri teve, controverse…De ce? Pentru ca JFK a rămas pină azi idolul lumii americane în toate straturile ei. Tot ce are legătura cu el interesează. Și iubirile lui. Mai ales ele.

*** Fragment din „Repertoarul amorului”, volumul doi, in pregatire la editura Hyperliteratura, toamna 2020.
DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!