KLAUS FUCHS. GALERIA CU SPIONI

klaus fuchs 2Klaus Fuchs a trecut sovieticilor secretele bombei atomice, s-a spus în 1950 , cind a fost arestat şi deferit justitiei pentru spionaj. Dacă nu ar fi fost Klaus Fuchs, URSS ar fi avut arma atomica zece ani mai tirziu. A fost etichetat drept „spionul atomic” de o presă mereu in căutare de formule memorabile.

Klaus Fuchs era un refugiat german. Cînd Hitler a venit la putere, a părăsit Germania. Tatăl sau a fost pastor lutheran. Klaus Fuchs şi -a inceput studiile universitare în Germania. În studentie devine comunist, se înscrie în partid in 1932. Isi continua studiile in Anglia şi-şi sustine teza de doctorat in fizica teoretică. În 1941 este cooptat în echipa de cercetători care lucreza pentru proiectul bombei atomice britanice numit „Tube Alloys”. Dupa atacul asupra URSS in iunie 1941, Fuchs reia contactele mai vechi pe care le avea cu spionajul sovietic, pe considerentul că Moscova trebuia să cunoasca secretele bombei atomice la care lucrau americanii şi britanicii. În 1942 primeşte cetăţenia britanică. În 1943 ajunge la New York, la Universitatea Columbia, unde se fac cercetari în cadrul Proiectului Manhattan, pentru bomba atomică. Un an mai tîrziu il găsim la Los Alamos unde se realizează efectiv bomba şi se fac primele teste nucleare. În 1945 in timpul conferinţei de la Postdam, Harry Trumann îi spune lui Stalin că americanii posedă o armă nouă cu efecte devastatoare. Stalin rămîne impasibil. Explicaţia este că Stalin ştia despre experienţele americane din informaţiile transmise de Klaus Fuchs.

klaus fuchsIn 1946 se întoarce in Anglia si-şi continuă cercetarile, totodată transmite secretele agenţilor de legatură sovietici. Transmite planurile de realizare a bombei cu hidrogen, şi cantitatile de uraniu si plutonium pe care le posedau SUA. etc. Deconspirarea lui Klaus Fuchs, ca spion survine dupa ce cifrul prin care comunicau ambasadele sovietice cu Moscova este deschifrat şi mesajele sunt citite. In aceasta corespondenţă dimpomatică numele lui Klaus Fuchs se găseste de mai multe ori. Este interogat in decembrie 1949 dar neagă apartenenta sa la spionajul sovietic. O lună mai tirziu, in ianuarie 1950 recunoaşte. Este judecat şi primeşte o pedeapsă de 15 ani de inchisoare, maxim de pedeapsă cf legilor britanice. Cîteva luni mai tîrziu Londra îi retrage cetăţenia britanică. Moscova a negat printr-un comunicat TASS ca Fuchs ar fi spionat in favoarea URSS. Confesiunea sa a dus la arestări în rindul reţelei de spionaj sovietic care vîna secrete atomice. Finalmente a dus la procesul soţilor Iulius si Ethel Rosenberg.

Ar fi trebuit să ispăsească în 1965, dar în 1959 a fost eliberat. S-a întors in Germania (de est). Aici şi-a continuat cariera ştiinţifica în domeniul fizicii teoretice. A devenit un personaj important al regimului, ocupînd poziţii înalte in ierarhia estgermană. A murit în 1988 fără să apuce să vadă un an mai tîrziu prăbuşirea comunismului pe care îl slujise toata viaţa.|

FOTO www.google.ro
D

Spune-ți opinia, fă-te auzit!