KOJAK – FAVORITUL LUI CEAUȘESCU

KOJAKIn anii 70 ai secolului trecut (ce a trecut vremea!) sîmbăta seara orașele se goleau. De ce !? Pentru că la televizor, pe singurul canal in acei ani, se difuza („se dădea” se zicea, cum „se dădea” – carne, portocale, cafea etc, impersonal ) serialul american „Kojak”. Theo Kojak era un locotenent din poliția newyorkeză care rezolva un caz in fiecare episod. Avea umor, era și cinic, bun de gură, pontos, avea șarm. Ce-l distingea de alți detectivi care s-au perindat pe tv era chelia. Nu avea fir de păr, avea un cap ca un bec. In plus se îmbrăca elegant și sugea o bomboană din vîrful unui băț. Acadea, am zice azi. La București au apărut imitații fabricate artizanal cărora li s-a spus bomboane Kojak. Le vindeau pe la colțuri negustorii ambulanți improvizați mai colorați ( mici inteprinzători, le-am spune azi, capitalismul românesc incipient). Asta prin talcioc, în fața școlilor, la Obor, la meciurile de fotbal etc. Strigau – Ia Kojaku! Fă-i o bucurie copilului. Dar mai însemna ceva. Semințe prăjite de dovleac sau floarea soarelui de care masele largi populare erau fff amatoare. Li se spunea cu umor „bomboane americane”. Negustorii cărau o mică desagă în brațe, treceau printre băncile populate de microbiști și-și lăudau energic marfa, neuitînd să adauge – Ia Kojaku să dea Rapidu gol! 25 de bani cornetul, (răsucit din hîrtie de ziar). Erau atenți mai ales să nu apară milițianul să le confiște averea.

kojak 2Bref, personajul Kojak cu chelia, cu acadelele, cu poantele, intrase in folclor, cel puțin in cel urban. Era jucat de un actor bun, Telly Savalas. A devenit după numai citeva episoade difuzate un erou popular, a prins repede la publicul românesc. M-a mirat că într-o perioada cenușie, cu multă cenzură, s-a cumpărat serialul. Secția propagandă CC PCR era foarte atentă. Orice film trăda un mod de viață. Viața dîn occident stirnea comentarii. Orice comparație dezavantaja net regimul de la București. Filmele erau vizionate înainte – mai ales datorită marelui impact al televiziunii. Cenzura tăia fără mila diverse secvențe. Totuși acest serial fusese adus în România. Probabil ca să mai anestezieze năduful unei populații tot mai nemulțumite de penuria de alimente, de frigul din case etc. Era doza de circ oferită în schimbul pîinii lipsă.

kojak 1În anii 90 am aflat că Nicolae Ceaușescu era mare amator de Kojak. Nu pierdea nici un episod. Sîmbăta seara era în fața televizorului cu mai mulți apropiați. Programul cuprindea neapărat un episod Kojak, plus gustări, etc. Era un favor să fii invitat și arăta cota pe cara o avea tov X sau tov Y pe lingă Ceaușescu. Totuși serialul s-a oprit la ordinul lui Ceaușescu căruia pesemne i s-a părut că românii se distrau prea bine, că popularitatea lui Kojak era prea mare si rivaliza cu a lui. In plus viata cotidiană newyorkeză surprinsă de serial dădea idei (de exemplu să pleci din țară definitiv în infernul capitalist). Serialul a fost scos fiind la un moment dat taxat drept propagandă yankee. Telespectatorul român compara standardul de viață ff diferit dintre cele două lumi într-o vreme in care România se scufunda cu repeziciune intr-o neagră sărăcie.

Să spunem că totuși Ceaușescu a continuat să vizioneze episoadele serialului Kojak, copiate special pentru el cu antena satelit pe primele aparate video aduse în țară de securiști.

Fragment din volumul „Sunt un copil al razboiului rece”, in curs de aparitie.

STELIAN TĂNASE
DESKREPORT

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

Spune-ți opinia, fă-te auzit!