litvinenko 1Alexandr Litvinenko – fost ofiţer KGB/apoi FSB – a murit al Londra în toiul unui imens scandal. Moartea sa amintea felul cum a fost ucis scriitorul bulgar Grigori Markov, după ce fusese împuns cu o umbrelp într-o staţie de autobuz pe Waterloo Bridge. De data asta a fost vorba de plutoniu. Litvinenko a fost atras de agenţi ruşi într-un restaurant. Aici a fost otrăvit, mai bine zis iradiat. Ceaşca sa de ceai, cum a descoperit Scottland Yard la anchetă, conţinea o doză de plutoniu care putea ucide nu unul ci 60 de oameni.

Povestea tragica a Litvinenko a început in nov 1998 la Moscova, cind impreună cu ciţiva ofiţeri KGB a dat o spectaculoasă conferinţă de presa in care denunţa corupţia din KGB. Şef al KGB-ului era de puţin timp un anume Vladimir Putin, carea îşi începea ascensiunea politică. Putin a luat gestul ofiterilor săi foarte personal, ca un atac impotriva sa, şi nu ca o critică la adresa serviciul secret pe cara il conducea. Incep persecuţiile. KGB deschide o anchetă împotriva lui Litvinenko, este concediat. Concomitent se declanseză în presă o campanie de calomnii împotriva lui, cel mai vocal dintre contestatari, pentru a-l discredita in opinia publică.

litvinenkoAlexandr Litvinenko se apropie de Boris Berezovski, de a cărui protecţie se ocupă. La acea dată, 1998-9, Berezovski era cel mai bogat om din Rusia. Era un oligarh ridicat în timpul preşedintiei lui Boris Elţin. Făcuse avere în industria de automobile. Apoi se extinsese in aviaţie, massmedia, petrol si gaze. Era de asemenea implicat la Kremlin in toate jocurile politice şi avea propriile sale ambiţii. La inceput l-a susţinut pe Putin. Despărtirea celor doi a survenit după drama scufundării submarinului Kursk, cind televiziunile controlate de Berezovski au avut o atitudine critica vizavi de lipsa de reacţie şi compasiune faţă de victime a lui Putin, aflat in vacanţă în Crimeea. Putin şi de data asta a luat povestea personal şi cei doi au devenit adversari. In curînd Kremlinul a lansat primele atacuri impotriva lui Boris Berezovski,acuzat de afaceri oneroase, de corupţie, etc. Tîlcul era simplu-a-l sfida public pe Putin este extrem de periculos, chiar letal. Berezovski a preferat şi el să se refugieze la Londra, unde a devenit liderul disidenţei antiPutin. Litvinenko s-a aflat printre apropiaţii lui.

berezovkiNumele presupusilor asasini, sunt Andrei Lugovoi şi Dimitri Kovtun. Unul fost ofiţer KGB celăltalt in armata, la data crimei parteneri de afaceri. Aparitia lor in Anglia a lăsat urme. Prezenţa plutoniului a fost depistată în avionul cu care sosisera, la aeroport, la hotelul unde au fost cazaţi, în duiverse birouri de afaceri pe unde au fost, în restaurantul unde a fost atras Litvinenko. Daca are efecte letale, plutoniul are defectul că lasă urme care nu se pot şterge. In faţa evidenţelor, Londra a cerut extrădarea celor doi, dar Putin a refuzat. Chiar a persiflat pretenţiile Londrei ca ar fi vorba de un asasinat pus la cale de FSB, spunînd că Litvinenko a fost un personaj insignifiant, care nu putea atrage atenţia Moscovei.

Litvinenko a murit pe un pat de spital după 23 de zile de la iredaeria sa. Agonia sa a fost asistată de soţie, de prieteni,de agenţi de poliţie, de gazetari. Faptasii si cei care au ordonat crima aui dorit ca totul sa se petreacă extrem de discret. Moartea fostului agent KGB Alexandr Litvinenko trebuia să pară un banal accident. Planul nu a reuşit, mediatizarea cazului a fost enormă. Toata lumea a arătat spre Kremlin, adică spre Vladimir Putin. Din punct de vedere al imaginii, pentru Kremlin a fost un eşec de mari proporţii.

Vladimir Putin a revenit pentru un nou mandat la preşedinţia Rusiei. Boris Berezovski a murit în luna martie 2013, în Anglia. Andrei Lugovoi este om de afaceri, milionar, şi politician de extremă dreapta în Rusia. Etc.

Alături de aasinarea la Moscova a jurnalistei Ana Politovskaia, moartea lui Litvinenko rămîne unul dintre cele mai negre aspecte ale epocii Putin.

FOTO 1. Vladimir Putin, 2,3, Alexandr Litvinenko, 4. Boris Berezovski.

Alte articole din „Galaria cu spioni” http://www.stelian-tanase.ro/sa-stam-de-vorba/kim-philby-galera-cu-spioni/

www. goolge. ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!