LIVE CU SF. DUMITRU PE DEALUL PATRIARHIEI

By 29 octombrie 2012Lifestyle

Pe dealul Patriarhiei zilele astea (mai ține pînă mîine ) este o mare inghesuială. Mult popor, cozi interminabile. Trebuie să aștepți cam 15 ore să ajungi să săruți racla. Jandarmi, ambulanțe, ecrane mari pe care poți sa îl vezi de aproape pe IPS Daniel și pe mitropoliți, plus preoțimea numeroasă în odăjdii. Lumea cu flori, pe frig, vînt, sau la prinz cînd vremea se mai zvîntă – așteapta liniștită. Carele tv îngrămădite lîngă clopotnița unde a fost asasinat în 1862 primul ministru Barbu Catargiu. Nu lipsește cred nici o televiziune pentru ca este într-adevar un mare eveniment, cel mai mare într-un an din viața Bucureștilor. Dar si pentru că își pot asigura cu minime cheltuieli, ieftin, ore întregi de transmisie.

O lume pitorească. România profundă se vede pe pantele dealului așteptînd să îi vină rîndul. Sărăcime mai ales, lume nevoiașă. Bătrîni mulți, dar si copii, adolescenți, mulți tineri. Sunt neplăcut surpins – întors acasă, urmărind cîteva programe tv care transmit în direct procesiunea – de superioritatea afișată de cîțiva reporteri, de disprețul cu care vorbesc despre pelerini, despre superstiții etc. Li se pare anacronic să vii aici, sa aștepti ore în sir, ca sa te apropii de racle, si sa săruți moaștele unui sfînt. Educația lor ateistă, lipsa unei minime culturi istorice și religioase îi face să debiteze nenumărate nerozii, nerozii spuse cu nonșalanță (obligatorie pe micul ecran). Trist.

Sf Dumitru Basarabov e de la sfirșitul secolului al XVlll-lea patronul orașului. Naivi sau nu, bucureșteanul get-beget crede l-a salvat de cîteva ocupatii străine, de epidemii devastatotoare, ciumă și holera(1812/3, 1828, 1913, 1854 ) de incendii mari (1847), de inundații, de cutremure (1802, 1940, 1977). Alta data la Sf Dumitru lumea schimba gazda, cartierul. Făcea curat, se muta la casă noua. Nu aveai voie să il primești pe sfint decît primenit și curat.

Indiferent de epocă, și cînd a fost interzis să îți arăți atașamentul față de Sf Dumitru al nostru, a rămas în sufletul locului. Și azi lumea Bucureștiului -dovada mulțimea celor prezenti – îl cinstește cum se cuvine. http://www.stelian-tanase.ro/bucuresti-strict-secret/bucuresti-strict-secret-sfantul-dumitru-furat/

 

FOTO www.Stelian Tanase.ro

All rights reserved

 

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • MONICA spune:

    Comentariu (*)Felicitari pentru articol , d-le Tanase.In sfarsit , o raza de lumina aparuta zilele acestea ,cand mass-media e preocupata doar sa evidentieze raul .

  • Comentariu (*) Vă mulţumim pentru articolul LIVE CU SF. DUMITRU PE DEALUL PATRIARHIEI, apreciat de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pentru faptul că aţi reuşit să surprindeţi cu acurateţe atmosfera şi duhul pelerinajului organizat anual cu ocazia sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!