elvis presley 6 ***In 1956, 28 octombrie, cîntecul lui Elvis Presley „Love Me Tender” este No.1 in Billboard Pop Hit.

„Prin 62/63 din secolul trecut am vazut la cinema „23 august”(mai tirzu Aurora, fost Florida) – dus cu clasa de elevi interni de la scoala 64, de la gara de Est – un film cu Elvis Presley pe afis – „Veselie la Acapulco”. Am fost socati de ce vedeam. Nu era o productie Mofilm despre soldatul Armatei rosii Serghei si colhoznica Natasa. Era despre o statiune de lux, unde se cinta si dansa dupa ultima moda. Cam decadent, lectie proasta pentru spectatorul roman idiotizat de propaganda. Lumea dadea navala, sala arhiplina, inclusiv la matineu. Ieseai cu capul cit o banita, cu ritmuri exotice in auz, cu imaginile femeilor superbe in bikini. Cu masini de mare viteza de ultimul tip, nu Moskvici sau Pobeda. Uite tovarășe cum trăiește Occidentul! și s-a scos de pe afis după o săptamînă.

Poveste adevăratî a lui Elvis Presley am aflat-o mult mai tîrziu, după moartea lui, cînd am devenit curios. Presley nu poate fi separat de mitologia care s-a țesut în jurul lui. Nu e doar persoana fizica, vocea, concertele sale. Mulți nu cred că a murit. Se stie – zeii nu mor. Au aparut zeci de cărți care susțin că este in viață și că îmormintarea lui in Memphis a fost o înscenare. Presa publică incă articole si fotografii facute recent e in Hong Kong, in Los Angeles, prin Europa. De cite ori scrii in titlul” Elvis trăieste” lumea cumpăra ziarul. Cu numele lui se fac afaceri bune. De fapt lumea refuză să creadă că pur si simplu nu mai a murit, că e doar o amintire. Scenariile conspiraționiste abundă. Există peste 30000 de de imitatori ai lui care dau concerte cu săli pline. Ei pretind că il continua pe idolul lor și al spectorilor nostalgici. Sunt unii care spun că sunt chiar Presley sau macar fratele lui geamăn mort. Destui pretind că a a fi reincarnarea lui Presley. Altii i-au dedicat un adevărat cult – au ridicat biserici, cu preoti, slujbe. E vorba despre o idolatrie, un cult dedicat unei persoane reale, cum nu s-a mai văzut. Cultul funcțioenaza pentru ca inregistrarile lui se vînd la fel de bine ca în anii 50/60. Succesul nu a scăzut deloc după moartea sa. Dacă a murit, firește…

presley priscilla 1Ce traiectorie formidabila. Avea o extracție cît se poate de modesta. O familie extrem de săraca, (tata zilier agricol, mama croitoreasă în cel mai sărac cartier din Memphis). Venea dintr-o lume inapoiată, cea defavorizată a Statelor Unite. La data primelor sale inregistrari era șofer de camion și nu avea alt orizont. Singura distratie a copilăriei era să cutreiere bisericile din regiune populate de negri (pe vremea aceia nu se zicea „ afro-americani„) unde ii plăcea să asculte gospel. Era singurul contact cu cultura pe care il avea. Așa a ajuns și la blues. Cu chitara primită cadou de la părinți reproducea ce ii placea mai mult. Istoria despre inregistrarea la liliputana casă de discuri Sun Records, cu cintecul dedicat mamei sale adorate de ziua ei este arhicunocută. Face parte din patrimoniul cultural, se preda in universitați. Mitul prinde viata la 5 iulie 1954, cînd Sam Phillips inregistreaza „Thats all right mama”. Discul a fost lansat două săptămîni mai tirziu, la 19 iulie, dată esentiala nu numai in istoria rockandroll-uui, dar si a Statelor Unite. Se produce atunci o schimbare de paradigma. Nu printr-o revolutie in stradă, ci printr-un simplu disc cu două cîntece care scurcircuiteaza o lume și impune un nou set de valori. John Lennon a spus odata „lumea a inceput atunci, cu Elvis Presley”. Admirația fanatică pentru pentru noul star a atins în scurt timp o dimensiune quasi-religioasa. Scenele de isterie colectivă de la concertelele lui nu se mai văzusera pină atunci.

presley priscillaCariera lui era deja trasată. Alături – sulfurosul impresar zis Colonelul Parker și cu grupul de fideli care l-au luat în antepriză. Se poate spune ca viata lui nu i-a mai aparținut. A fost țintuit de contracte, turnee, filme (31 la nr), înregistrari in studio, apariții teve. O existență artificială, controlată de o secta formata din bodygarzi, secretare, muzicieni, funcționari, O adevarata inteprindere, un balon de aer, care l-a confiscat l-a rupt complet de lumea reală. A devenit o păpușă. Ducea o existenta artificiala, unde aparoape nimic nu mai era real. Ca un rege, trăia in interiorul unei Curti care îl manipula, nu fără largul lui concurs. S-a complăcut in această postură. Mama lui mai indiguia acest proces cît putea, dar ea a murit prea devreme (cind el era in armată) pentru a-l proteja suficient. La întoarcerea din Germania nu mai exista nicio frina in calea fenomenului de izolare și de degradare. Controlul asupra vietii lui s-a accentuat. Colonelul Parker făcea figura de patron atotputernic – și malefic, totodată. Fiecare din anturaj supraveghea, avea grijă să nu îi fie știrbita influența. Pentru favorurile lui Presley (care se traducea in influenta si bani) s-au dat bătălii dure.

Supapa la tot ce i se intimpla acestui idol simpluț, fără carte, cu mentalitatea și orizontul unui camionagiu, a fost viața lui amoroasa. A fost foarte pasionat de femei. Felul cum le alegea, cum/ unde le găsea, cum trăia cu ele e un mecanism sofisticat. Era una adevărat pelerinaj prin hotelurile pe unde călătorea in turnee. Ca regulă, exista o nevasta neoficială, i se spunae „nr-ul 1”. Aceasta trăia aproapa marital cu Presley. Il însoțea, dormea cu el în aceeasi camera, (detesta singuratatea ) etc. Celelalte erau simple aventuri ocazionale. Nenumărate. „Regele”, cum era supranumit, a avut elvis presley 3firește o regina – Pricilla Beaulieu cu care s-a cunoscut cind era militar in termen în Germania. Ea avea atunci numai 14 ani, el 24. Și-au scris cind el s-a intors in SUA. Ea l-a vizitat in Memphis, Graceland. S-au căsătorit mai tirziu, la 1 mai 1967 la Las Vegas. Au avut un copil Lisa-Marie (n 1 februarie 1968) . Casatoria nu a durat, in 1973 s-a desfacut. Niciunul nu i-a fost fidel celuilalt. Ea a avut o aventură cu antrenorul de karate, el cu lista de adoratoare.
Relațiile lui cu femeile au fost complicate, asta pentrtu că trăia intr-o lumea inchisa, dar si din cauza complexelor lui. Unele moștenite din familie, (moartea fratelui sau – extrem de traumatizanta ) altele – fizice si psihice pe care le-a dezvoltat în timp. Tinărul simplu, cu umor, cu bucuria vietii, simpatic, din anii 54/57 a disparut sub povara succesului său urias. Gloria l-a transformat și nu in bine. Zeul apărut peste noapte nu s-a adaptat la aceste condiții. A fost debordat de un mediu suprasolicitant. Iubitele lui povestesc despre felul cum a decurs amorul cu el. Au înteles tîrziu că au fost folosite, ca nu au avut nicio sansa să rămină cu el. După Priscilla nu a mai fost in sufletul lui nimic si detesta ideea de casatorie si copii. Dezamăgirea provocată de acest mariaj l-a făcut suspcios, paranoic si abuziv. Citeva au reusit să reziste mai mult alături de el. Incepind cu Anita Wood, prima lui iubita, la care a renuntat pentru Priscilla. A urmat Mindy Miller, Barbara Leigh, Sheyla Ryan, si, ultima, Ginger Alden (cu care era in casă în noaptea cind a murit). E posibil ca la unele să fi ținut, dar teama si neincrederea l-au facut să nu se implice emotional cu niciuna dintre ele. Aceasta atitudine avut urmari nebănuite.

elvis presley 2De la un punct a rămas impotent. Geaba femeile super-frumoase care il incojurau și-l doreau. A continuat totuți să caute tovarășia lor. Nu dormea singur in patul lui niciodata. Cauza privării de sex a fost stresul accentuat, oboseala acumulată, epuizarea nervoasa. In anii 70 a devenit și un mare consumator de medicamente. Ducea o viață extrem de incărcata. Impresia mea e că fugea de sine, nu își găsea locul. Dădea două și trei concerte pe zi la Las Vegas, făcea lungi turnee, avea inregistrări in studio, apărea in programe teve. Ii plăcea să fie ocupat, era un work-alcohoolic. Ca să facă fața acestui program infernal lua pastile cu pumnul de cîteva ori pe zi – energizante, somnifere, calmante împotriva durerilor, contra constipatiei cronice de care suferea, etc. S-a îngrășat pină a ajuns obez. Publicul nu il mai recunostea cind apărea pe scenă. A ratat concerte, pur si simplu uita versurile deși le interpretase de mii de ori. Memoria il lăsa. A devenit autodestructiv. Nu i-a mai păsat de nimic, nu mai dorea ceva anume pentru el. Avusese totul, ce să își mai dorească? Și-a pierdut motivația, totusi nu s-a oprit. Nu s-a retras o vreme de pe scena cum cum ar fi trebuit. A continuat să concerteze și să facă inregistrari. Funcționa pe pilot automat. Am văzut pe o casetă video în anii 80 cu secvente dintr-un concert ratat la un cazino din Las Vegas. Degradarea lui era de necrezut. Obez, nu i se vedeau ochii, cu burta revarsată peste un briu lat. Pe umeri purta o mantie alba pe care se străduia s-o infoaie spectaculos. Simula mșscari de karate. Lumea era fericită. Dar intr-o clipa s-a intrerupt, a uitat textu. S-a oprit și-a cerut scuze, a iesit de pe scena. S-au auzit citeva fluieraturi, apoi sala a amutit. A inteles ca asista la caderea zeului. A celei “mai mari forțe culturale din secolul XX” cum a spus Leonard Bernstein despre el.

presley deathSfirsitul lui a fost opsul a ce a fost viata lui plina de strălucire si glorie. La 16 august 1971 se gasea la resedinta sa, Graceland. Iubita lui de atunci, Ginger Aldren, a intrat in baie cf unei ințelegeri dintre ei – ca să nu il lase singur. L-a gasit căzut pe jos, corpul lui era făcut covrig, linga vasul de WC. Murise pe tanase rep 3cind folosea closetul. Avea fața rosie și ochii injectati. Ei i s-a părut ca mai respira. A fost dus cu o ambulanță la Baptist Memorial Hospital din Memphis. Resuscitarea incercată de medici nu a reușit. La 15,30 a fost declarat mort. Un hoț rămas necunoscut a incercar să fure sicriul. Cadavrul lui Presley și al mamei sale mult iubite, Gladys, au fost mutate în octombrie 1977 in „Gradina Meditatiei” din Graceland.
O ultima versiune prvind moartea lui. Elvis Presley și-ar fi inscenat moartea, de fapt este viu. Motivul ? E la ar fid orit să se retraga din viata zbuciumata pe care o ducea și să dispara din fața publicului, să se ascunda departe de hărtuirea mass-media, pentru a duce o viață linistitea „departe de lumea dezlanțuită”. Sună cunoscut, nu!?…Evidenta ca totusi a murit este foarte greu de acceptat.

*** Fragment din „Repertoarul amorului”, volumul doi, aparut in septembrie 2020 la editura Hyperliteratura.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!