IMG_0041Am mai scris aici despre romanul despre lumea anticarilor la care lucrez de ceva vreme – parte a seriei din care mai fac parte romanele „Maestro” „Partida de vânătoare” și „Marele Incendiator” (ultimul apare in toamnă la editura Corint). Scrierea romanului merge greu – am un deficit de documentare care ma impiedică să avansez în ritmul dorit.

Lumea anticarilor e o lume inchisă, aproape secretă. Trebuie să petreci multi ani de zile printre ei pentru a înțelege cum se mișcă lucrurile, atmosfera, care sunt tipurile umane care o populează. În timp, sa fi fost cam prin 2000, am inceput pe negindite să cumpăr diverse lucruri inutile. Am deja o colecție – modestă să fim înțelesi. În preumblările mele prin buticuri, anticariate, săli de licitații, tîrguri de vechituri, ateliere, am cunoscut 006figuri extrem de interesante și am auzit f. multe istorii. M-am intrebat de ce nu aș scrie despre această lume pe care am început s-o cunosc destul de exact, ma pasioneaza, și pe care mulți nu bănuiesc că există.

Asa a apărut ideea unui roman balzacian despre lucruri si pasiunea de a le poseda. Foarte greu te faci acceptat aici, anticarii sunt o lume neîncrezătoare, fragilă, suspicioasă, plină de secrete. Nu ajunge să citești despre viața marilor negustori de artă ori a galeriștilor. Pentru un romancier esențial este contactul direct cu universul despre care scrie.
Așa că m-am hotărît ca în week-end-ul care incepe să fac pe anticarul. Plec intr-o expediție de documentare, voi avea o experienta pe viu. Devin pentru doua zile un insider. Dacă îmi place, repet figura. Vă poftesc să vedeți cum îmi exercit abilitățile inexistente de anticar improvizat, asadar, imbata si duminica asta la Muzeul 007Tăranului Român, strada Monetăriei. Vei avea pe stand si noile mele carti „Repertoarul amorului” si „Conversatii cu regele Mihai”, iar autografele nu vor lipsi, la cerere.

Veți găsi de asemenea diverse obiecte interesante pe care săptămîna asta le-am identificat prin pivniță, în mansardă, pe rafturi și pervaze și de care mă pot lipsi. DVD-uri, presă îngălbenită de vreme, discuri, carți, fiare de călcat vechi, jucării, lămpi, fleacuri, amintiri. Lista este lungă.

Vă aștept la un pahar de vorbă, de dragul conversației, firește, dar și al negoțului subțire.

Ilustrația – Pictură naivă de IOAN MĂRIC.

ST

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!