MAIAKOVSKI – O SINUCIDERE SUSPECTĂ

By 14 aprilie 2021Litere & Comp.

maiakovski 2La 15 aprilie 1930: Vladimir Maiakovski, s-a sinucis, avea 37 de ani. Se născuse in 1893 la 19 iulie. Intre aceste date un destin dramatic, minat de pasiune şi de mari iluzii. Iată povestea lui şi a iubitei lui Lili Brik.

maiakovskiMaiakovski, a fost poet, mare animator al artei ruse şi sovietice. A debutat ca poet futurist, campion al avangardei ruseşti.În anii 20, ai bolşevismului galopant, a devenit un campion al propagandei oficiale, bucurindu-se de privilegiile acordate de regim, premii, bani, călătorii in strainătate, de o maşinărie de propagandă uriaşă care il zeifica. A scris în 1924 un poem despre Lenin pe care l-a citit în mari mitinguri şi l-a tipărit în milionae de exemplare. Vladimir Maiakovski a fost un star al acelor ani, considerat un geniu in viaţă. În ciuda succesului său extraorcdinar, al statutului său privilegiat, de poet oficial, s-a sinucis (n 1893).

A fost o epocă tulbure, a unor mari violenţe, de răsturnări sociale. Avusese loc un război cu milioane de victime, apoi un alt război, civil, care însîngerase din nou Rusia. Pacea nu a fost nici ea ce ar fi putut să fie. Rusia a fost traversată în continuare de nenorociri. De turbulenţe, de masacre, de foamete, de marea minciună care a fost bolşevismul. Cînd maiakovski lili brikMaiakovski a înţeles zădărnicia artei sale, de drumul înfundat in care intrase, cînd a înţeles că se lăsase folosit, cînd a văzut că speranţele şi iluziile sale se spulberau, s-a restras în apartamentul lui, a luat un pistol şi s-a împuşcat.

Probabil că lucrul cel mai frumos care i s-a întîmpla în viaţă, dincolo de poezia din anii de început, cînd se anunţa a fi un mare poet, a fost povestea de dragoste cu Lili Brik. S-au cunoscut în vara 1915, prin mijlocirea surorii mai mici, Elsa ( mai tîrziu soţia lui Louis Aragon http://www.stelian-tanase.ro/amorul-la-paris/). Lili era măritată cu Ossip Brik. Vladimir Maiakovski făcea figura de rebel, tinără speranţă a marii poeziei ruse. A fost o relaţie, cum spunem azi, în zigzag, cu certuri, despărţiri, vetc, dar vreme de 15 ani Lili Brik, în ciuda tuturor situaţiilor neprevăzute, a fost muza lui. Lili Brik a inspirat şi alţi artişti ai maiakovski lili brik 1vremii. S-a aflat in mijlocul avangardei ruseşti din acei ani. În anturajul ei se găseau Meyerhold, Eisenstein, Pasternak, Roman Jakobson. În apartamentul celor doi din Petrograd apoi din Moscova, erau mereu serate literare, întilniri, cenacluri. Aici se pregăteau reviste, evenimente, cabale literare. Se aranjau spectacole de teatru, filme, turnee. Cele mai importante figuri se regăseau acolo atrase ca un magnet de energia, histrionismul, de maiakovski 1geniul lui Maiakovski. Era cel mai influent artist, trecea drept poetul oficial al regimului. Era f apreciat la Kremlin, care il folosea ca armă propagandistică.

Maiakovski mergea frecvent prin oraşele Rusiei unde recita şi conferenţia despre Lenin, bolşevism, despre marile victorii şi viitorul luminos. În anii 20 a călătorit mult în Franţa, in Germania, in SUA, in Italia etc. Ce a intrigat in povestea de dragose între poet şi muza lui, a fost faptul ca Ossip si Lili Brik nu au divorţat. A fost un menage a trois ? Poate la inceput, dar e cert că atunci cînd Maiakovski îşi găsea altă muză, cei doi soţi se reconciliau. Au rămas în bune relaţii pină la sfirşit. Ii vedem in fotografii de epoca pe toţi trei – Maiakovskmaiakovski 4i, Ossip Brik, Lili împreună.

maiakosvskiDe ce s-a sinucis Maiakovski? Lili Brik sugerează in cartea ei de interviuri inregistrată în anii 70 la Moscova, “Avec Maiakovski”/1980, că se temea de bătrîneţe. Foarte probabil, mai multi au remarcat in amintirile lor asta. Dar mai era ceva, Maiakovski simţea că îi trecuse vremea. Rusia o lua – sub pumnul de fier al lui Stalin – spre alte orizonturi. Dictatura se instala tot mai vădit şi contrela deja literatura. Cenzura şi KGB făceau restul. În anii preluării puterii de de Lenin şi bolşevicii lui, Maiakovski fusese foarte util, şi de aceea, preţuit. Acm nu mai era nevoie de el. În lumea literară îşi făcuseră loc activişti duri, scriitori duplicitari, servili, slugi ale partidului. Ei făceau jocurile. Maiakovski era omul anilor 20, al NEP-ului leninist. Pentru el nu mai era loc şi oricum 20190601_090543nu ca un privilegiat. Dacă ar fi supravieţuit anului 1930l il aştepta Gullag-ul. Singura opţiune era să devina un propagandist al lui Stalin, Cred că Maiakovski, mai avea în suflet anii de început ai futurismului şi avangardei. El crezuse că bolşevismul va elibera omul, că viitorul aparţine libertăţii. Aflase la sfişitul anilor 20 că era exact pe dos. În acest context s-a sinucis. Era de prisos.

Lili Brik i-a supravieţuit lui Vladimit Maiakovski. S-a sinucis în 1978, din cauza unei boli plină de suferinţe.(n 1891)

***Fragment din volumul „Repertoarul amorului” aparut la editura Hyperliteratura/2019

***Gasiti volumul on-line pe elefant.ro librarie.net, libris.ro cartepedia, esteto.ro carturesti.ro.

STELIAN TANASE

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!