tanase 999Din interviul aparut pe jurnalistii.ro

„Este posibilă o remaniere pentru că Guvernul are două feluri de miniştri: buni şi slabi. Dar înainte de alegeri este posibil ca Orban să îi schimbe pe cei care nu se bucură de încrederea oamenilor, căci lumea i-a depistat. Dar nefiind ceva excepţional, poate că Orban nu îşi doreşte să prezinte o imagine a răfuielii din partid, ci o echipă unită. Personal, dacă lucrurile merg bine cu pandemia, nu va fi nicio remaniere. Echipa câştigătoare nu se schimbă. Aceasta este regula în politică. Dacă lucrurile degenerează în această vară, atunci va fi remaniere. Depinde mai mult de pandemie decât de partid”, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, politologul Stelian Tănase.

Potrivit acestuia, tehnica remanierii este folosită de partide înainte de alegeri, pentru a mai schimba ceva la capitolul imagine.

„Tehnica remanierii se foloseşte de partide înainte de alegeri. Schimbi nişte miniştri cu o imagine proastă ca să arăţi că ai înţeles mesajul publicului şi ca lumea să spere că va fi mai bine. Este o tehnică obişnuită şi nu este ceva nou. Pe de altă parte, guvernul are multe probleme pentru că s-a alcătuit pe genunchi cu diverse influenţe. În principal două partide puternice au jucat: Iohannis şi Orban. Fiecare a încercat să îşi impună oamenii lui, iar rezultatul a fost unul nul, o egalitate, o pace temporară, dar a venit pandemia. Multe lucruri le-am uitat şi atunci discutam de alegeri anticipate. Iohannis forţa, iar Orban dorea să stea la putere un an de zile ca să facă alegeri, şi să le câştige. Iohannis era mai grăbit să îşi pună oamenii şi să aibă o majoritate în Parlament. Acum a apărut această problemă din nou, pandemia se termină şi nu mai au alte teme. Se uită în faţă şi văd realitatea. Care realitate? Păi vin alegerile… Obsesia tuturor partidelor, nu numai a lui Orban, este să câştige alegerile, ceea ce este firesc şi natural. Încearcă să îşi găsească teme, cam asta fac partidele acum. De asemenea şi opoziţia are grijă să atace şi să arunce teme pe piaţă. Este şi normal pentru că acesta este rolul opoziţiei”, a adăugat Stelian Tănase.

orban 143Acesta a mai spus că premierul Ludovic Orban are meritul de a fi trecut cu bine până în momentul de faţă prin pandemie în contextul în care are un guvern minoritar cu 20% în Parlament.

„Nu mă miră asemenea lucruri. Pot să vă spun că există mai multe nemulţumiri la nivelul partidului pe mai multe teme. Vă dau un exemplu: filialele acuză Centrul că nu comunică cum trebuie, că nu le întreabă. Este o chestie care se aude tot timpul, se pregătesc liste, oamenii sunt nervoşi. Aşa era şi la PSD când era la putere. Sunt câţiva miniştri care nu prea au prestat. Sunt unii care în timpul acestei pandemii au dovedit şi provitate şi seriozitate, dar şi capacitate de a face lucruri. Aici este Orban în primul rând, care în tot balamucul acesta, a reuşit să ţină barca, orice am spune. Este Tătaru, care face şi drege, dar stârneşte totodată şi antipatii. De asemenea, mai sunt şi câţiva miniştri care nu au prestat, şi au dispărut în ceaţă în această perioadă. De exemplu, cel de la Justiţie, pe care îl cunosc bine, dar poate că temele de la Justiţie au dispărut de la sine în acest răstimp. Au dispărut şi sunt nişte probleme cu CCR, cu SIIJ. Mai este doamna de la Învăţământ care pare depăşită de situaţie. Nu ştiu dacă Orban se poate bizui pe ea în ceva? Este depăşită complet de situaţie. Mai sunt şi alţii. Este un guvern cu disparităţi. De asemenea, este un guvern care a navigat în condiţii dificile, şi eu le dau o notă de trecere, dar nu nota 10. Au ţinut barca, au luat măsuri eficace până acum. Au dus o politică realistă, chiar dacă au mai şi nemulţumit lumea. Au luat şi decizii bune şi s-au luptat dur după ce au scăpat de Costache şi l-au pus pe Tătaru. Lucrurile au început să se mişte, omul s-a dus şi a luat decizii. De asemenea, a reuşit să facă ordine şi este un ministru care s-a mişcat, dar pe alţii pandemia i-a strivit, pentru că a fost prea mult pentru ei”, a adăugat Stelian Tănase.

Alătură-te discuției 3 opinii publicate

 • Pietraru Gheorghe. spune:

  In țara asta săracă,unde corupția domnește în toate sferele,unde politicienii se calcă pe picioare pentru a prinde o ciosvarta,este dificil să conduci un guvern în care primul ministru este președintele țării, iar Orban este purtătorul sau de cuvânt ! De câte ori ia cuvântul pe la televiziuni,Orban nu face decât promisiuni,analizează tot timpul,uneori ,,analizează mai temeinic,, decât a facut-o cu o zi înainte, aruncă în eter tot felul de lucrări grandioase care se vor înfăptui, dar,atenție, tot după ce se vor face niște analize profunde și tot așa, zi de zi !Este aceasta o guvernare folositoare țării, adică să nu faci nimic și sa dai din gură la televizor ? Un om limitat,care era bun să conducă un atelier cu 10-15 oameni,dar nu o țară.

 • mariusmioc spune:

  Protestele de stradă din 2019 din Hong Kong și Wuhan – motivul isteriei covid începută în China care a molipsit planeta
  https://mariusmioc.wordpress.com/2020/05/29/protestele-de-strada-din-2019-din-hong-kong-si-wuhan-motivul-isteriei-covid-inceputa-in-china-care-a-molipsit-planeta/

 • mariusmioc spune:

  România a trecut bine prin pandemie? Eram pe primul loc în Europa de Est la număr de morți la milionul de locuitori. Recent, frații de peste Prut ne-au întrecut puțin la indicatoruil ăsta, avem acum doar medalia de argint.
  Propaganda face comparație doar cu Vestul Europei, ca să pară că stăm bine. De fapt oamenii din Vest au imunitate scăzută fiindcă au crescut în puf, motiv pentru care la epidemia covid au de 5-10 ori mai mulți morți la milionul de locuitori decît cei din Estul Europei. Și la infecții intraspitalicești estul Europei stă mult mai bine decît Vestul, nu fiindcă spitalele sînt mai curate ci fiindcă populația e mai rezistentă.
  Dar dacă comparăm doar Estul Europei, rezultatul e dezastru. Belarus, fără nici o oprire de activități, are doar o treime din numărul de morți covid la milionul de locuitori față de România. Eficacitatea opririi de activități se dovedește zero, dacă urmărești statisticile. https://wp.me/pjejF-5ZF

Spune-ți opinia, fă-te auzit!