eminescu 4Mihai Eminescu si Veronica Micle s-au cunoscut la Viena în 1872. Veronica Micle ( n. la Năsăud 22 aprilie 1850) unde venise să își îngrijească sănătatea, la o serată literară. Era o femeie cu doi copii, căsătorită de opt ani cu Ștefan Micle, profesor la Universitatea din Iași, rector, cu 30 de ani mai în vîrstă. Se căsătoriseră la Cluj cînd ea era încă minoră, avea 14 ani. Cei doi s-au revăzut în 1874 la Iași, atunci cînd Eminescu s-a mutat aici, întors de la studii de la Viena. A frecventat salonul soților Micle, unde a citit poezii. Nu se știe exact cînd relația lor a devenit intimă. In 1874 susțin unii, alții datează 1876, citînd chiar versurile lui Eminescu și scrisorile celor doi. Cert este că a fost o relație tensionată, de adulter, care apoi s-a răcit. Cauzele – bîrfele, zvonurile din Iași, distanța – poetul mutîndu-se la București.

eminescu  11Cei doi se apropie iar după moartea lui Ștefan Micle în 1879, cînd povestea lor de dragoste intră într-o nouă fază. Se văd la București unde petrec cîteva luni împreună. Se pare că au avut un copil, născut din păcate mort. Planul unei căsătorii prinde contur în primăvara 1880. Dar cei din jurul lor se opun, Maiorescu, Slavici etc. Maiorescu mai a ales îi reproșa alesei inimii lui Eminescu amestecul într-un proces de moravuri de la Iași în care fusese acuzat. Mai contribuie la eșecul proiectului de a se căsători distanța. Dar și dificultățile materiale. Veronica Micle aștepta o pensie de urmaș, era o femeie cu doi copii. Eminescu nu reușea să se stabilească undeva, schimba mereu adresele și redacțiile prin care trecea.

Cu unul la Iași și celălalt București, relația lor este mai ales epistolară. Iși scriu des, cu pasiune, cu reproșuri. Azi – indiscreți – putem citi în paginile lor iubirea pe care și-o purtau și pe care nu știau/puteau să și-o trăiască din cauza mediului ostil. Nu aveau cum să ajungă la împlinirea ei devreme ce planul căsătoriei se îndepărta. In această poveste, suferința este la ea acasă. In anul 1882, august, ajung împreună la concluzia că trebuie să se despartă. Tensiunea din anturajul lor crește continuu, devenise insuportabilă. Nici cei doi nu sunt prea siguri pe sentimentele lor. Sunt si alte episoade care au dus la această ruptură. Intîi legăturile lui Eminescu cu alte femei, Mite Kremnitz, secretara particulară a regelui Carol și Cleopatra Poenaru-Lecca. Apoi episodul amoros dintre Veronica Micle și Ion Luca Caragiale care a dus la sfirșitul eminescu 11prieteniei dintre celor doi mari scriitori.

In 1883 are loc prima cădere nervoasă a poetului. Contemporanii o acuză pe Veronica Micle de indiferență, deși la acea dată erau despărțiți. Odată cu relativa lui însănătoșire, un an mai tîrziu, sunt iar văzuți împreună. Doi ani mai tîrziu Veronica Micle se mută la București, aflîndu-se astfel în preajma lui. Locuiește pe Calea Victoriei și pe str. Soarelui (azi Theodor Aman). În 1887, cind îi apare un volum de poezie, primul exemplar i-l trimite lui cu dedicația : “Scumpului meu Mihai Eminescu, ca o mărturisire de neștearsă dragoste, București, 6 februarie 1887″. “ Căderile lui Eminescu, tot mai bolnav, se agravează. Este încredințat familiei spre îngrijire. In 1888, eminescu 1Veronica Micle încearcă să îl convingă să se întoarcă la București ( se găsea la Botoșani la sora lui ) dar fără succes. Cele două femei, iubita și sora poetului, Henrietta, se detestă.

Anul 1889 este pentru Eminescu și ultimul. Este adus la București și internat pe strada Plantelor la sanatoriul doctorului Sutzu, cel mai bun din acea vreme. Moartea survine la 15 iunie. Slujba are loc la biserica Sf Gheorghe într-o mare veronica micle 4emoție. Veronica Micle participă și ea. Își ia adio de la omul iubit, depunînd un buchet de “nu mă uita”. E privită cu ostilitate de lumea bucureșteană, să o spunem, ca aducătoare de nenorociri pentru poet.E considerată vinovată pentru iubirea lui nefericită. După moartea lui Eminescu, Veronica Micle s-a retras la mănăstirea Văratec. La 4 august 1889 s-a sinucis – diagnostic – congestie cerebrală, se pare că înghițise arsenic.

Nu mai reiau aici scenariile, comentariile, versiunile, fabulațiile apărute vreme de 120 de ani despre moartea poetului. De la ravagiile nebuniei, la cele produse de sifilis, de la sinucidere, la asasinarea lui. Deși viețile celor doi au fost scotocite meticulos de mulți cercetători, gazetari, memorialiști, istorici marile enigme ale poveștii lor de iubire, ca și cele legate de moartea lor, rămîn intacte.
Fragment din volumul „Repertoarul amorului”, aparut la editura Hyperliteratura.

STELIAN TĂNASE
DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!