MARIA WALEWSKA, IUBITA ÎMPĂRATULUI

napoleon  2La 17 august 1815 Napoleon isi incepe exilul pe insula St. Helena. Singua persoana pe car a agreat sa-l insoteasca in acest exil. – si care si-a dorit sa fie alaturi de Napoleon, a fost Maria Walewska. Contesa Maria Laczynska-Walewska a fost iubita lui. S-a născut la 7 decembrie 1786, era poloneză. In 1804 s-a căsătorit cu contele Atanasius Walewski. Ea avea 18 ani, el 70. Era o căsătorie aranjată cum se făceau atunci in aristocrație. În 1805 cuplul are un copil. Napoleon o întilnește pe contesă la un bal la Varșovia în 1807, bal dat în cinstea lui. Polonezii îl vedeau pe Impărat ca pe un eliberator, salvator al patriei lor desființată de imperiile din jur, Prusia Rusia Austria. Polonia nu mai exista ca stat, existau walewska   1doar cîteva provincii sub control străin.

Napoleon a remarcat-o pe Maria Walewska la balul la care ea intii refuzase să vină. I-a făcut curte, dar contesa nu a părut interesată de avansurile imperiale. Napoleon, cf obiceiului epocii, care bătea spre romantism, i-a trimis un bilet în care îi spune că toată seara a privit-o și este impresionat de ea. A invitat-o la cină a doua zi. Impăratul, firește, era grăbit. Cei care cunoșteau situația ivită au făcut presiuni asupra ei ( Walewska era catolică practicantă, măritată, cu copil) să accepte invitația. Inclusiv soțul ei, mare patriot, i-a cerut sacrificiul. Calculul era că dacă Napoleon avea o iubită din aristocrația poloneză poate ar fi cîștigat pentru ideea unei Polonii independente. Romanțioșii au văzut aici un walewska 5conflict clasic între datorie și sentimente.

Maria Walewska a devenit amanta împăratului, cum el insuși povesteste lui Las Casas mai tîrziu în Insula Elena. Napoleon o ii spune “soția mea poloneză”. A ținut la ea, poate chiar a iubit-o. Cert, era foarte frumoasă, educată, impecabilă, discretă, făcea impresie. Cei doi indrăgostiți s-au retras intr-un castel din Prusia, Finckenstein. Luna lor de miere a durat din aprilie pînă în iunie. Cf. moravurilor de atunci ea i-a scris soțului ei legitim, să îl inștiințeze de intorsătura situației. Devenise metresa Impăratului Napoleon, cel mai puternic om din Europa. Mai mult, se indrăgostise de el. Napoleon a napoleon 4divorțat de prima lui soție Josefina de Beauharnais, dar nu a luat-o în căsătorie – din calcul politic. Avea nevoie să se înrudească pentru a întări imperiul francez, cu o mare familie. Așa, Marie Louise de Habsburg ii devine soție lui Napoleon, dar adevărata iubire, soție de suflet, a rămas Maria Walewska, care a stat mereu în preajma lui.

In 1810 se naște copilul lor, Alwalewska 6exander Colonna Walewski (mai tîrziu ministru de externe, sub Napoleon al lll-lea ). A venit la Paris cu copilul și Napoleon a fost foarte atent cu cei doi. Maria Walewska l-a vizitat primul exil în insula Elba, trei zile 1 – 3 septembrie 1814. L-a urmat apoi la Paris cind el a evadat pentru a-și relua tronul. Cînd Napoleon, după bătălia pierdută la Waterloo, a abdicat, Maria Walewska a dorit să îl urmeze in exil, în insula Elena, spre deosebire de soția legitimă Maria Louise care s-a intors la Viena. Dar Napoleon a refuzat-o. Era îngrijorat, cred, de imaginea pe care o va lăsa posterității ? S-a gindit la condițiile aspre din insula și la tristețea anilor care vor veni? În 1814 soțul ei contele Walewski moare și ea rămîna văduvă. S-a recăsătorit în 1816 cu contele repertoarul amoruluiPhilippe-Antoine d’Ornano, văr cu Napoleon, la Bruxelles și a trăit restul zilelor retrasă la Liège. A murit la Paris in 1820 la nașterea celui de la treilea copil. În 1821 a murit izolat în insula Elena, bolnav, și împăratul Napoleon.

Este mereu amintită ca una dintre marile povești de dragoste și nu numai din epocă. ( vezi filmul cu Greta Garbo și Charles Boyer). Destinul, istoria, sentimentele se amestecă. Greu poți să distingi ce aparține intimității, vieții private a celor doi, și ce aparține cadrului general, istoriei, destinului lui Napoleon, al Poloniei și al Franței.

Vezi aici https://youtu.be/VQDUrBQuc_8

Fragment din „Repertoarul amorului” volum aparut in iunie 2019 la editura Hyperliteratura. Il găsiți cu discount pe on-line la elefant.ro, carturesti.ro libris.ro librarie.net Hyperliteratura.ro. De asemenea in librariile Carturesti si Humanitas din toata tara la raft.

ST

DESKREPORT

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

Spune-ți opinia, fă-te auzit!