MARYLIN MONROE – A FOST SINUCIDERE?

By 5 august 2019Graffiti

marilyn monroe 3In 20 ianarie 1961 Marylin Monroe și Arthur Miller divorțau. Fuseseră un cuplu de neînţeles. S-au căsătorit la 29 iunie 1956 dar se ştiau din vedere de cca 5 ani şi de un an aveau deja o relaţie începută după divorţul ei de Joe di Maggio. Au fost o căsătorie şi o nuntă frugale, departe de ochii presei. Catolică, ea s-a convertit la iudaism înainte de a se căsători cu Miller, evreu. Ştirea căsătoriei a surprins toată lumea. Presa a năvălit asupra cuplului şi i-a urmărit peste tot fie că apărau în public separat, fie împreună. Puţini au pariat pe această căsătorie paradoxală, se spunea că nu va dura mai mult de un an. Marylin era extrem de capricioasă, pentru mulţi insuportabilă cu toanele ei. Era total imprevizibilă, cu stări de spirit foarte schimbătoare. Casele de filme, regizorii, producătorii, operatorii, ceilalţi actori considerau un coşmar să lucreze cu ea. Dar America o iubea, filmele se vindeau foarte bine, făceau bani mulţi, aşa că îi suportau capriciile.

marilyn monroe 4Cei doi era şi foarte deosebiţi. Veneau din medii diferite, aveau agende şi sensibilităţi diferite. Un dramaturg cerebral, reţinut, f. educat, privit de multi ca un geniu, reprezenta unul din virfurile culturii americane din anii 50. Elita ei cea mei exclusivistă. Dincolo – simbolul sex-appeal-ului, cea mai frumoasă actriţă de la Hollywood. Venus a marilor ecrane. Extrovertită, o persoană care vorbea prin simpla ei apariţie despre erotism şi sex. A declarat o dată că nu a refuzat niciun bărbat care s-a purtat frumos cu ea.

Biograful Jeffrey Meyers în cartea sa „Geniul si zeiţa”(„The Genius and Goddess – Arthur Miller and Marilyn Monroe” ) a făcut o analiză atentă relaţiei dintre cei doi. Ce a căutat/găsit Marilyn Monroe la Arthur Miller? Prestigiu, stabilitate emoţională, certitudine, accesul într-o lume din care voia să facă parte. Dorea să nu mai fie tratată ca blondă proastă, netalentată, distribuită în filme ca să îşi arate formele. Voia să fie actriţă adevărată, apreciată inteligenţa, sensibilitatea, profesionalismul ei. A început să frecventeze în acea perioadă, Lee Strasberg Studio’s din New York pe unde au trecut și Marlon Brando, Paul Newman, etc. de fapt toţi marii actori ai anilor 50-70. Miller corespundea perfect ambiţiilor ei, imaginii despre ea însăşi. La braţul lui, ca d-na Miller, trecea drept o persoană onorabilă, cu alt statut decît cel al unei „frumuseți blonde”.

Monroe And MillerArthur Miller a văzut în Marilyn Monroe o femeie foarte frumoasă, un trofeu rivnit de orice bărbat. Orgoliul lui masculin a funcționat aici nu ca la un geniu desprins de lumea cotidiană, ci ca la un bărbat oarecare. E vorba de sex, de vanitate. În plus voia să intre în lumea Hollywood-ului, să scrie scenarii, să îi fie ecranizate piesele. Căsătoria cu Marilyn i-a adus mai mult celebritate şi a făcut să îi circule numele mai mult decît toate piesele sale la un loc. A fost un troc, cei doi sau completat reciproc.

Relaţia lor a fost tensionată, cu suişuri şi coborîşuri, Marylin avînd diverse aventuri, una chiar cu preşedintele JF Kennedy. Marilyn cu trecerea timpului dădea semne că are probleme psihice. Nu a rezistat prea bine presiunii enorme la care era supusă de producători, presă și public. Perioada petrecută alături de Miller a fost foarte bună pentru cariera ei. A făcut” The Prince and the Showgirl” în Anglia cu şi regizat de Laurence Olivier, ” Some like hot” cu Jack Lemmon şi Tony Curtis, regizat de Billy Wilder. De asemenea”Let’s make love” cu Yves Montand, (cu care a şi avut o relaţie în timpul filmărilor). În aceasta perioadă face vizite la psihiatru din ce in ce mai des şi se internează în diverse clinici pentru tratament.marylin monroe arthur miller

Ultimul ei film, a fost scris chiar de soţul ei, Arthut Miller, „The Misfits”, regizat de John Huston, în care a apărut alături de Clark Gable şi Montgomery Clift. Filmul nu avut presă bună şi nici publicul nu l-a primit entuziast. A fost cnsiderat prea intelectual, în afara main-stream-ului. Azi percepţia asupra lui s-a schimbat total. Este considerat un film cult, un clasic. Cinematecile nu încetează să îl programeze, ca şi televiziunile de altfel. Creaţiile celor trei actori din rolurile principale – excepţionale. La aceste ingrediente – scenariul bun, actorii, regia – se adaugă moartea lui Clark Gable şi a lui Montgomery Clift, care a dat filmului o aura mistică.

Şi pentru Marilyn Monroe a fost ultimul film. Relaţia dintre Monroe şi Miller s-a deterioarat vizibil în timpul filmărilor. Ea făcîndu-i mai multe scene violente. A avut mai multe crize de nervi pe platou, de faţă cu marilyn monroe  2ceilalţi. Nu reuşea să joace din cauza medicamentelor şi alcoolului, nu ştia rolul, uita replicile, întîrzia pe platou şi la repeţii. Nervozitatea ei împiedica echipa să lucreze. Chiar a părăsit filmările, ceea ce ce oricum la ea nu era chiar un lucru rar. Ea i-a reproşat lui Miller că nu o ajută. Era tot mai posesivă, mai centrată pe ea însăşi şi pe problemele ei personale (se tema de bătrîneţe, banii, relaţia tensionată cu studiourile, destrămarea căsniciei cu Miller). Nu se mai putea controla. Mai tîrziu Miller a spus că s-a despărţit de Marilyn din instinct de conservare.

Cei doi s-au separat incă din timpul filmărilor. Vor ajunge la NY cu zboruri diferite, ceea ce pentru presă a fost un semnal că cei doi sunt în pragul despărţirii. Era adevărat. In ianuarie 1961 tribunalul a apronunţat divorţul dintre Marilyn Monroe şi Arthur Miller. Dar criza ei nu a trecut. La NY unde a trăit de atunci aproape anonimă într-un apartament din Manhattan, ieşind incognito uneori să se plimbe pe străzi – a continuat cu alcoolul, cu medicamentele şi cu o 20190601_090543depresie tot mai accentuată. Despărţirea de Arthur Miller a lăsat un gol mai mare în viaţa ei decît ar fi crezut.

În 5 august 1962 a murit ( n.1926) în condiţii neelucidate nici pină azi. A fost urmărită de un demon. În timpul vieții ei a încercat să se sinucidă de opt ori, ultima tentativă a şi reuşit – la 5 august 1962 cînd a luat o supradoză de barbiturice. Arthur Miller (n. 1915) i-a supravieţuit celebrei sale soţii. S-a stins în anul 2005, la 80 de ani.

Fragment din „Repertoarul amorului” volum aparut in iunie 2019 la editura Hyperliteratura. Il găsiți cu discount pe on-line la elefant.ro, carturesti.ro libris.ro librarie.net Hyperliteratura.ro. De asemenea in librariile Carturesti, la raft. In curind si in librariile Humanitas.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!