MASONUL URSU NICOLA, ZIS HOREA

horea 3Ieri informaţia apărută pe blog că Horea şi împăratul Iosif al doilea au fost masoni a provocat multe comentarii. Am promis să revin asupra subiectuluicu detalii. A fost oare Horea mason? O dovadă este adusă în cartea scrisă de preotul român stabilit la Viena, Nicolae Dura. Aici apare traducerea unui document al cancelariei imperiale cu trimitere la Horea şi o asociaţia secretă de la Viena ”Kreuzbruderschaft“,de care ar fi apartinut. In traducere „Frăţie de cruce“. „Horea-conducător al răscoalei ţărăneşti din Transilvania anilor 1784… a făcut parte dintr-o asociaţie secretă vieneză Kreuzbruderschaft- Frăţie de cruce. În timpul iernii 1783-1784, petrecuta la Viena Horea a avut contacte cu un fost ofiţer din armata rusă Mihail Popescu, agent secret al ruşilor şi al domnitorului Alexandru Constantin Mavrocordat cel care a adus masoneria in Ţările Române. Dar legătura lui Horea cu masoneria e mai veche de anul 1783. Nicola Ursu, poreclit Horea iosif al doilea  2a ajuns de 4 ori (1778, 1780, 1782, 1783-1784). De trei ori a reuşit să intre in audienţă la Impărat S-a intors in Apuseni cu promisiunea ca Iosif al doilea va uşura soarta iobagilor români din Transilvania.. Legătura lui Horea cu Cancelaria imperiala i-a fost făcută de un anume Ignatius Born, francmason devotat, arhicunoscut, geolog si mineralog, din Alba Iulia de fel. Horea era iobag pe moşia lui, lucra, scotea aur din minele lui. E de presupus ca acesta l-a iniţiat in tainele masoneriei. Era unul dintre apropiaţii împăratului Iosif al II-lea. În casa lui din Viena ( unde Horea a fost primit de multe ori) exista un grup de savanţi şi artiştilor, masoni. Erau partizani ai iluminismului şi reformelor. Printrei ei se afla şi cel care ne-a lăsat imaginea celor trei conducători ai răscoalei, Jakob Adam, gravor. Horea nu ar fi fost primit de împărat dacă nu ar fi fost mason. Era membru al lojei masonice „Fraţia de cruce” iar Iosif al doilea era interesat de reforme şi căuta sprijin ptr limitarea puterii nobilimii maghiare. A inţeles să se foloseasca de aceşti mineri iobagi români din Apuseni.

horea closca si crisanIpoteza că Horea a fost mason ( sau că avut legături cu lojile masonice) a fost lansată de istoricul clujean Ioan Chindris. Ignatius Born a fondat cea mai importantă loja masonică din Imperiul Habsburgic. La 23 februarie 1783 cind Horea se afla la Viena, cf documentelor, în loja Fraţia de Cruce s-a rostit o discurs de omagiere a reformelor Impăratului Iosif al doilea ( marea susţinător al lojii) in lb română. De presupus că aparţinea lui Horea, bun orator.

Mai există o discuţie privitoare la masonerie – cea despre o mare cantitate de aur din Apuseni pierdută în timpul răscoalei. S-a spus că aurul a dispărut şi a ajuns în Franţa la lojile masonice şi folosit pentru finanţarea pregătirilor revolutiei. În preajma acestui aur găsim un anume cavaler Joseph Balsamo, apropiat de Horea dar şi de Împărat. Să fi fost acest aur unul din subiectele discutate de Horea cu Iosif al doilea? Dar cu protectorul şi colegul de lojă Ignatius Born ? Iosif nu era un revoluţionar, asta e sigur, dar că ar fi vut să submineze Franţa lui Ludovic e la fel de sigur. Cu acel aur să se fi finanţat lojile si cluburile de lectură care agitau spiritele la Paris ? sa sefi paltii tipăriturile de propagandă, să se fi cumpărat arme ? Un IMG_1722mare mason, Jean Pierre Brissot de Warville (1754-1793), intr-o scrisoare „frăţeasca” trimisă împăratului îi reproşează că l-a abandonat pe Horea, frate cu ei de masonerie. Ziarul Magyar Hirmondo din Bratislava a scris : ” Horea are peceţi cu simboluri masonice, iar ţăranii, urmându-l, declară că nu mai recunosc alt împarat decît pe el…”

Cum s-a ajuns la răscoală. Viena se pregăteşte de război cu Imperiul Otoman. Iosif al doilea a dat un decret ptr a se recruta soldaţi. Românii în nr. mare se înscriu voluntari. Nobilii se tem că îşi pierd braţele de muncă de pe mosii. Există şi un element etnic de conflict- nobilii sunt maghiari. Horea se întoarce de la Viena. La 25 oct. şi 1 nov. vorbeşte moţilor in mari adunări la Brad despre intilnirile cu Impăratul. „El s-a adresat multimii, a arătat chipul împăratului, crucea şi hrisovul şi a spus că din aceasta se poate vedea că este trimis de împărat pentru a-i izbavi pe oameni de tiranie şi pentru a-i face ţărani liberi prin supunerea stapânilor.” – a scris un jurnal al timpului din Hamburg. A folosit un limbaj masonic, iluminist.

masoni 1La Curechiu trei fcţ sunt ucişi ei. Pe pe 2 noiembrie, la o altă adunare Horea, Cloşca şi Crişan dau semnalul răscoalei. Au avut ei aprobarea Impăratului ptr acţiune? Era Horea purtătorul unui mesaj imperial? Facea ce i-a poruncit Iosif al doilea? Era o conjuraţie masonică la mijloc ? Răscoala condusă de Horea, Closca şi Crisan a fost un laborator masonic ptr pregătirea revoluţiilor care începeau atunci !? Sau Horea şi ceilalţi au acţionat absolut independent, fără ştirea Vienei? Era o ridicare ]mpotriva Vienei sau numai a nobilimii maghiare?

horea 2Apusenii s-a aflat repede sub controlul răsculaţilor. Mitul „bunului împărat”se destramă repede după ce Iosif al II-lea decide represalii la 21 noiembrie. Moţii se retrag. Cum vine şi iarna, cei 3 conducatori ai moţilor hotărăsc să înceteze ostilităţile şi să ierneze în munte ptr a reîncepe la primăvară lupta. La 14 dec. Horea şi Crişan se ascund în munţi. Cloşca la fel, separat. Două săptămîni mai tîrziu sunt trădaţi ptr 600 de ducaţi. La 31 ianuarie 1785, Crişan e şi el prins, tot prin trădare. Sunt duşi la Alba-Iulia şi anchetaţi de comisarul imperial Anton Jankovovich. Crişan se sinucide in timpul arestului. Horea şi Closca sunt judecaţi şi condamnaţi la moarte. Au fost traşi pe roată la 28 februarie 1785. Mai întîi Cloşca cu 20 de lovituri de roată, apoi Horea, mort după 4 lovituri. Organele interne au fost îngropate acolo, iar corpurile lor fost tăiate şi puse în ţepe în Apuseni in mai multe sate. Iosif al II-lea a decretat apoi iertarea tuturor răsculaţilor. În curînd va desfiintţ iobăgia. Trasul pe roată în Imperiul habsburgic s-a desfiinţat. Horea şi Cloşca au fost ultimiii executaţi în acest mod.

STELIAN TANASE

 

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!