afis Moartea unui dansator de tango CorintO carte ca asta o scrii o dată în viață și numai în acel moment cînd planetele inspirației tale se aliniază la milimetru pentru a-i pregăti locul. Acum zece ani, cînd a apărut Moartea unui dansator de tango, cred că Stelian Tănase s-a reinventat ca romancier. Se putea bănui încă din Maestro că ceva se schimbă în lumea ficțiunilor sale. Acel ceva s-a ivit rotund, perfect finisat în acest roman formidabil care-l aduce pe Stelian Tănase în rîndul marilor mînuitori de cuvinte de la noi și al celor cîțiva prozatori autohtoni în stare să construiască o lume numai a lor dintr-o realitate care pare bătută odată pentru totdeauna în cuiele istoriei. O istorie care a început în 1938, odată cu dictatura regelui Carol II, și care avea să consemneze alte trei dictaturi, una după alta. Aceea a legionarilor în coabitare cu Antonescu, apoi dictatura personală a mareșalului, din timpul războiului, urmată de cea mai lungă și mai devastatoare dintre ele, dictatura comunistă.

E istoria pe care n-am învățat-o din manuale și nici din tratatele academice, ci din ceea ce s-a păstrat în memoria colectivă și în presa vremii, înainte de marea falsificare. Stelian Tănase s-a documentat despre ea, pentru cărțile lui de non-ficțiune, astfel că, atunci cînd s-a apucat de Moartea unui dansator de tango, ar fi putut scrie fluierînd un roman realist în care să povestească simplu cele întîmplate după fuga din țară a regelui Carol II. Atît și ar fi fost destul după toate mizeriile propagandistice apărute în anii ’50, dar și mai tîrziu, sub numele de romane ale eliberării.

Dar cînd realitatea însăși pare neverosimilă – și în acei ani așa a fost – ai de ales între a scrie niște cărămizi pline de explicații, care taie cheful de lectură, sau să treci neverosimilul prin athanorul realismului magic, cum a făcut Stelian Tănase, decupînd din București partea sa cea mai pestriță, din vecinătatea Gării de Nord. Cu o lume amestecată, venită din alte cartiere, și mai așa, și mai altfel, la cîrciumi, bordeluri, cinematografe, săli de dans, hoteluri și prăvălii de toată mîna. Aici se adună pegra și negustorii puși pe învîrteală, boierii decăzuți, curvele, peștii, hoții care au și vieți pe conștiință, Poliția și agenții serviciului secret, aici se învîrt afaceri la negru și tot aici se descurcă inventivul Gogu, dansatorul de tango care visează să devină vedetă în America de Sud. Pînă atunci, Gogu își schimbă îndeletnicirea după cum bate vîntul, n-are mamă, n-are tată, se ține de escrocherii, își trădează prietenii, dar are și el un punct vulnerabil, o dansatoare de tango care, de fapt, sînt două, gemene fugite din Rusia. Gogu are periodic viziuni cu îngeri și e singurul pasager al unui tramvai fără vatman.

tango 2Stelian Tănase stăpînește la perfecțiune vîrtejul tot mai năucitor al limbajului amestecat al mahalalei, înflorat și tăios, catifelat și lovit de deochi, și cercetează pînă în plăsele cinismul de supraviețuitori al celor ce-și fac veacul acolo. Povestitorul lui, care le află pe toate, întoarce des lucrurile pe dos, fiindcă aici orice întîmplare de care merită să se ocupe are cel puțin două fețe și nici una dintre ele nu e întru totul adevărată. Tot el e sastisit de lașitățile „valahilor“ din timpul ocupației rusești, cînd viața nu mai valorează nici doi bani, chiar dacă urmezi cu sfințenie filosofia capului plecat.

Sub aparența de roman „popular“, în care totul e la vedere, cartea lui Stelian Tănase te duce cu gîndul la ceva ce se leagă pe deasupra cuvintelor, cam ca în preaciudata metafizică de pușcărie din Florile de mucigai ale lui Arghezi: „Din atîta-mpărechiere și împreunare, / Tu ai ieșit tîlhar de drumul mare. / Na! ține o țigare“.

Stelian Tănase, Moartea unui dansator de tango, Editura Corint Fiction.

***Sub semnatura lui DAN DARIE publicatia saptaminala Catavencii publica in nr din 4 iunie 2021 cronica romanului „Moartea unui dansator de tango”, editura Corint Fiction 2021.

***Lansarea romanului va avea loc pe 15 iunie 2021, marti, ora 17,00 la Casa Cesianu-Filipescu, Calea Victorie 151. Vor vorbi Ovidiu Simonca si Cristian Teodorescu. Autografe, taclale, foto cu autorul. Ne vedem acolo.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!