MITTERAND ERA UN DON JUAN

By 26 octombrie 2020Graffiti

mitterand 18Pe Francois Mitterand l-am întîlnit la București într-o seară la o recepție la Ambasada Franței din Piața Amzei, vizavi de casa Miței Baston. Ajungeam acolo direct din stradă, de la un protest împotriva vizitei sale oficiale in România care însemna un sprijin acordat regimului Iliescu după mineriade. Cel care îl pilota – un ministru cam eseist – s-a blocat vazindu-mă ( mă știa în stradă la protest ) -atunci cînd a ajuns în fața mea și a trebuit să ne facă prezentările. Am rămas cu Mitterand la o strîngere de mînă pînă azi. Poveștile lui de mare seducător, de faun, mi-au folosit ca documentare la scrierea romanului PARTIDA DE VANATOARE apărut recent la editura Vremea. M-am întrebat în esență care sunt relatiile dintre putere (cel mai puternic afrodisiac) și amor. Presedintele francez știa despre ce este vorba, indiscutabil. Mi-ar fi placut sa-l descos despre femei, dar asta mai tirziu cind incepusem sa schitez „Partida de vanatoare”. In seara cind i-am strins mina (1991) m-am intors in strada să scandez impotriva lui si a lui Iliescu.

In ce privește femeile Francois Mitterrand avea o proastă reputație (sau bună, depinde cum privesti lucrurile! ). Pe scurt, a fost un afemeiat. Se mai spune – curvar, fustangiu, coureur des femmes. Spunea apropiaților frecvent ” Nu poți să ai toate femeile, dar trebuie să încerci!”. Era un seducător înascut, te facea din vorbe, cum se spune. Cu vorbele a cucerit femeile, și a cucerit puterea. A fost de două ori președinte al Franței (1981/1996) Cind l-am intilnit cind a fost la Bucuresti la

mitterand  7inceputul anilor 90 la ambasada Frantei mi s-a părut un faun. Era distant, venise în vizită la niște amăriți din Estul Europei ca să stringă cîteva mîini și să spună banalitati ca un robot în vagi și f. scurte conversații. Mi s-a părut că nu știe exact unde se află și că nici nu-l interesa.

Să ne intoarcem la viața amoroasă a lui Mitterrand la fel de palpitantă ca și cea politică. A avut o lunga listă de amante pe durate mai scurte sau mai lungi, (Dalida a fost una din iubitele lui, povestea a durat doi ani). De la aventuri de o noapte prin sediile partidului, seduse in mitterand  14campanii electorale sau în diverse vizite politice. Apetitul său era cunoscut. Mitterand venea dintr-o tradiție franceză feudală, unde regele trebuia să se arate viril in privința femeilor pentru a fi considerat apt să dețină puterea asupra supușilor săi.

mitterand 1Pe Danielle Gouze a cunoscut-o in 1944 intr-o rețea de Rezistență. După război participarea lui Mitterrand la Rezistență a fost pusă in balanță de participarea lui la guvernul colaboraționist de la Vichy. Pe atunci părea a fi un om din extrema dreaptă franceză. Ca să ajunga un lider necontestat al stîngii mai tirziu !!! Arăta încă din anii 40 capacități de cameleon indiscutabil – putea fi ceva și contrariul în acelasi timp și să pară credibil. Charisma lui, puterea de seducție, vorba ca mierea operau redutabil în ambele zone. A făcut parte din mai multe guverne – e cel mai tinăr deputat și ministru. Cariera lui era lansată. In 1958, însă, odată cu intoarcerea la Elisee a generalului de Gaulle, Mitterrand cunoaște o perioadă neagră. Nu mai este nici ministru nici deputat și socialștii – dezbinați – sunt risipiți și periferici.

mitterand 4Dacă în politică se părea că a eșuat, cu femeile stătea mai bine. Iși continuă cu același succes aventurile de Casanova, modelul său. Printre cuceririle pasagere, in 1961 o cunoaste pe Anne Pingeot care îi va marca destinul amoros. Anne Pingeot, fiica unui bogat om de afaceri din înalta burghezie, studia arte la Paris. Venea dint-un mediu familiar bogat, spre deosebire de Danielle care provenea dintr-o familie săracă – era fiica unui invățător de țară. El mitterand 16are 47, Anne numai 20. Gusturile lor sunt foarte apropiate, ca și preocupările. Mitterand era un iubitor și cunoscator de artă, cititor pasionat, un om cult. Cei doi, in ciuda diferenței de virstă incep relație fierbinte care va dura pină la sfirșitul vieții lui. Anne Pingeot a declarat intr-un interviu că Mitterrand a fost singurul bărbat din viața ei, nu a existat nici unul inainte, nici unul după el. A fost omul vieții ei.

mitterand 6Practic, Mitterrand duce o viață dublă. Are două familii. Iși imparte timpul intre Danielle (care inchide ochii ) și Anne care se resemnează cu postura de veșnică amantă pentru că știe că el nu va divorța. Vrea un copil și ii spune că îl părăsește dacă refuză. Mazarine, fata lor, s-a născut în decembrie 1974. Relația celor doi este ascunsă de ochii publicului, Presa nu află nimic. Nici in anturajul său cel mai apropiat nu se știa nimic despre a doua lui viață. Probabil se lăsau păcăliți de cuceririle lui pasagere, care nu îi lipseau. În 1981 Francois Mitterrand este ales președinte, și – in ciuda atenției sporite a presei – povestea rămîne secretul cel mai bine păzit al Franței. Asta s-a datorat cert și discreției rare a fidelei sale amante.

mitterand 8Francois Mitterrand moare de un cancer la prostată la 8 ianuarie 1996, avea 79 de ani. După ce a aflat că este bolnav incurabil, face să apară în presă povestea lui cu Anne Pingeot pe care o recunoaște, așa cum făcuse și cu copilul, recunoscut oficial cu ani in urmă. La finalul vieții lui a fost privit ca un 20190601_090543mare om politic, egalul lui de Gaulle. Dar și viața lui amoroasă a fost privită cu alți ochi. Omul care îi sedusese o viață intreagă pe francezi, a sedus și un șir lung de femei. Este înțeles mai exact de societatea franceza, care iubește „les hommes a femmes. ” La funeralii cele două femei care au contat in viața lui, Danielle și Anne au urmat împreună sicriul acoperit de drapelul Franței.

***Fragment din volumul „Repertoarul amorului” aparut la editura Hyperliteratura in 2019.Cititi volumul 2, aparut in toamna 2020 la aceeasi editura – libris ro, elefant.ro carturesti.ro etc

si la raft in librariile Humanitas, Carturesti, Librarium, CLB

STELIAN TĂNASE

DESKREPORT

FOTO www,spartacus.educational.com www.encyclopedia. britanica.com www.lefigaro.fr

Spune-ți opinia, fă-te auzit!