MORAVURILE D-NEI MARTHA BIBESCU

By 28 ianuarie 2019Graffiti

martha bibescu 2Martha Bibescu s-a stins la Paris, in 1973, la 28 noiembrie(n. 28 ianuarie 1886). Se spune că a avut nenumărați amanți, culeși din lumea aristocratică. Era bîrfită, deșteaptă, snoabă, chiar mitomană, se spunea, extrem de mondenă. Făcea caz de imaginarele ei origini bizantine. În primul sfert al secolului XX a fost una din marile frumuseți ale Europei. Se spune că a avut relații cu kronprinzul german, cu regele Ferdinand, cu regele Spaniei Alfons al Xlll-lea, etc.

martha bibescu 5 colonel thomsomL-a întîlnit pe colonelul Cristopher Birdwood Thompson la un concert la Cotroceni, puțin inainte de declanșarea primului război mondial. El era ofițer informații și avea misiunea să convingă liderii de la București să intre în război alături de Antanta. Era celibatar, se apropia de 40 de ani. Se îndrăgostește de Martha Bibescu, căsătorită de la 17 ani (acum avea 30) cu prințul George Valentin Bibescu. Amîndoi soții aveau aventurile lor amoroase arhicunoscute în lumea bună bucureșteană. Între cei doi, Martha Bibescu și colonel, a urmat o idilă avînd ca decor aleile palatului Mogoșoaia. El era atașatul militar al Marii Britanii, ea fiica lui Ion Lahovary ex-șeful conservatorilor, mort în 1912. Navigau într-o lume plină de enigme, cu un viitor extrem de incert.

În septembrie 1915, colonelul Thompson a ascuns in castelul Posada al Marthei Bibescu documente secrete ale ambasadei. După numai zece zile un incendiu pus de serviciile secrete ale Puterilor Centrale distruge castelul. Un an mai tîrziu, în 1916, colonelul primește misiunea să martha bibescu 1distrugă sondele de petrol din Valea Prahovei, pentru a nu fi capturate de inamic. Era misiune f periculoasă, din care era puțin probabil să scape viu. Ironia istoriei, soțul și amantul Marthei Bibescu, colonelul Thomson, au participat împreună la riscanta misiune, reușind să incedieze sondele și apoi să fugă.

În timpul ocupației germane, Martha Bibescu a rămas o vreme la București să îngrijească răniții de la spitalul militar pe care îl organizase în incinta Automobil Clubului Regal Român din fața palatului regal. George Valentin Bibescu, pe capul căruia germanii puseseră o mare recompensă, s-a refugiat la Iași odată cu frontul din Moldova. Se vor revedea abia la sfîrșitul războiului. Christopher Thompson a revenit la București pentru o ultimă întîlnire cu ea, înainte de a pleca să lupte în Orientul Mijlociu. Martha Bibescu a plecat din România în 1917. Rămîne în Elveția pînă în 1919.

martha bibescu  5S-au revăzut la Paris în 1920 în timpul tratativelor de la Versailles. Aici povestea lor, într-o altă epocă, în altă lume, nu a mai fost ce fusese inainte de război. El însă o iubea, a iubit-o de altfel toată viața. Martha Bibescu nu a făcut pentru el aceeași pasiune. A trecut prin mai multe povești de iubire, unele celebre. Povestea dintre ei a continuat totuși (intilniri, scrisori) – cu întreruperi cauzate de peregrinările lor și aventurile ei galante.

Totul s-a terminat cînd el a murit tragic. Era ministru al aerului în guvernul laburist de la Londra. Avea un vis – să lege provinciile Imperiului Britanic cu curse de zeppelin. La primul zbor de încercare, spre Karaci, în 1930, încercare – deasupra Franței, la Louvain – s-a prăbușit. A fost o catastrofă aeriană cu mulți morți și răniți care a impresionat toată Europa. A ocupat prima pagină a ziarelor multă vreme.

Martha Bibescu l-a evocat într-o carte pe colonelul Thompson, devenit personaj tragic după sfîrșitul său atît de neașteptat. Era la modă, era un subiect comercial, cu căutare, or, ea se putea lăuda că l-a cunoscut și că fuseseră amanți. Era avidă de notorietate. E cert, colonelul Thomson a murit iubind-o.

Fisa pentru romanul „Partida de vanatoare” publicat de editura Vremea in 2018.

Il găsiți cu discount pe on-line la elefant.ro eMAG, librarie.net libraronline.ro edituravremea.ro

De asemenea in librăriile Humanitas și ale CLB (Centrul de librării București).

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!