NAȘUL DIN PALATUL PRINCIPELUI

brandoNunta care a avut loc aseară de la palatul princepelui Nicolae de la Snagov (evenimentul monden nr 1 al acestui an) mi-a amintit secvențele de început ale filmului Nașul (seria l) de Francis Ford Coppola cu Marlon Brando in rolul principal. O lume periferică prinsă în ceasul strălucirii ei maxime reunit cu prilejul unei nunți. O lume de succes, plină de bani. Acolo e lumea interlopă, cu un mare deficit de educatie, (mai nimeni nu stie sa poarte papillon-ul si tocuri de 11). Regula aici este – are dreptate cel mai tare, e o junglă urbană. Un clan – Corleone – care are in centrul ei un god-father-nașul. De el depind toate favorurile și nenorocirile.

Unde putea sa-si facă nunta un parvenit care se idenfica cu sistemul decît în palatul principelui Nicolae de la Snagov. Unde au fost gazduiti printi, ministri, șefi de state, inclusiv Gheorghiu Dej si Ceausescu ca si marele inaintas, Ion Iliescu. Noua aristocratie postcomunista („marile familii”) vrea sa isi probeze rangul. Eroul nu este tatăl, ci fiul, o beizadea. Tatal este fiul unui șef de post, milițian dintr-un sat sărac din Teleorman. E un parvenit. În rolul principal – nașul politicii românești din ultimii ani, capo di tutti capi, Liviu Dragnea.

Peisajul uman a fost foarte asemănător cu cel din film. Intîi s-a observat opulența. Fiecare etalează la purtător ce averi a adunat pînă acum. Este o lume cu bani foarte mulți. Întii avem o cohortă de mașini de lux ultimul tip. Apoi un escadron de bodygarzi care fac filtru sa nu intre prostimea. Haine de firmă, doamnele în mare ținută – în rochii de seară, pantofii supraînălțați pe tocuri. Țopenie, maneliști, tîrlă multă și bijuterii scumpe. Asa arata coloan d emasini, prin parbrize. Muzică a fost cîtă poftești, dansul ca la carte. Mesele supra-încărcate cu bunătăți, icre, șampanie, somon fume, fructe exotice cum se cade la asemenea ocazii. Tata socru (Marlon Brando și Liviu Dragnea) este fericit.

dragnea 2Ritualul unei nunți este cam același peste tot în lumea creștină. Diferența o face clientela. Cine umple mesele, cine se fîțîie pe ringul de dans, de coatele cui te freci. Apoi vin și darurile, care mai de care. La Snagov a văzut o lume așa-zis normală, onestă. S-ar zice elita, politicieni de vîrf. Pe ăștia ai grijă să nu-i întrebi cum au făcut averile pe care le dețin in anno domini 2108. Se vorbeste despre coruptie, rapt, spolieri, și mai ales boticul în robinetul statului român, adică în buget. În film – avem Mafia. Clanul Corleone patronat de crudul Naș căruia mulți îi pupă mîna. Au venit să fie aproape de patron la acest eveniment unic – Nașul își mărită fiica. În fundal se perfectează alianțe, se hotărăsc lovituri, se tocmesc afaceri, se țes intrigi și comploturi, se face politică multă.

Cele două grupuri – din film și din realitate – seamănă izbitor. Interlopii americani din anii 50 si comesenii din palatul de la Snagov. Sunt de fapt aceeași lume de origine periferică. Asemănările nu sunt deloc superficiale. Lumea românească este o lume de clanuri. Ele formează structura, osatura societății, nu instituțiile prevăzute de lege. Regulile le fac cumetriile, clientelismul, rudele, complicitățile de afaceri, consătenitatea. Famiglia!

Altă obervație – ce lux cinic și sfidător etalează acești așa-zisi politicieni, avînd în vedere că reprezintă cea mai săracă parte a României – lumpenii, țăranii, pensionarii, zilierii, cei fără meserii, analfabeții, pe cei care trăiesc din ajutoare sociale. E un contrast și o teribilă ironie a sorții. La o socoteala s-a putea sa aflăm că un meniu a costat ieri la Snagov mai mult decît pensia pe un an a amărîtului votant din Teleorman.

Așadar, în rolul lui Marlon Brando – Liviu Dragnea. Dacă acolo era un film, în România totul se petrece în realitate. Să nu zică nimeni că nu avem și noi „faliții” noștri! Onoarea noastră a fost salvată. Thanks Daddy.

STELIAN TĂNASE
DESKREPORT

Alătură-te discuției 14 opinii publicate

 • Dany spune:

  Va cadea si Dragnea intr-o zi, e doar o chestiune de timp. Au cazut altii mult mai mari decat el, stim bine din istorie. Astept clipa cand acest om va fi doar o amintire urata, o pata neagra din istoria acestei tari!

 • MIHAI PENES spune:

  Si sa nu uitam un ” amanunut” foarte important ei sunt liderii unui „partid de stanga” care apara saracimea de cruzii exploatatori….

 • marin maruntelu spune:

  Domnule Tanase sunt total de acord cu dv. dar daca nu ati votat nu credeti ca si din CAUZA dv astia isi bat joc de noi? De ce domnule Tanase, nu ati fost la vot, de ce?

 • rusinea de a fi roman spune:

  Genial!

 • George spune:

  …scrie opinia ta aici… e greu pentru unii să își mai poată exprima în vreun fel opinia
  personală când, din toată această realitate nu se poate trage decât o singură
  concluzie generală : țara ne-a fost furată și nu știu dacă cel care va reuși să ne-o redea
  s-a născut încă !

 • cotuna spune:

  lumi diferite, realitati diferite, stat paralel…

 • Ioan spune:

  Curat „Onoare”! Dragnea si adunatura din jurul lui sunt asa de departe de „vero Mafiosi”….Mafia avea reguli clare si precise. Nu orice derbedeu de la periferie era Mafiot. Bine ca nu stiu mafiotii ca ii comparati cu „falitii” astia.

 • Schiopu Niculae spune:

  Comparatia este stralucita

 • George Balaur spune:

  Bună comparația cu filmul „Nașul”! Mai multă atenție la editarea textului, greșelile prea dese sunt de-a dreptul supărătoare pentru cititorii mai sensibili la gramatică!

 • Genix spune:

  Domnule, Stelian Tănase, aşa e, compararea celor două evenimente e genială. Doar că eu, simplu cetăţean român, plătitor de taxe şi impozite, nu simt decât furie şi tristeţe după dezmăţul etalat la Snagov. Mi s-a părut o excesivă bătaie de joc la adresa celor care, într-un fel sau altul, produc reală plusvaloare în România. Deci bugetari puşi să gestioneze banul public au afişat un lux absolut deşănţat la nunta unei beizadele, fiu al unui personaj sinistru, care e gata să pună România pe butuci doar pentru strâmt-folosul său. Evident, lor li s-au alăturat afacerişti veroşi, abonaţi la contracte cu statul, adică tot la banii noştri. Având în vedere cine au fost invitaţii, nu e de mirare că a predominat un kitsch de cea mai proastă speţă. Sincer, asta m-ar lăsa rece, întrucât s-au dus vremurile în care calitatea şi bunul-gust trebuia să primeze, mai ales la nivel înalt. Dar, ca şi la film, nu pot să nu mă întreb cât va mai dura acest spectacol carnavalesc. Îîn care cei care fură – mai mult sau mai puţin pe faţă – şi încalcă legea în nenumărate feluri pur şi simplu se afişează, îţi râd sardonic în nas, spunând că nu ai ce să le faci. Atunci, de ce e de mirare că tu, omul obişnuit, care eşti corect, te simţi batjocorit de aceaste personaje sinistre? E normal? Nu. Nu era normal nici în film, nu e nici în această realitate. Şi atunci, să ne mai surprindă tendinţa unora de a pune mâna pe pistol şi mitralieră_ Şi dacă americanii au făcut curat cu Incoruptibilii – mai mult sau mai puţin, răul dispare greu… -, iar italienii au pus Mafia la zid şi au inventat Mani Pulite, e cazul să să facem şi noi la fel. Nu trebuie să lăsăm răul să triumfe. Iar zaiafetul de la Snagov să rămână doar ceea ce a fost, un spectacol de prost-gust..

 • Coleg de generatie spune:

  Foarte bun text, ne-a uns pe inima. Atat ne-am mai ramas.

 • Marinescu Sorin spune:

  Pentru eliminarea lui Daddy-Corleone, in actuala situatie, e nevoie doar ca 3 judecatori din completul de 5 sa fie liberi si independenti si sa mentina sentinta, eventual s-o ridice conform cutumei (n-ai fost multumit hotzule cu prima instanta si ne-ai ocupat resursele cu apelul? ia d-acilea inca vreo 2-3 ani sa te saturi). In citeva minute de la sentinta vor aparea militienii -care pina deunazi il aparau cu violenta sud-americana- si-l vor duce unde-i este locul, si din al 3-lea om va deveni (din pacate temporar, dar „la multi ani cu executare”) un numar in cadrul ANP. Au venit ei la bunkerul lui Nastase si l-au luat pe sus, de s-a zgiriat la git bietul Adita ca-l iau din luxul lui spagonisit cu atita truda an de an si-l duc la gherla in reflectoarele media. Sigur ca e bine si cu protestele, social media, bla-bla, dar ati vazut ca flausatul are pielea groasa si nu se simte la aluzii. Asa ca unica si ultima speranta este in Doamna cu naframa pe ochi! Si Bucurestiul si Tara vor vui zile in sir de demonstratiile de bucurie, mai ceva ca la Steaua in 86′ – iar jendarii vor sta deoparte, asteptind defilarea de la 1 Decembrie unde merita un HUO pe toata durata lor de aratare.

 • Sorin spune:

  Mai degraba seamana aceasta nunta cu cea din filmul Secretul lui Bachus.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!