NEBUNIA, BANII ȘI SEXUL

By 19 ianuarie 2021Litere & Comp.

hughes 7Numai bunăciuni! vorba unui vechi amic din Bariera Vergului. Așa mi-a venit să exclam citind lista iubitelor excentricului miliardar Howard Hughes. Citiți și vă minunați – Jean Harlow, Jane Russel, Lana Turner, Bette Davis, Ginger Rogers, Olivia de Havilland, Katherine Hepburn, Ava Garder… Cele mai apetisante femei ale marelui ecran din anii 30/40 din secolul XX. Ce găseau oare la acest lungan (1,95m)? Întîi de toate banii – cel mai puternic afrodisiac, nu le rezistă nimeni. Hughes avea o bună reputatie – că își cadorisea amantele cu mașini, case, apartamente, blănuri, bijuterii, cu ce le poftea inimioara. Mai era un ingredient. Hughes era implicat in industria filmului de la Hollywood, investise, producea filme, deținea propria lui casa de filme, RKO. Avea și mînă buna devreme ce a ciștigat Oscaruri. Frumoasele pomenite mai sus erau interesate să străluceasca, să prindă roluri bune, să aiba succes de box-office. Hughes însemna toate astea la un loc. Era o instituție. Normal că pentru actrițe era extrem/extrem de atractiv.

S-a născut in 1905 la Houston ca unic fiu al unei familii super-bogate din Texas. La 18 ani, rămîne orfan și moșteneste marea avere obtinută de tatăl sau cu utilaje pentru extracția petrolului. La 20 de ani era deja un investitor puternic – ținta lui a fost la început industria filmului – aici se obținea cea mai mare rată de profit. In plus îi plăceau la nebunie vedetele de pe ecran. Studiourile cinematografice devin terenul lui de vinătoare preferat în materie de femei…De obicei nu îi captau atenția cele care străluceau in intunericul sălilor de cinema. Idolii, zeițele. Trebuia sa fie mai intii adorate de public pentru a-i atrage atentia.

hughes 1Alte aspecte nu erau tot atît de glamour. Era secretos, suspicios și paranoic. Bănuia că toate îl înșeală. Hughes avea merereu mai multe idile simultan. Era sigur ca și ele fac la fel. Erau frumoase, curtate de pretendenti valabili. La cît erau de frumoase nici nu le era greu să își găsească amanți. Hughes era gelos și posesiv ca nimeni altul. Tuturor cuceririlor lui le repartiza un șofer. Adevărata lui misiune era să le spioneze și să îi raporteze unde se duc, cu cine se întilnesc etc. Angaja detectivi particulari să le fileze și fotografieze, să culeaga informații despre viața lor. Era preocupat să le controleze viata. Toate amantele lui au avut acelasi tratament, fără exceptie. Asta era latura lui întunecată. Și lucrurile nu se opreau aici. Surpriză – la mjlocul anilor 30 a contractat de la una din actrițe un sifilis. Pentru cineva obsedat de sănătate, de microbi, de boli, era un paradox. S-a tratat cu arsenic, mercur si penicilina care în acei ani ieșea pe piață. De atunci iubitele lui au trecut toate pe la medicul lui personal pentru a se constata daca sunt perfect sănătoase. Isi intreținea amantelea plătind lunar cecuri generoase. Rostul cecurilor era 1/ să nu aiba relații cu alti bărbați, si 2/ să nu vorbească presei. Intr-o perioada (anii 40/50) numărul acestot cecuri ajungea la 100/lunar. Hughes impunea dieta amantelor lui, felul cum se imbracă. Etc. Le achita cursurile de actorie și dans. Erau silite sa trăiască într-o colivie aurită.

hughes 2Destui il considerau un geniu. Pe linga filmele inovatoare pe care le-a produs, cistigatoare de Oscaruri, pe lingă talentul de a lansa vedete, marea lui pasiune a fost aviația. Spunea că este fericit numai cînd zboară. Pilot de exceptie, a stabilit mai mult recorduri – de viteză și distanță. A fost primul pilot care făcut inconjurul planetei. Zeci de mii de persoane au invadat la NY Fifth Avenue ca să-l aclame. La Los Angeles s-a intimplat la fel. A fost eroul Americii. Trăia zilele lui de glorie. Nu se va mai intilni niciodată cu ele. Pe lingă pilot, era un inginer deosebit. A brevetat nenumărate prototipuri de noi avioane. Multe le-a și produs in fabricile proprii. Foarte inovativ, iși propunea totdeaua imposibilul. Era un vizionar. Aduna în el multe contradicții.

Modul lui de viață. Făcea un film, punea pe pistă un nou avion, stabilea un nou record. Era in atenția presei, socializa, era prezent. Brusc dispărea – inexplicabil. Uneori era vorba de o femeie. Dar nu întotdeauna. Cind se supăra pe lume, se enerva de ceva, se retragea pe una din nenumăratele lui proprietăti din California sau Texas, unde nu il găsea nimeni. O armata de oameni – angajatii lui – se ocupa să nu fie găsit și deranjat. Era un perfectionist, se vede asta mai ales in intructiunile pe care le trimitea zilnic colaboratorilor săi. Le scria ce aveau de facut in acea zi, în detaliu. Adesea de mai multe ori, obsesiv. Instructiunile trebuiau urmate intocmai. Suferea de paranoia. Telefoanele din firme erau supravegheate. Trebuia sa i se raporteze tot. Ceea ce nu era simplu intotdeauna. Cind i se năzărea, concedia – oricine ar fi fost acela. Alternanta de aparitii si disparitii i-au caracterizat intreaga viață.

hughes 4In timp –incepind din 1935- a suferit mai multe accidente de avion. 5 la număr, unul mai grav ca altul. Dar cel mai grav a fost cel din iunie 7 1946. Aparatul pe care il testa s-a prăbusit – era prototipul unui nou avion recunoastere XF11. Pilotul refuzase să zboare si Hughes a preluat testul. Din păcate la aterizare motorul a incetat sa functioneze si s-a aparatul s-a prăbusit peste cartierul Beverly Hills, LA. Avionul s-a facut praf. Hughes a suferit multiple leziuni la cap. Nu și-a mai revenit de fapt niciodată. A avut dureri fizice mari pina la sfirșitul vieții. Doctorii s-au mirat că a supravietuit. Din asemenea accidente nu se scapă cu viață. A inceput să ia medicamente contra durerii – mai ales codeină și valium. A devenit tot mai dependent de ele. Surmonta supra-stressul inghițind masiv pilule. Dormea foarte putin, aproape deloc, frămintat de multele lui planuri dar și chinuit de dureri insupoetabile. In zori – alte medicamente- energizante, pentru a face față suprasolicitarii si presiunii.

Ultimii doua zeci de ani i-a trăit ascuns. Intr-o zi pur si simplu a disparut din circuit. Lumea a aflat uneori prin intermediul presei despre tot felul de excentricităti. Stătea de pilda dezbracat intr-o camera de hotel in intuneric si viziona filme vechi – fără întrerupere. O data a facut asta vreme de patru luni, continuu. Dieta lui – tablete de ciocolata si pahare cu lapte. Avea la dispozitie pachete de servetele kleenex pe care le aranja tot timpul, obsedat de simetrie. Nu atingea nimic cu miinile, avea groaza (incă din copilărie) de microbii care puteau să-i transmită boli. Cînd deschidea ușa punea mănusi. Dar prefera să nu o deschidă. Prefera sa ramina in recluziune in camera lui din hotelul Beveley Hills tinută secret. Desi era obsedat de igienă – nu se spăla, nu se tundea, nu își tăia unghiile, nu isi curăța dintii. Trăia într-o părăsire de sine totală. Intorsese spatele lumii, pesemne ca o disprețuia. Erau simptomele unei boli psihice grave. Suferea de tulburări obsesiv-compulsive. Boala incă nu fusese descoperita. Abia după război, in anii 50 ea a fost depistată.

hughes 3A avut doua casatorii una in tinerețe 1/ cu iubita din liceu Ella Bots Rise. A divortat de ea in 1929. A doua casatorie – in anul 1957 – cu actrita Jean Roberts cu care trăia de cițiva ani. Hughes se temea să nu fie internat intr-un spital psihiatric. Cf legii era necesară aprobarea soției. Intrebată de Hughes daca ar fi de acord sa fie internat, ea răspuns nu. Pe aceasta baza s-au căsătorit departe de ochii presei. 15 ani mai tirziu, in 1971 au divorțat. Ea l-a taxat drept sociopat dupa divort in fata presei. Episodul cere si alt comentariu. Da, era sociopat, paranoic, suspicios. A fost considerat astfel pentru că trăia cu convingerea că spionat, telefoanele ii sunt ascultate etc. FBI nu s-a ocupat doar de fabricile lui care produceau aparate de avangardă. Avioane, echipamente sofisticate de spionaj și recunoaștere aeriană. FBI se interesa și de viata lui intimă. Cînd ani mai tirziu s-au deschis arhivele, s-a constatat ca FBI il supraveghea strict. Hughes avea o mare influență, dispunea de sume colosale. Putea deveni un factor de risc pentru siguranța naționala a SUA. Trebuie sa ne intrebam in acest circumstanțe dacă era paranoic sau nu cînd se plîngea că este supravegheat. ERa. Sigur FBI nega că l-ar spiona și îl taxa de nebun. Cel putin pe aceasta speță nu era deloc. Știa ce spune/

hughes 5Si cu sotiile si amantele comunica doar prin telefon sau in scris. In ziua cind a a renuntat la ele, a început si declinul lui, unul ireversersibil. Cind și-a pierdut interesul pentru sex, pentru femei, a renunțat și la viata sociala, la carieră, la ambiții. S-a izolat din nu într-o camera de hotel. Cînd femeile au disparut din tanase rep 3viata lui nu a mai fost interesat de nimic. Aștepta să moară pur si simplu, fără să mai aiba vreo legătura cu lumea reala. A murit la virsta de 91 de ani, în zbor. Cred că și-a dorit să moara astfel. Se afla intr-un avion personal care il ducea de la Acapulco, Mexic, la Houston, Texas. Călătorea incognito ca de obicei. A fost suit viu in avion, la aeroport. Cind avionul a aterizat s-a observat că nu mai avea puls. Virsta? 71 de ani (n 1905/s 1976). Avea 1.95 m/ inaltime, 42 de kg. Incercările de a-l resuscita au eșuat. A fost ingropat alături de parinti la Houston cu o ceremonie simplă și discretă. Niciuna dintre iubitele lui nu a participat la funeralii…Singur ca un cîine.

*** Fragment din „Repertoarul amorului” volumul doi, aparut la editura Hypeliteratura, toamna 2020.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!