nixon 1Vin americanii !!! și-a zis romanul. În sfirșit! Erau așteptați din 1945 să ne elibereze de rusi. Bunicul meu patern chiaburul mos Radu a murit in anii 70 cu gitul ințepenit de la cît privise cerul să îi vadă pe americani parașutindu-se deasupra ogoarelor lui din Palteresti, sa il scape de comuniști. Bun, Nixon face o vizită la Bucuresti de numai doua zile – 2-3 august. Cam tîrziu și cam puțini, dar în fine. Ne imaginam ca proștii că dacă președintele american vine aici nu e degeaba. Ceva se va intimpla. Poate scăpăm de Ceaușescu, de comunism, dracu știe. Am stat in acele zile cu urechea lipită de radio, fixat pe Europa liberă. Eram contrariat pentru că postul il lauda pe Ceausescu de-ți cădeau plombele. Nu știam ce să cred. Era la un an după marele lui discurs ținut după invadarea Cehoslovaciei, cînd atrăsese atenția Occidentului. Dar nu uitam altele – cenzura, sărăcia și altele. Si incă nu începuse nebunia din anii 80…Dar semnele se vedeau deja, mai ales dacă iti duceai viața zi de zi aici, fără sa poti pleca in străinătate, fără pasaport, stind la cozi pentru orice – carne, pîine, lapte, butelie etc. Fără să poți să iți trasezi drumul tău pentru că ți-l trasa partidul. Speram că vizita lui Nixon va aduce schimbări. Avind sprijinul lui Nixon imi imaginam că la București se pot face reforme fără să pățim ce a pățit Cehoslovacia lui Dubcek, Era în esenta cam tot ce voiam.

nixon 7Nixon ii dădea în acel august sprijin lui Ceaușescu. Pe pe 4 august incepea congresul PCR. Ceausescu era la zenit, urma un triumf, unanimitate. SUA era in plin război din Vietnam si un peisaj internațional complicat. Despre importanța dată vizitei de oficialii americani ne dăm seama din memoriile lui Kissinger, secretarul de stat, unde din 1000 de pagini, vizita la București este amintită în doar 3 rînduri. Am impresia că autorul nu prea stia în ce țara se afla cu cu treburi. Sa fi fost din cauza whisky-ului, a prea multro vizite facut in aceea saptamina, a oboselii, a indiferentei?

Nixon mai fusese la București dar ca persoana privata, in 1967 cind incepea drumul spre Casa alba intr-o perioada cind era în umbră. Ceaușescu l-a primit la București cu onoruri. Nixon nu a uitat asta. Între cei doi s-a legat o buna legătură. Vizita ( prima din istoria unui președinte americanin Estul Europei, ca și în România) era un semnal spre Moscova de care Ceaușescu avea mare nevoie. Juca rolul unui Maverick care sfida gigantul sovietic. Americanilor le convenea de minune situația. Si nu cred ca le scăpa duplicitatea gazdei lor. Chiar îi amuza, au acceptat sa joace in acest vodevil. Țara era prea mică pentru un joc diplomatic veritabil. Cind Richard Nixon a demisionat, Ceaușescu l-a regretat – dispărea o piesă importantă de pe eșicherul politic pe care juca. Mesajul de la București a fost unul de compasiune și înțelegere.

nixon 6Debarcarea delegației americane, in frunte cu Nixon a fost primită cu frenezie. Lumea românească a fost f încintată. Mindria și patriotismul nostru erau zgindărite bine de această vizită. Pentru ca Nixon refuzase alte capitale comuniste care îl invitasera să le vizieze. Nixon era cel mai puternic om al planetei. Preferase Bucureștiul și noi ne umeziserăm de plăcere. Televiziunea l-a insotit pretutindeni, si pretutindeni erau organizate băi de mulțime. Nixon avea slabiciune la ele, iubea sa fie adulat. Ca si gazda lui. L-a insoțit la Muzeul Satului unde a dansat perinita, in cartierul Balta alba unde a văzut blocuri proletare, in Obor unde era etalat tot ce nu se găsea prin magazine. România parea in aceste imagini o țară îmbelșugata, chiar dacă noi eram rupți in cur. Propaganda functiona zeiss, ii dadea lui Nixon un show de zile mari. La tv am vazut cu acea ocazie prima data tot felul de marfuri pe tejghele care nu se mai gaseau de la razboi.Indata dupa plecarea americanilor toate marfurile au disparut. Piața Obor a rămas goală cum o știam.

O amintire. In 1969 românii au sperat o schimbare de regim sau măcar o îmbunătățire a situației lor – libertăți, pașaport, un trai mai bun. Au ieșit pe bulevarde în nr foarte mare – cca un milion – să-l intimpine pe semizeul transoceanic. Opinia românilor pro-americana si antisovietică. Pe Nixon l-am văzut in Balta Alb de pe un trotuar trecind într-o limuzină deschisă, în coloana oficială. Era la mine în cartier, pe strada Baba Novac vizavi de complexul Rucăr unde mă postasem. Ceauşescu îi arăta cum trăieste poporul sub conducerea sa. I-am facut cu mina lui Nion, fireste nu m-a vazut. Nu vedea pe nimeni. Dadea din mînă ca un robot. L-am si aclamat. Ni-xon! Mi-am imaginat ca le dau astfel rușilor un ghiont în coaste. Ni-xon! Scuzabil- eram foarte tinăr, doar 17 ani. Treceam în clasa Xl-a la Liceul nr 39.

coperta 2Cine îşi imagina ce avea să se întîmple cu cei doi șefi de stat aflați atunci la zenitul puterii si popularității lor !? La 9 august 1974 Nixon a demisionat in urma afacerii Watergate. I-a supraviețuit lui Ceaușescu 5 ani – moare în California în 1994. În decembrie 1989, Ceauşescu a fost răsturnat de la putere de o revoluţie, judecat in grabă de un tribunal excepţional şi executat la zidul cazărmii din Tîrgoviște. Asta se alege mereu de puterea omenească – praful.

*** Fragment din volumul „Sunt un copil al Razboiului Rece „aparut la editura Corint Books, 2019.

***Comandați cartea online la libris.ro elefant.ro, cartepedia.ro esteto.ro, librariadelfin.ro, eMAG.ro carturesti.ro clb.ro corint.ro si la librăria din colțul străzii(Carturesti, CLB, Humanitas).

***O perfectă lectură de vacanță recomandată de editura CorintBooks.

DESKREPORT

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!