BROASCA RÎIOASĂ DE LA COTROCENI

iohannis click.roIeri seară, atmosferă de înmormîntare la palatul Cotroceni. Nu discursuri, nu șampanie, nu îmbrățișări. Klaus Iohannis nu părea nici el fericit. Nici invitații săi, de altfel. Locul lor nu era acolo, se vedea cale de o poștă. A fost cea mai rece ceremonie de investitură la care am asistat. Jurămîntul depus de Paul Stănescu, Felix Stroe și Marius Nica a sunat fals în gura lor. Era clar și pentru cei în cauză că se simțeau anapoda, stingheri, pentru că erau în impostură. In alte țări, civilizate de data asta, rămîneau binemersi portari de hotel, casieri la tren, amploiați într-un birou. De ce erau așa de posaci si de țepeni? A fost o secvență dintr-un film prost, oricum.

Situația a fost atit de evidentă încit au circulat zvonuri insistente prin redactii ieri că președintele Klaus Iohannis va respinge cel puțin doi din cei trei propuși de PSD. Pe la prinz chiar m-a sunat o televiziune cerindu-mi by phone se comentez zvonurile.Am refuzat atita vreme cit era vorba despre incertitudini. Bine am făcut, pentru că seara s-a adeverit bănuiala că nimic nu era cert. Totusi am văzut talk show-uri pină la ora ceremoniei de investitură care tăiau frunza la cîini, speculind cu aplomb de ce Iohannis nu va semna decretele. Fireste, cu obișnuitul aer al jurnalistilor care se cred superinformați, cînd de fapt contrariul este adevărat.

Surpriză. Nu s-a intimplat cf presupunerilor și nici cf. asa ziselor știri venite pe surse. Fiecare jurnalist are pe cineva in cercurile informate la care poate apela pentru a obtine ceva confidential. Jucăria nu a fcț. și de data asta. Nimeni nu a ghicit că Iohannis ii va lăsa pe cei trei – in corpore – să devina miniștri. Motive avea destule să îi blocheze, instrumente constituționale, de asemenea. A preferat o mișcare neașteptată ( nu știu cît de bună) si a semnat. A înghițit de nevoie o broască rîioasă. Dar așa e în politică. A calculat cred că nu e bine să avem o criză politica la Bucuresti în toamna/iarna asta. A vrut să detensioneze poate situatia. A fost poate o intelegere subterana cu Mihai Tudose!? Pesemne că are consemn de la Bruxelles să pacifice lucrurile. De altcineva nici nu asculta.Numai dinspre nord-nord vest! Ca Hamlet.

Nu am o explicație valabilă pentru acceptul său neasteptat de aseară. Episodul este o enigmă.

STELIAN TĂNASE

CITEȘTE ȘI DĂ MAI DEPARTE

Copyright DESKREPORT

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • Anghelache spune:

    Păi au dosarele pregătite la DNA.

  • G. spune:

    Dl. Presedinte nu avea ce câștiga respingandu-i pe cei doi. Pe termen lung s-ar putea sa creasca in preferintele populatiei tocmai datorita pacifismului sau (în antiteză cu psd care se bate cu el insusi), dar si din cauza ca noii miniștri fiind santajabili vor oscila între interesele celor ce ii coordonează (partidul, dna, cercul relațional etc.) si probabil vor „face totul” ca si pana acum. În plus l-a mai ajutat si presa pro-psd blamandu-l pe dl. Iohannis fara vina, nefiind prima dată când „anticipeaza”stiri false în legătură cu intențiile sale.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!