O IUBIRE FĂRĂ LIMITE – GALA ȘI SALVADOR DALI

By 6 octombrie 2012Jurnal de bord

Gala Dalí (n 1894 ) era rusoaica născută la Kazan, ( Elena Ivanovna Diaconova) a copilărit la Moscova. Fiind la tratament in Elveția, in 1914, pentru a se trata de TBC il intilneste pe Paul Eluard. cu care se mărită trei ani mai tirziu. Participă alături de Eluard la mișcarea suprarealistă, ca muza, influentează cîțiva artisti din grup. Cu Max Ernst are chiar o relație amoroasa în trei, pentru că Eluard acceptă situația. În 1927 Paul și Gala călătoresc în Spania. Aici îl intîlnesc pe Salvador Dali, (n 1904) tînăr pictor. Gala începe mai tîrziu o legătură intimă cu acesta și îl părăsește pe Eluard. În 1934 cei doi se căsătoresc civil. Dali va pretinde mai tîrziu că Gala a fost prima lui femeie, fiind virgin în 1929. Dar declarațiile sale – mereu paradoxale, menite să contrarieze, să ii aducă notorietate – nu știi dacă trebuie să le iei în serios sau nu.

Salvador Dali era mai tînăr cu zece ani decit Gala. Studiase pictura la Madrid. În acei ani leagă prietenii solide. Una este cu Luis Bunuel, marele regizor de film de mai tîrziu (colaborează la „Ciinele andaluz”și „Vîrsta de aur”). Alta e cea cu poetul Federico Garcia Lorca, ucis în timpul războiului civil. Gala il introduce pe Dali în mediul suprarealist parizian. Ca o curiozitate – în timpul unui turneu american, la LA, lucrează cu frații Marx, la un scenariu de film…niciodată realizat. A avut mereu o atracție pentru film, În 1938 fiind la Londra pentru vernisarea unei expoziții, pasionat de psihinaliza, il vizitează pe Sigmund Freud, refugiat aici după invadarea Austriei de Hitler. In 1940, după invadarea Frantei, și el și Gala, repetă experiența lui Freud. Trec Atlanticul, la New York, unde vor rămîne pînă în 1948 cînd revin în Europa. Alta experiență cinematografică a fost la LA, alături de Alfred Hitchcock pentru scenele de vis din filmul Spellbound.

Zece ani mai tîrziu, în 1958, Gala și Salvador Dali cei se căsătoresc religios. În 1969 Dalí cumpără castelul Púbol, il consideră un templu al iubirii lor și îl decorează pentru Gala.

Au avut o lungă și furtunoasa poveste de dragoste, aflată mai mereu in paginile presei. Extravagantul Dali a considerat-o zeiță, muza lui de neînlocuit. I-a dedicat multe din operele sale, a pictat-o adesea, decita ori ca Fecioara Maria. A venerat-o toata viața. Au fost un cuplu ciudat, pitoresc și stabil. Asta chiar dacă au avut (mai ales Gala ) aventuri in afara casatoriei. Apetitul ei sexual l-a făcut pe Dali s-o admire și mai mult. O și incuraja și îi plăcea sa o expuna prietenilor ca să îi constate calitățile. Sigur, Dali avea teoria sa că pentru un geniu ca el nu există limite și trebuie să aibe diverse experiențe care să îl inspire. Gala nici după a trecut de virsta tinereții nu a incetat să aibă parteneri, din ce în ce mai tineri. Dali nu a părut deranjat, avind și el propriile lui escapade. Era ceva promiscuu, pervers în relatia lor,dar s-au ințeles bine. Dali a fost dependent de Gala, obiect al unui cult suigeneris.

Gala a murit in 1982, avea 87 de ani, și a fost îngropată la castelul Pubol. Doi ani mai tirziu castelul a ars intr-un incendiu. Salvador Dali s-a mutat la Torre Galatea, Figueres, unde a ramas pînă la moartea sa – în 1989, 23 ianuarie.

A fost poveste de dragoste paradoxală, ciudată, de o viață (1927-82/89) care a marcat secolului trecut.

FOTO Gala si Salvador Dali, www.hyperstreet,ro

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!