O LUPTĂ PIERDUTĂ ÎN TVR

By 13 ianuarie 2021Graffiti

avramSORIN AVRAM
„Doina Gradea și Ionuț Cristache în ”Vacanța Mare” Ministerul Sănătății condus de Vlad Voiculescu de la USR-PLUS nu are altceva mai bun de făcut decât să sesizeze CNA în legătură cu o emisiune difuzată de TVR de Revelion. Vlad Voiculescu și Iulian Bulai de la același USR-PLUS, șeful Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, sunt principalele săgeți trimise de actuala Putere înspre TVR, cu intenția clară de a schimba conducerea acestei instituții. Pretextul îl reprezintă programul prezentat de ”Vacanța Mare”. E clar: urmează depolitizarea TVR, pentru a se putea face o nouă politizare. Politizarea PSD de la TVR va fi înlocuită de politizarea USR- PLUS, care, însă, va fi trecută la capitolul ”Despărțirea de trecutul roșu și promovarea meritocrației”. Încă președintele-director general al TVR, Doina Gradea, se ceartă de la distanță cu Iulian Bulai, transmițându-i acestuia că președintele-director general al televiziunii publice nu are nicio legătură cu politica editorială a televiziunii. Dar cu ce se ocupă Doina Gradea? Cu machiajul realizatorilor care nu fac audiență, cu aprovizionarea cu dezinfectanți și cu măști și cu aerisirea studiourilor? Doina Gradea îi ține în televiziune pe producătorii și realizatorii care nu dau randament și tot dumneaei a angajat sau a adus pe post de colaboratori pilele unora și altora, prieteni
și cunoștințe mai vechi care au rămas pe drumuri, iar aceștia toți influențează într-un fel sau altul politica editorială a TVR. Doina Gradea, adusă la conducerea TVR de PSD, susține că demisia pe care i-a cerut-o Iulian Bulai ar reprezenta ”cel mai grav atac al politicului asupra independenței editoriale a TVR”. Săraca victimă a politicului. Un alt politic decât cel care a pus-o pe dumneaei la șefia TVR, adică PSD.

Tot politicul nu-i dă pace nici lui Ionuț Cristache, realizatorul emisiunii ”România 9”, o producție care ar trebui să fie una dintre locomotivele postului public de televiziune, dar care, la ce audiențe are, e unul din vagoanele pe care le trage gâfâind o emisiune ca ”O vedetă populară”. Domnul Cristache a declarat: ”Mie mi s-a transmis, mai de la PNL, mai din Guvern, de când a venit Orban, că e cazul să plec. Ei vor să aibă prime-time-ul, emisiunile, tot. Sunt câțiva politruci care sabotează din interior această instituție”.

tanase suceavaDacă e politică, atunci politică să fie! În decembrie 2013, la propunerea PNL, Stelian Tănase era numit președinte-director general al TVR. La vremea aceea PNL era în alianța USL alături de PSD, alianță care și-a dat duhul în februarie 2014, după ieșirea liberalilor de la guvernare. În vara anului 2014, Stelian Tănase și-a propus ca TVR 1 să aibă la oră de maximă audiență o emisiune de dezbateri și era în căutarea unui moderator. După discuții cu diferiți jurnaliști care nu l-au mulțumit pe domnul Tănase, la sugestia a doi ziariști din Capitală, acesta l-a sunat pe un jurnalist din provincie care făcea presă scrisă, radio și tv la el acasă și care avea activitate în presa scrisă centrală, invitându-l la o discuție. Jurnalistul și-a prezentat cv-ul și i-a prezentat un film documentar despre presa din România pe care-l realizase. După o discuție de aproximativ jumătate de oră, cei doi au stabilit de comun acord o perioadă de probă pentru a vedea dacă iese ceea ce conducătorul televiziunii publice își dorea.
La începutul lunii august a debutat perioada de probă cu pregătiri și cu dezbateri la rece care au fost văzute de mai multe persoane din conducerea televiziunii. Însă, vestea că jurnalistul din provincie va avea emisiune la TVR în prime-time a agitat, nu se știe de ce, apele la vârful PSD și s-au făcut presiuni asupra Stelian Tănase pentru ca acesta să fie înlocuit. Numai că domnul Tănase, fire independentă și trecută prin multe, nu a cedat, iar emisiunea ”Vorbește liber” a debutat pe 1 septembrie. Pentru că se apropia campania electorală pentru prezidențiale, PSD a pus din nou presiune pe domnul Tănase, doar-doar va renunța la jurnalistul adus din provincie, însă și de această dată fără succes. Telefoanele sunau mereu la Stelian Tănase pentru a se face intervenții în cadrul unor programe, printre care și la ”Vorbește liber”. Sunau și de la PSD, și de la PNL, și de la PDL, și de la UNPR, dar și din alte părți. Însă, sunau degeaba, pentru că președintele-director general nu intervenea absolut deloc. Singurele pretenții ale domnului Tănase erau acelea ca invitații să fie de top, iar emisiunile să fie de calitate și să se facă audiență.

În toamna anului 2015, pentru că se săturase de independența și de încăpățânarea lui Stelian Tănase, majoritatea PSD a hotărât să scape de acesta. În prealabil, Guvernul PSD a făcut tot ce a putut pentru ca TVR să se afle într-o situație financiară delicată. Stelian Tănase și unii dintre colaboratorii săi au făcut tot posibilul pentru a diminua din datoriile găsite, reușind acest lucru. Însă, cum datoriile erau prea mari s-a cerut și ajutorul Guvernului, numai că Guvernul s-a făcut că nu aude, tocmai pentru a avea motiv să-l schimbe din funcție pe domnul Tănase.
Invocând situația financiară a televiziunii publice, comisiile de specialitate din Parlament au respins raportul de activitate prezentat de Stelian Tănase. În seara de dinaintea votului din plen, invitat la ”Vorbește liber” și întrebat dacă există vreo șansă ca plenul să nu voteze raportul de respingere din comisii, domnul Tănase a răspuns: ”Niciuna. PSD și aliații au majoritate. Totuși eu mă așteptam ca raportul Comisiilor de cultura să conțină explicații, o motivare a respingerii raportului de activitate al TVR pe 2014. Toată lumea știe, noi nu am mai făcut datorii”. Întrebat de jurnalistul din provincie dacă nu demisionează înainte de votul din plen, Stelian Tănase a spus. ”Nu demisionez. Este o onoare să mă dea afară PSD”.

După ce PSD l-a dat afară pe Stelian Tănase și și-a pus un om în locul său, a început atacul asupra moderatorului emisiunii ”Vorbește liber!”, considerat ca fiind omul demisului. Pentru început emisiunea a fost mutată din studioul spațios într-o cameră mai îngustă decât biroul unui director de cămin cultural. O cameră în care lumina era chioară și în care din cauza instalației de aer condiționat care funcționa ca vara moderatorul și invitatul ieșeau vineți de-acolo. Apoi, conducerea PSD a luat o decizie nemaiîntâlnită în lumea televiziunii, stabilind că ”Vorbește liber!” va fi moderată prin rotație de patru jurnaliști. Titularului postului îi revenea câte o emisiune pe săptămână, dar conducerea TVR avea grijă ca în seara în care-i venea rândul să programeze pe tronsonul dedicat emisiunii de dezbateri tot felul de transmisii despre care spunea că sunt importante. Astfel, în ultima lună a anului 2015, jurnalistul din provincie cu activitate în presa scrisă, în radio și în tv de provincie și cu audiențe decente la TVR a avut doar o singură emisiune. Și a fost plătit pentru o singură emisiune, că doar nu avea carte de muncă la TVR, ceea ce ar fi însemnat că indiferent de cât făcea sau nu făcea tot atâta ar fi încasat. Moderatorul emisiunii ”Vorbește liber!” avea doar un contract de colaborare și era plătit funcție de câte emisiuni realiza. Pe 31 decembrie 2015, contractul de colaborare dintre TVR și jurnalistul adus din provincie a expirat, iar acesta a plecat ca de la o casă pustie. Fără nicio discuție, fără nicio strângere de mână, fără nicio înjurătură, fără nimic. Ca și cum nu ar fi existat.

De un știu toate astea? Pentru că fostul realizator al emisiunii ”Vorbește liber!” este chiar semnatarul acestor rânduri. Politizare, nu glumă. Stelian Tănase a redus din datoriile televiziunii
publice, nu a făcut angajări pe ochi frumoși, a avut o politică editorială corectă, nu răspundea la comenzi politice și a cerut întotdeauna emisiuni de calitate și să se facă audiențe. Dacă emisiunile nu performau, acestea dispăreau din grilă ori erau înlocuiți realizatorii acestora. Asta spunea mereu președintele director general al TVR. Scriitorul, istoricul, analistul politic și realizatorul de emisiuni tv Stelian Tănase nu a stat nici doi la conducerea TVR. În schimb, Doina Gradea, și atât, este de mai bine de trei ani șefă la TVR. Stelian Tănase a trebuit să descurce cu banii cum a putut, însă imediat după ce acesta a plecat, PSD a avut grijă să asigure confortul financiar televiziunii publice, finanțând-o generos. Așa că Doina Gradea nu a avut niciodată grija banilor și de aceea nu a avut nici grija audiențelor. Grija dumneaei a fost să rămână cât mai mult pe scaunul de președinte-director general și să-și mulțumească prietenii și cunoștințele.

Ionuț Cristache, care de patru ani de zile realizează emisiunea ”România 9” spune că ”mi s-a transmis că ar fi cazul să plec, ei consideră TVR-ul un fel de SRL al lor. Mie mi se impută ca iau mii de euro de la TVR. Eu mi-am atins toate targheturile de audiență”. Targheturile Doinei Gradea, pentru că puțin peste 100.000 de telespectatori la Stelian Tănase ar fi însemnat desființarea emisiunii sau înlocuirea moderatorului. Doina Gradea și Ionuț Cristache vorbesc despre politizare, dar fără politizarea PSD cei doi nu ar fi ajuns niciodată să vorbească despre
politizarea USR. Dar dincolo despre politizare este vorba despre performanță. Despre slabele performanțe ale televiziunii publice care sunt consemnate de ani de zile și pentru care nimeni nu a răspuns până acum. De ani de zile TVR este într-o vacanță mare, o vacanță fără de sfârșit în care toată lumea face ce vrea pe bani publici, pe foarte mulți bani publici. Iar acest lucru s-a observat abia acum datorită unui program al grupului ”Vacanța Mare”.

SORIN AVRAM /MEDIAFAX.RO

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • Ion miu spune:

    Ca de altfel in toate institutiile statului. Cine va face curatenie in acestea? Asteptam de 30 de ani. Vor reusi USERISTI? SA LE SPUNEM SUCCES!

  • radulescu aurelian spune:

    Daca acest Cristache crede ca e ziarist si mai ales echidistant ,sa o creada el.Si=a mai lasat si barba ,seamana cu un terorist de care nu e departe.Are o slabiciune pentru personaje dubioase, maestrul Cristoiu e cel mai agreat in asa zisele lui dezbateri, In general TVR a reusit sa ma indeparteze de transmisiile sale.Pacat.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!