O MARE IUBIRE ȚINE PÎNĂ LA MOARTE

stefan augustin doinasL-am cunoscut pe Ștefan Augustin Doinaș după decembrie 89. Il intilnisem si mai inainte, la revista Secolul XX, unde era redactor șef adjunct, cred, si o dată l-am intîlnit la Petre Stoica acasă, cu care eram vecini, unde venise să corecteze ceva – Ileana Stoica, fiind dactilografă la revistă. Am și făcut puțina politică împreună, el fiind din 93, senator din partea PAC alături de Al. Palelologu, etc, eu deputat al PAC. Știam ceva despre povestea de dragoste trăită alături de Irinel Liciu, balerina ff cunoscută. O dată i-am zărit impreună, in anii 90, ea venise să-l ia de la Senat, să meargă într-o vizită. Știam că erau impreună din anii 50, de fapt, de o viață. Impresionant, într-o lume plină de superficialitate în sentimente și în care poveștile de iubire se destramă atît de repede. Asta se întîmplă pentru că fiecare se iubește pe sine, nu pe celălalt. Cuplul lor a rezistat decenii.

stefan augustin doinas 1Cam la zece ani de cind îi întîlnisem in Piața Palatului, Ștefan Augustin Doinaș a murit. Abia împlinise 80 de ani, era 25 mai 2002. S-a întîmplat la spitalul Fundeni. Fusese operat de cancer de dr Irinel Popescu, dar inima lui nu a rezistat. Dr-ul sunat-o pe Irinel Liciu, i-a dastafan augustin doinas 2t trista veste și a invitat-o la spital să își vadă soțul și pentru indeplinirea unor formalități. Ceea ce s-a și intîmplat. Apoi Irinel Liciu s-a întors acasă, a scris o scrisoare de adio și a luat somnifere. Nu s-a mai trezit niciodată. Așa se sfirșea o mare și extrem de rară poveste de dragoste…Notase pe banală foaie de hîrtie cuvintele – ”Domnul meu şi Dumnezeul meu, iartă-mă! Doinaş, dulcele meu, o prea mare iubire ucide”. Irinel Liciu il iubise pe bărbatul ei mai mult decît pe ea insăși și dispariția lui o privase de sensul vieții.

stefan augustin doinas 6 Doinaș, s-a născut lingă Arad, (n 1922), a făcut studii de medicină și literatură la Sibiu în anii 40, unde s-a afiliat ”Cercului de la Sibiu”-Ion Negoițescu, ID Sârbu, Radu Stanca, Radu Enescu etc. După război a fost profesor in satele din jurul Aradului. În 1955 vine la București, face traduceri pentru diferite celebrități, făcînd stilizări, corectînd manuscrise. Din 1956 este angajat redactor la revista Teatru. O cunoaște pe Irinel Liciu de care se îndrăgostește. Irinel Liciu (n.la Cluj, 1928), după studii la Moscova și Leningrad, era primbalerina Operei Romăne. Era o mare frumusețe, f. curtată, o tînără femeie în plină glorie. În februarie 1957, Doinaș este arestat și condamnat pentru ‘”omitere de denunț”. Nu turnase Securității un coleg care comentase favorabil in redacție revoluția de la Budapesta. Era o perioadă de întețire a represiunii, cînd Gheorghiu Dej a luat măsuri dure, speriat de ce se întimplase la Budapesta. In timpul anchetei; Doinaș, a acceptat să semneze un angajament de informator cu Securitatea.

La numai un an de detenție a fost eliberat și se căsătorește cu Irinel Liciu, în aprilie 1958. Irinel Liciu strălucea pe scena Operei, alături stefan augustin doinas 4de alte stele. Partenerul ei de scenă a fost Gabriel Popescu, considerat cel mai mare balerin român al epocii. Impreună au jucat toate rolurile mari și făceau săli arhipline. Regimul acorda mare atenție – după model sovietic – artei baletului. La eliberarea lui Doinaș din închisoare a contribuit nu numai acordul lui cu Securitatea, dar și relațiile din protipendada comunistă pe care le avea Irinel Liciu. Nicstefan augustin doinas 6i Gabriel Popescu nu a scăpat ieftin de tutela comunistă. A fost închis ca homosexual, in cadrul stefan augustin doinas 4unor procese intentate comunitații gay despre care am mai scris aici.

Doinaș deși eliberat este șomer și nu are dreptul să publice. Și-a reluat vechile lui activități pentru a supraviețui. Face traduceri, corectează și perie manuscrisele altora. Odată cu liberalizarea din anii 60 începe să publice in diverse gazete literare, îi apar primele cărți. I se recunoaște valoarea, este premiat, omagiat, călătorește în străinatate. Imbătrînește alături de iubita lui de care este nedespărțit, Irinel Liciu, retrasă (la începutul anilor 70, la 42 de ani ) de pe scenă și unde a refuzat să revină.

Azi odihnesc împreună la cimitirul Bellu. Patriarhia Română fiind de acord să aibe slubă religioasă, cu toate că Irinel Liciu – fiind sinucigașă, păcat extrem – nu ar fi avut drept. Cu formulă tocită, consacrată, banală, dar exactă, aș spune – Nici moartea nu i-a despărțit.

FOTO www.atheneum.ca. www.icr,ro www.mediafax.ro

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!