O MARE IUBIRE

By 3 octombrie 2011Lifestyle

Cea mai comentată poveste de dragoste in ultimii zece ani a fost probabil cea dintre Martin Heidegger și Hannah Arendt. El este un profesor foarte cunoscut la Universitatea din Marburg, filosof influent. Ea este studentă. Povestea lor a durat de cînd s-au întîlnit în 1924, pînă cînd au disparut amîndoi. Foarte repede dupa ce s-au cunoscut cei doi devin intimi. Cum Heiddeger este căsătorit, legătura lor este secretă. El îi trimite poezii, fac plimbări montane etc. Este o poveste romantică, deși este un menaj în trei. Ca să nu se afle, Hannh Arendt se mută de la Marburg la Heidelberg. Deconspirarea relației lor ar fi dus la compromiterea profesorului Heidegger. Ca să scape de influența iubitului ei, Hanah Arendt în 1929 se căsătorește, mariaj care nu rezistă. Chiar și așa relația dintre ei nu era provocarea majoră dintre ei. Ea va apărea mai tîrziu. Într-un fel iubirea dintre ei reflecta una din marile tragedii ale secolului.

Hannah Arendt este evreică, iar Heiddeger antisemit, un naționalist german tipic, membru al partidului național socialist. În 1933 devine rector și contribuie la curățirea de evrei a universității. La polul celălalt, Hannah Arendt, pentru a supraviețui, este silită să emigreze din cauza politicii declanșată de Hitler după ce a venit la putere, 30 ianuarie 1933. Cei doi se despart pentru foarte multă vreme. Hanna Arendt ajunge întîi la Paris unde militează pentru cauza evreilor. Apoi în 1940 ajunge la New York unde este profesoară. După razboi devine celebră datorită cărților sale, mai ales “Originile totalitarismului ( 1951). În 1940 s-a căsătorit din nou. După ce Germania capituleaza în 1945 Heiddeger are dificultăți cu noile autorități, scos din învățămînt, cărțile sale sunt interzise și este supus anchetei Comisiei de denazificare care, cu greu, il absolvă pentru trecutul său politic. Una dintre recomandările cerute privind inocența sa îi este dată de… Hannah Arendt. Interesant este că în 1946, în Partizan Review, ii reproșase fostului ei iubit adeziunea la nazism. Curios, cînd se intoarce în Germania, în 1950, ea îi scrie și se revăd după 17 ani, într-un hotel din Freiburg. Ea nu a reușit de fapt niciodată să scape de influența mentorului și primului ei iubit.

Pînă la moartea lor cei doi au continuat să își scrie. Cînd ea venea în Europa se întîlneau. Tonul scrisorilor este același din anii 20 – de admirație necondiționată a ucenicului față de profesor – în ciuda trecutului lor dramatic și a istoriei la care au fost părtași în roluri opuse. Mai mult, Hanah Arendt face demersuri pentru ca operele lui filosofice să fie traduse în SUA. Inexplicabil, de vreme ce Hannah Arendt era un cunoscător fin al Germaniei naziste. O analizase de multe ori cu acuratețe ( ex. “Eichman la Ierusalim”), dar totul mergea pînă la iubirea pentru Heiddeger pe care il considera inocent și îl absolvea de orice vină. Rațiunea înfrîntă de dragoste ? Cei doi au murit la mijlocul anilor 70. Peste 20 de ani biografiile și publicarea corespodenței dintre ei au scos la suprafață o mare si paradoxală poveste de dragoste din secolui al XX-lea. (fișă de roman – vezi Hannah Arendt “Journal de la pensee,” 1950/1973. ed Seuil 2005, si Hannah Arendt&Martin Heiddeger. Scrisori 1925/1975 ed. Humanitas/2007

Alătură-te discuției 3 opinii publicate

  • lepra spune:

    incantatoare aceasta poveste si multumiri pt ca ati readus o in actualitate

  • Natasha spune:

    Pe Hannah Arendt am citit-o in „Originile totalitarismului” si „Fagaduinta politicii”; pe Heidegger nu l-am citit, inca, insa corespondenta celor doi este absolut superba. Si totusi, textul dumneavoastra despre povestea celor doi ma face sa ma intreb: oare este adevarat ce se spune, ca marile iubiri sunt imposibile?

  • Misu spune:

    sincer, mie mi-e rusine sa vorbesc romaneste de fiecare data cand merg in occident. pur si simplu

Spune-ți opinia, fă-te auzit!