O PAGINĂ CU IULIU MANIU

By 29 octombrie 2020Litere & Comp.

Iuliu Maniu 2*** La 29 octombrie 1947 la București incepe procesul liderilor Partidului Național-Țărănesc. Dar drama istorica a plecat in noiembrie 1946, odata cu falsificarea alegerilor la care puterile occidentale nu au avut nimic de obiectat.

La 19 noiembrie 1946 au avut loc alegeri in România după noua lege electorală și primele alegeri de după război. Miza era uriașă. Nu erau niște alegeri de rutină, într-un proces democratic, cum fusese in perioada interbelică. Atunci un partid democratic sau altul iși adjudeca victoria, iar regimul politic parlamentar răminea valid. În 1946 aceste partide PNL și PNT erau confruntate de PCR si aliații lor – care formau BPD (Blocul Partidelor Democrate) cu simbolul soarele. În București mai sunt clădiri care au pe zid incă neșters acest simbol, Votați soarele, după decenii.

stalin 4Erau alegeri care trebuiau sa consfințească pentru decenii ce regim politic va urma România. Era o alegere crucială intre traditia occidentală, si Rusia-bolșevism. Or, Romania se afla din august 1944 sub ocupația Armatei roșii. Guvernul de la Bucuresti, condus de o unealtă a lui Stalin&Molotov, dr. Petru Groza, asculta nu de Constituția din 1923 în vigoare, nici de regele Mihai, ci de ordinele venite de la Moscova prin consilierii sovietici. Cuvîntul lor era lege.

petru groza 1Stalin era totuși reticent la ideea de a organiza alegeri, chiar și in aceste conditii. În țările ocupate de armata roșie alegerile ieșiseră prost pentru comuniști, care nicăieri nu aveau baza si se bazau doar pe tancurile cu stea rosie, nu pe simpatia populară. De înțeles de ce Stalin avea mari reticențe să organizeze alegeri. Ele riscau să arate un PCR infrint si nepopular, iar puterea lor (instalată la 6 martie 1945) delegimitată.

Partidele istorice erau favorite pentru că aveau sprijinul populatiei. Dacă PNȚ și PNL cistigau la urne planurile lui Stalin – de a instala un regim de tip sovietic – ar fi fost dejucat. De altfel in Rusia/ URSS nu mai fuseseră organizate alegeri libere din 1917. De ce ar fi permis Stalin să ana pauker2aibă loc în țările ocupate !? Stalin nu vedea nicio rațiune chiar daca promisese la Ialta si Postdam alegeri libere. Occdentalii s-au facut ca il cred, nu aveau ce face.

Rezultatul acelor alegeri din 1946. PNT a ieșit invingător la urne. Armata roșie, ocupația sovietică și uneltele lor – PCR – erau detestate. de populație. Firesc, votul a mers spre PNT. În ciuda scorului inregistrat la urne, s-a anunțat victoria Blocului Partidelor Democratice, controlat de PCR ( in fruntea listei BPR se afla George Enescu !!!) Metoda a fost simplă – rezultatele au fost pur și simplu inversate. Altfel spus, nu este important cine și ce votează. Nici cine numără voturile. Esential este cine anunță rezultatele !

STELIAN TĂNASE

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!