O POVESTE DE IUBIRE PESTE VEACURI

By 29 septembrie 2020Graffiti, Zona Libera

nelson 4Cine a fost la Londra a vizitat sigur piata Trafalgar dominată de coloana lui Nelson. Englezii au fost convinși atunci și mai tîrziu că amiralul lor a salvat Imperiul în fața forței inegalabile a lui Napoleon Bonaparte. Vom povesti mai jos o poveste cu Horatio Nelson, dar nu de pe mările unde a iesit invingător și unde si-a găsit moartea eroic, ci despre marea iubire a vieții lui, Lady Hamilton.

1.La 29 septembrie 1758 s-a nascut Horatio Nelson, amiral britanic, mort in marea batalie victorioasa de la Trafalgar (d. 1805)

Emma Hart (Amy Lion) s-a născut într-o familie umilă în Anglia, în 1765. În tinereţe a fost actriţă şi dansatoare la Londra. Avea o moralitate uşoară şi au circulat numele mai multor amanţi ai ei din înalta societate engleză. A fost protejată de diverși patroni influenţi. Era o curtezană, o animatoare, o call-girl, am spune astăzi. Participă la diferite party-uri unde dansa goala, s-a spus. În 1781 a născut un copil, tatăl fiind sir Harry Featherstonhaugh. Asta nu a nelson  16impiedicat-o să devină amanta altcuiva, Charles Francis Greville. Pozează pentru George Romney, în epoca un pictor celebru cu care are de asemenea o relaţie amoroasă. Portretele pe care i le face îi popularizează frumuseţea în saloanele londoneze. Apoi Greville o trimite departe şi o pasează unchiului său, sir William Hamilton, ambasadorul Marii Britanii în regatul Neapole. Era un rafinat colecţionar de antichitat și f bogat. Destinul ei, de întreţinută, se schimbă. Petrecerile ambasadorului erau celebre, iar gazda lor, Emma Hart, vechea animatoare, devine repede sufletul lumii mondene. Emma Hart dansează, cîntă, recită, intepretează diferite roluri – mai ales personaje ale antichităţii, Medeea, Cleopatra, etc. Goethe a fost unul din oaspeţii acestor petreceri. În 1791 Emma Hart se mărită cu Sir William si devine lady Hamilton.

nelson 82.

Aici la Neapole, o întilneşte amiralul Horatio Nelson, în 1798 după victoria sa împotriva flotei franceze din golful Abukir, din nordul Africii. Nelson avea o apariţie teribilă. Nu avea un braț, un ochi, o parte din dantură. Toate pierdute din cauza rănilor din bătăliile pe care le purtase. Gloria sa de învingător al lui Napoleon era enormă. Era un zeu al războiului. Emma lady Hamilton era o admiratoare a lui. Amiralul nu a rămas indiferent la frumuseţe ei. Era una dintre cele mai frumoase femei din Europa. Devin amanti, sub privirea tolerantă a ambasadorului. De altfel relaţia este repede remarcată pentru că nu fac un secret.

nelson 3Nelson a avut aici o şedere plină de evenimente. A întîrziat la Neapole cu flota ancorată în port sub pretextul reparaţiilor mai mult decît este cazul,. Era de fapt ținut în loc de frumuseţea ei. Cînd amiralul a implinit 40 de ani, ambasadorul a organizat în cinstea lui o petrecere cu aproape 2000 de invitaţi. A avut loc şi o revoltă în acest interval pe care regele Neapolelui ( cu ajutorul amiralul ) a înfrînt-o. Soţia regelui, Caroline, era sora reginei Franţei Maria Antoaneta, ghilotinată, o prietena apropiată a reginei Caroline…Mult romantism în povestea asta! Iese scandal, Guraliva presă londeză scrie, ca și cea napolitană.

nelson 2Nelson îşi retrage cu întîrziere flota la ordinul Londrei. Ambasadorul este rechemat în patrie. Nelson era căsătorit şi cei doi se gîndesc să divorţeze. În 1801 Emma Hamilton naşte o fetiţă, tatăl fiind amiralul Horatio Nelson. Tînăra mamă după cîteva luni se mută la reşedinţa amiralul lîngă Londra, Wimbledon. Tot oraşul cunoaşte povestea lor, ziarele scriu frecvent despre cei doi, despre petrecerile pe care ea le dau, despre apariţiile lor în public. În 1803 sir William Hamilton moare. Ar fi fost momentul să se căsătorească, dacă fireşte amiralul ar fi divorţat… Nelson este chemat iar la conducerea flotei pentru a

combate pe Napoleon, care instituise blocada Europei. Cînd a plecat, Emma Hamilton era gravidă cu al

doilea copil al cuplului. A naăcut o fetiţă care a supravietuit doar cîteva săptămîni.

nelson 93

La 21 octombrie 1805 are loc bătălia de la Trafalgar. Flota engleză sub conducerea amiralului obţine o mare victorie. Nelson însă este grav rănit şi moare puţin după bătălie. Viaţa după Nelson pentru Emma Hamilton nu a fost simplă deloc. Mica avere lăsata de amiral s-a isprăvit repede. S-a îndatorat. Guvernul nu a executat rugămintea tanase rep 3testamentară a amiralului de a da o pensie Emmei şi fiicei lor Horaţia pe motiv că nu erau căsătoriţi. Urmărită de creditori, s-a refugiat în Franta. A murit la 15 ianuarie 1815, la Calais, în 1815, săracă şi uitată.”

*** Fragment din volumul „Rpertoarul amorului”aparut la editura Hyerliterauta, bestseller 2019.

*** In septembrie 2020 a aparut volumul doi „Repertoarul amorului” la aceeasi editura. Gasiti cartea prin libris,ro ro, elefant ro, etc,, si in librariile Carturesti, Humanitas, Librarium.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!