O SCRISOARE PIERDUTĂ LA COTROCENI

By 19 decembrie 2012Lifestyle

Băsescu a vrut să facă un blat cu Antonescu, Dragnea și Ponta, oamenii forte ai USL. I-a invitat la Cotroceni, unde se credea mai ferit de indiscreții. Bun, s-au intîlnit si-au dat mîinile, au trecut la punct. S-a încheiat un pact – ca ei nu il suspende în 2013-4 să îl lase să își ducă mandatul pina la sfirșit, și să nu îl umilească. Asta inseamna că Basescu si-a recunoscut înfrîngerea. Știe că regimul lui a ajuns la sfîrșit și acum – ca oricine moare în poltică – își pregătește ieșirea din scenă. În schimb el incetează atacurile suburbane asupra guvernului, și nu mai ațîță DNA, SRI, ANI peste miniștri. Îl lasă pe Ponta să își facă treaba in palatul Victoria.

Totul aranjat în ultima clipă. A doua zi Băsescu trebuia să meargă la Bruxelles și nu se putea prezenta cu mîna goală, ca un infrînt în alegeri. Trebuia să se ducă acolo ca un campion al constituționalismului, al moderației și normalității,,, Avea deci nevoie de hîrtiuța aia pentru ochii vigilenți ai bruxelezilor care îl catalogaseră deja ca un trouble-maker. În plus, Băsescu trebuia să probeze că nu fusese aruncat la groapa cu gunoi a istoriei de către marii învingătorii de la 9 dec. A vrut să arate că mai are ceva influență. Nu trebuia să își reducă activitățile la a asculta imnul cîntat de fanfara militară, și nici să privescă cum se ridică drapelul pe catarg la Cotroceni. Cum și USL-istii aveau niște chestiuni de rezolvat restante din vară, s-a bătut palma. S-a dat impresia încheierii unui acord gen „pupat toți peața Endependenți”‘.

Zis și făcut, intr-o atmosferă de mare conspirație miercuri, ora 20,00 cînd toți gazetarii sunt prinși în redacții cu jurnalele, pe întuneric, cu paza SPP, cu camuflaj, cei trei USL-iști s-au strecurat în curtea palatului, ca intr-un roman de Dumas. Apoi au venit imaginile de la Bruxelles cu Băsescu alergînd pe coridoare după niște domni să le inmîneze niște hîrtii. Peisaj jalnic. Lumea s-a mirat de ce insistențe. Ce atîta caraghioslîc cu acest curier improvizat care voia – ca și cetățeanul turmentat – să dea biletul scris de coana Joițica amantului ei Tipătescu, rătăcit la o intrunire politică cu popimea și dăscălimea…

Presei nu i-a trebuit multă vreme să descoase afacerea și să afle totul despre blat. Asa se face că avut parte de unul dintre mai amuzante și misterioase episoade ale momentului, cu bîlbe, deziceri, tăceri, recunoașteri spășite ca într-un teatrul de bulevard. cu personaje autohtoen, Basescu, Ponta, Dragaa, Antonescu. Barroso, Schultz, Hollande le-a dat note bune la purtare. Asta e bine. Pînă acum, cînd acei granzi auzeau o vorbă despre Romania ii apuca durerea de dinți. O să avem deci puțină normalitate măcar cîteva luni. Criza politică nu s-a prelungit. În rest, s-a remarcăm inconfundabilul aer caragealian al întregii situații.

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!