O SPLENDIDĂ PANORAMĂ A ISTORIEI ROMÂNEȘTI

20181204_165423Incep să apară ecouri ale volumului „Conversatii cu regele Mihai”(editura Corint 2018), in presă. Cert, este best-sellerul acestui sfirsit de an. In ultima editie a „Observatorului cultural”, sub semnătura cronicarului gazetei, Cristina Manole, a apărut prima cronică dedicată cărții. Să fie intr-un ceas bun!

„Fără să fiu monarhistă – dar nici foarte republicană, după prestațiile ultimelor decenii de democrație după 1989 – am admirat mereu ținuta și prestatiile Familiei Regale. Atît ale Regelui Mihai cît și ale reginei Ana, care și-a dus cu demnitate crucea, și propriul destin, nu numai regal. Dar nu despre regina Ana este vorba în volumul pe care l-am parcurs cu sufletul la gură. Avem la îndemînă o surprinzătoare și atotcuprinzatoare, o neasteptat de reconfortantă carte-dialog, semnată de Stelian Tănase, pusă sub genericul „Conversatii cu Regele Mihai” (editura Corint 2018, ediție ingrijită de Elena Vijulie). Dintr-o concisă „Notă asupra editiei” ce apartine aceluiasi sagace prozator (…) și apropiat al Casei regale deslușim citeva importante detalii. Cele douăsprezece conversatii cu regele Mihai au fost realizate si inregistrate in aprilie 2005, la Palatul Elisabeta din Bucuresti. Dialogurile urmau să fie difuzate de TVR Conversatii cu Regele Mihai I 01după difuzarea celor 22 episoade ale filmului Dinastia realizat tot de Stelian Tanase. Din varii motive proiectul nu a fost finalizat. Aceste inregistrari devin acum carte. Transcrirea si editarea interviurilor a avut loc intre decembrie 2017 si septembrie 2018, adică foarte aproape de clipa de față și la un de la moartea suveranului român.

Observațiile legate de acuratețea, simplitatea și concizia limbii române practicate de regele Mihai l confirmă, a milioana oară, că impresiile fugare sînt de cele mai multe ori superficiale. Mesajul celor povestite este cu atît mai pregnant și dă valoare nu numai documentară, istoriei trăite de Regele Mihai, de cei din preajma sa, dintr-o copilărie și adolescență consumate în tihna unei familii regale, pînă la zbuciumații ani ai celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cu asumarea unor obligații politice de rigoare. Urmate apoi de exilul impus de comuniști, de anii petrecuți prin lume, departe de țară, și apoi reîntoarcerea cu tot ce a însemnat anul 1989 și pentru Regele Mihai și familia sa. Portrete în alb și negru (Regele Carol, pe post de părinte, regina Mamă observator  culturalElena, mult iubită, Elena Lupescu, piaza rea și tot așa) , dar și relatarea abruptă a unor evenimente ce țin de istoria României.

Stelian Tănase are abilitatea de a pune întrebări concrete și fără paranteze/comentarii inutile, avînd o bună știință de a conduce un interviu și a determina istorisiri dintre cele mai interesante. Regele Mihai se lasă sedus și condus în acest simpatic taifas -un cuvînt plin de căldură altminteri, care pentru noi înseamnă mai mult decît dialog sau convorbire – rezultatul este pe măsură. O admirabila evocare a unei vieți, o splendidă panoramă a istoriei românești din secolul al XX-lea, o minunată carte de citire, am putea spune.”

CRISTINA MANOLE in OBSERVATOR CULTURAL

Foto Carmen Musat, Elena Vijulie, Stelian Tănase în foaierul Atheneului Roman, 4 decembrie la lansarea cărții.

Vezi volumul CONVERSATII CU REGELE MIHAI de Stelian Tănase, editie ingrijita de Elena Vijulie, publicat de editura Corint cu sprijinul Băncii Transilvania, se găsește în librării, la raft. Il puteți comanda on-line cu discount – pe elefant.ro, librariadelfin.ro librarie.net libris.ro De asemenea va puteti adresa direct editurii Corint – edituracorint.ro

Unde se găseste cartea azi de cumpărat? Intii de toate la raft, în lanțurile de librării – CLB, Cărturești, Humanitas, Diverta. Apoi on-line – elefant.ro, carturesti.ro, eMAG.ro, librarie.net, libris.ro etc.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!