O TRAGICĂ POVESTE DE IUBIRE

By 23 ianuarie 2014Lifestyle

camille claudelAm primit o amabi[a invitaie la premiera filmului „CAMILLE CLAUDEL 1915, „în regia lui Bruno Dumont, cu Juliette Binoche și Jean-Luc Vincent. Unde? Vineri 24 ianuarie, la cinema Elvire Popesco, in bd Dacia, de la ora 18.00.’Sper să ajung. Iată povestea.

BONUS

De mai multe zile încerc să schițez tragica poveste de iubire dintre Auguste Rodin marele sculptor francez și Camille Claudel. Dar timpul nu m-a lăsat in pace. Intimplător mi-a căzut privirea pe un DVD cu filmul despre iubirea lor jucat de Isabelle Adjani (in Camille) si Gerard Depardieu ( in Rodin).Mai exista un film ” Camille Claudel 1915″ cu Juliette Binoche perodin 2 care nu l-am văzut. Mi-am zis că trebuie să îmi fac timp să notez povestea pentru fișele mele in speranța că exp. se va revărsa cu totul într-un roman (Partida de vînătoare). O poveste despre iubire, nebunie, obsesie, moarte, e intotdeauna thrilling, oricum ar fi, dincolo de tragicul ei. Povestea pasională dintre Rodin și Camille Claudel în această tipologie a amorului pe care încerc să o schițez este un caz de cum o dragostea obsesivă duce fie la azilul de nebuni, fie la sinucidere.

Camille Claudel (n, 1864) (sora mai mare a poetului si diplomatului Paul Claudel) vine la Paris în 1881. Trei ani mai tîrziu, 1884, după ce se dedicase deja studiului sculpturii cu un alt mare sculptor, Boucher, îl întîlnește pe Auguste Rodin (n. 1840), considerat cel mai camille claudel 7important sculptor al epocii, deja o celebritate. Diferența de virstă între ei mefistofelică, 24 de ani. Camille devine muza lui Rodin, confidentă, model, amantă. Dar Rodin nu era liber, avea de 20 de ani o legătură cu Rose Beuret,, legătură pe care nu a incheiat-o atunci în viața lui a intrat Camille Claudel. Familia ei s-a opus categoric acestei idile. Camille Claudel s-a rupt de familie și a continuat ” le menage a trois”cu Rodin. Este o relatie camille claudel 6extrem de pasională cum se vede azi in corespondența lor, cîtă s-a păstrat. Rodin chiar a iubit-o, iar ea a făcut din el obiectul unui cult, o adevărată obsesie. În ciuda rugăminților și scenelor din ce în ce mai violente din partea ei, Rodin nu renunță la Rose Beuret. Ba chiar începe să o evite pe Camille. In 1892 după un avort, legătura lor suferă mult și înceteaza să mai fie amanți. Rămîn impreuna ca ucenică, muză și confidenta lui, pină în 1898.

camille claudel  3Camille începe să expună în saloane și expozitii. Reputația ei incepe să prindă contur și asta nu se datora faptului că numele ei era asociat cu Rodin. Era realmente o bună sculptoriță. Lumea pariziană ii deschide porțile. Lucrările ei sunt expuse, se vînd, apar cronici despre operele ei. S-ar putea spune că intr-un anumit sens legătura cu Rodin a dezavantajat-o. Prea mulți au fost tentați să o așeze în umbra lui, ca un umil imitator al maestrului. Ceea ce nu era cazul. Cu trecerea timpului valoarea ei a devenit Camille Claudel ateliercertitudine.

Tragedia apare in viața ei. Sănătatea ei mentală scade. Tensiune in care trăia de atîția ani, obsedată de Rodin, poate a fost și ceva ereditar, au afectat-o grav. Cade nervos. Distruge în atelier mai multe lucrări, dispare din circuit, fuge din Paris pentru perioade din ce rodinin ce mai lungi. Este diagnosticată cu schizofrenie. Scenele de nebunie devin frevente. Il acuză pe Rodin de conspirație împotriva ei și că ar plănui chiar să o asasineze. În 1906 fratele ei, Paul Claudel – principalul ei sprijin – pleacă în China în misiune diplomatică și Camille rămine singură. De acum incolo se închide să trăiască singură în atelierul ei de unde refuză să mai iasă. Opera ei din această perioda reflectă anxietațile și deruta ei, furia ei pe Rodin care nu renunță la Rose B. și o făcuse juliette binoche Camille claudelnefericită.

In 1913, in iulie, Camille Claudel, este internată intr-un azil de boli nervoase. Dupa un timp a fost internată într-un spital pentru bolnavi mintal, unde rămîne pină la moartea ei, în 1943. Rodin se mai gindea oare la Camille !? Da. I-a trimis bani, s-a interesat de sănătatea ei pină in 1917 cînd a murit. În muzeul Rodin din Paris există prin voința sculptorului un spațíu dedicat ei, cu sculpturi semnate de Camille Claudel. Abia in 1952 cînd Paul Claudel a donat mai multe opere muzeului, voința lui Rodin a putut fi indeplinită.

STELIAN TĂNASE

 

 

 

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!