musat carmenDin această săptămînă Observator cultural – cel mai important și influent săptămînal de cultură – apare intr-un nou format. Tot 24 pagini, dar în culori. Publicația ține afișul de 16 ani, de cînd a fost scoasă pe piață de Carmen Mușat si Ion Bogdan Lefter (care întretimp a părăsit redacția). Observator cultural este produsul unei inițiative private. Cred că este una din explicațiile plauzibile pentru că mai apare în 2016 și nu e deloc epuizat sau învechit. Dimpotrivă, se află într-un moment foarte bun. Nu e singura inițiativă de acest tip, dar una dintre puținele incercate și singura care a rezistat în timp. O exceptie, avind în vedere că în Romania cultura este incă dependentă masiv de stat, de bugetele publice.

Nici nu e de mirare avind în vedere că societatea românească deține în Europa un trist record – suntem țara cu cel mai mic consum cultural. Asta înseamnă cărți ( titluri/tiraje), filme (săli de cinema, producții autorhtone), muzee (număr, vizitatori), biblioteci, săli de teatru etc. Amintesc toate acestea pentru a întelege mai bine reușita Obervatorului cultural cînd vorbesc despre reușită într-un mediu descurajant, indiferent, cînd nu chiar ostil.

Avem de a face cu o publicație care e de capul ei, liberă de constringeri administrative. Un cap bun. Nu ascultă de ministere, de Direcții, de Primării. Spre folosul publicației, firește.Altă explicație este aceea că Observator cultural s-a descurcat cel mai bine in mediul cultural românesc atit de accidentat adoptind o line mediană. Linie dată mai ales de moderație și deschidere, de o anume toleranță pentru toate ismele și vanitățile care traversează spațiul observator  culturalnostru comun in materie de cultură. Într-un mediu fracturat de rivalitați duse la extrem, de animozități dramatice și psihodrame pe măsură, Observator cultural a ținut destul de exact nordul și dat o notă de echilibru – indiscutabil amprenta sa cel mai ușor de recunoscut.

S-a impus în peisajul cutural pe măsură ce și-a format o echipă redutabilă și a apelat la colaborări de marcă. Acesta ar fi alt secret. Așa și-a cîștigat poziția pe care o are astăzi. Penultimul număr a închis seria alb/negru oferind în paginile sale un grupaj Tristan Tzara, altul despre dispariția lui Umberto Eco, un interviu cu prozatorul Cristian Teodorescu, altul cu Henry Mavrordin, două articole despre controversatul roman Solenoid de Mircea Cărtărescu. Un sumar european. Primul număr în culori este dedicat Centenarului Dada cu cîteva texte de substanță, scandalul de la Uniunea scriitorilor etc. Las cititorilor plăcerea de a-l descoperi.

STELIAN TĂNASE

FOTO Carmen Musat, redactor șef Observator cultural

Spune-ți opinia, fă-te auzit!