OLANDA, SPAȚIUL SCHENGEN, ROMÂNIA

By 10 septembrie 2012Să stăm de vorbă

de GABRIEL SĂVULESCU

Pomîine, miercuri 12 septembrie, se vor desfăsura alegeri parlamentare in Regatul Țărilor de Jos. Sondajele de opinie indică cu certitudine o schimbare de guvern. Cu siguranță, viitorul guvern olandez va inceta tirada discrimatorie asupra României și va înceta să mai blocheze accesul Romaniei la spațiul comun Schengen. În urma alegerilor parlamentare guvernul Rutten își va încheia mandatul. Dacă sondajele de opinie se confirmă și la urne, atunci Olanda va avea o noua coaliție guvernamentală și un nou premier. Prin prisma declarațiilor din campanie se conturează o largă coaliție de centru-stânga formată din PvdA (social-democrati), PS (socialiști), D66 (social-liberali), GL (ecologiști) susținut de Partidul Pensionarilor „50+”. Coaliției de centru-stânga ii lipsesc însă trei voturi. Acest voturi pot veni din partea formațiunilor neoprotestante, dar și din partea Partidului „Pentru Protecția Animalelor”. Liderul social-democrat Samsaon este vizat să devina viitorul premier olandez.

Ultimul sondaj publicat vineri 8 septembrie ne indica urmatorul tablou electoral:

Partidul pentru Libertate si Democratie VVD, formațiunea guvernamentală liberal-conservatoare condusă de premierul Mark Rutten obține 22,5%. Liberalii olandezi vor fi reprezentați de 35 de parlamentari. Formațiunea social-democrata PvDA este cotată la 22,7%. Fracțiunea social-democrata va deține 35 de parlamentari. Partidul Socialist, formațiunea marxist-maoista este surpriza acestor alegeri parlamentare. Socialiștii olandezi au susținut o campanie eurosceptică, refuzand în mod deschis planul de austeritate impus de cancelarul german Merkel. Facțiunea parlamentara socialistăa va deține 21 de parlamentari.

Formațiunea xenofobă de extrema dreapta „Partidul Libertătii” condus de Geerd Wilders, și-a repetat in aceasta campanie repetoriul cunoscut: excluderea României și a Bulgariei din Uniunea Europeană, stoparea tuturor proiectelor de integrare și socializare a comunitătii musulmane și exitul Olandei din zona euro și reintroducerea guldenului ca moneda națională. Wilders a refuzat sa ofere cifre si date concrete asupra reformei monetare in cazul in care Olanda va reveni la Gulden. Extrema dreapta va fi reprezentată de 19 parlamentari. Crestin-democrații olandezi privesc cu ingrijorare scrutinul din 12 septembrie. Sondajele ne indică un minim istoric de 8,4%. Fracțiunea parlamentară creștin-democrată va număra 13 parlamentari. Formațiunea social-liberala D66 este cotată la 7,7% și va trimite în viitorul legislativ olandez 11 parlamentari.

La stânga eșichierului politic se afla Mișcarea Ecologistă care obține în sufragii 2,9% și va trimite în parlamentul olandez patru deputați. Formațiunea calvinistă Cristen Unie CU câștiga atât în voturi valabil exprimate, cât și în mandate. CU este cotata la 4,2% și va fi reprezentată de șase deputați. Cel mai vechi partid olandez SGP, formațiune de orientare neoprotestantă, este cotat la 1,5% si va fi reprezentat de 2 parlamentari. Formatiunile religioase neoprotestante CU si SGP au sprijinit punctual executivul Rutten. Partidul Pensionarilor „50+” este cotat la 0,7% si va trimite in legislativ un singur deputat. Partidul „Pentru Protectia Animalelor” obtine 2,2% si va trimite in legislativ trei deputați.

FOTO Mark Rutten pierde aceste alegeri și trece in opoziție.El e campionul opozitiei la admiterea Romaniei in spatiul Schengen.

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!