ORADEA ÎNTR-O ZI RECE DE FEBRUARIE

By 24 februarie 2018Litere & Comp.

IMG_5005Ieri am ajuns la aeroportul Otopeni cam de vreme, la 6,00, să prind cursa de Oradea. Evident, am plecat de acasa mult prea de vreme de teamă să nu pierd zborul. Avion mic, cu două motoare cu elice. Cum remarca un pasager pe scară – tărtăreață. Ți se cam strînge inima, dar ce e scris și pentru noi! Cum sunt fatalist, nu bag de seamă. Dar cursa decurge bine, pilotul chiar scurtează timpul de zbor, ajungem OK. E încă devreme. Hotelul e primitor, trag un pui de somn pe furate în cameră. Dupa un ceas – televiziunea, parte din tipicul unei zile de campanie pentru promovarea celor două cărti – „Dinastia”- povestea celor patru regi ai romanilor spusa pe intelesul tuturor si „Nocturnă cu vampir opus1″. Fac un interviu la DIGI 24 Oradea – decurge bine în ciuda temerilor mele.

Plimbare prin oras, mă însoțește primarul orașului, Ilie Bolojan. Ai ce vedea – oraș în plină refacere. In cîțiva ani Oradea va arăta f. occidental. Orașul – remarc în trecere – e curat, ceva rar în orasele românești, de obicei acoperite sub munți de gunoaie. Oradea are o arhitectură impozanta Mittel Europa. Văd imobile remarcabile, IMG_4999palate, clădiri administrative, foste bănci, biserici mari, hoteluri de mina întii încă de pe vremea burgheziei. Da, aici a trăit o lume burgheza – cu cafenele, terase, restaurante. Simt amintirea unui trecut exceptional datorat amestecului de romani, maghiari, evrei din secolul al XIX-lea și prima parte a secolului al XX-lea. Un trecut aproape uitat, din păcate insuficient cunoscut.

IMG_5060Oradea reînvie intr-un ritm alert. Într-un clasament recent al Băncii Mondiale, primarul Ilie Bolojan și orasul lui s-au clasat pe locul întîi dintre toate orașele și primarii din România. De observat că orașele din vestul țării stau mai bine – Timișoara Arad, Cluj…Chiar mă întreb dacă există vreo legătură materială sau spirituală între Oradea și Alexandria sau cu Vaslui? Dau exemple la întîmplare. Par a fi din țări și lumi diferite. De la Vest spre Estul Romaniei gradul de civilizație, educatie, standardul de viață se diminuează vizibil. În Vestul țării nu există șomaj. În Bărăgan și Moldova găsim pungi de sărăcie, (semi)analfabetism, șomaj masiv, sate și orașe depopulate. În Est și Sud o mare parte din brațele de muncă și creiere a plecat în Occident for good. E o distanță intre cele două zone Vest/Est de măcar un secol. Și altă lume, indiscutabil, și alți oameni. Mă întreb cum ar fi țara asta a noastră dacă toate orașele, sau măcar IMG_4955reședințele de județ, s-ar afla la nivelul de civilizație întîlnit ieri la Oradea!? Un guvern capabil și serios și-ar propune întîi de toate să anihileze aceste disparități. Firește în sus, nu sărăcind orașele din Vest, ci ridicînd gradul de civilizatie si bogătie a orașele din sud și est.

Seara – întîlnire cu cititorii la librăria R&R deschisă recent în Centrul istoric. Strada este necirculată din cauza că se pietruiește, se refac fațadele, etc. pentru a reînvia aspectul din urmă cu un secol. Va fi stradă pietonală cu cafenele, prăvălii, ateliere – ca altădată. De ce pe Calea Victoriei nu se întîmplă același lucru ? Răspunsul este simplu – Oradea e mai aproape de Viena și Budapesta IMG_4935decît de Istanbul, spre deosebire de București. În ciuda șantierului, în librărie găsesc lume multă, plus televiziuni, fotoreporteri, gazetari, scriitori, lume. Urmează prezentările făcute de Traian Ștef și Mihai Maci. Apoi autografe și tot tacîmul.
Seara nu se încheie aici. Ne retragem la Sala de consiliu a Primăriei unde trebuie să țin o conferință. Mă așteptam să găsesc o sală de clasă cu 30-40 de funcționari plictisiți. Nu este deloc așa. Asistă cca 200-300 de orădeni. Sunt luat prin surprindere, sunt și obosit după o zi IMG_4982foarte lungă. Mă înviorez tocmai din cauza numărului mare de spectatori. Animație, atmosferă. Tema conferinței sună ca un apropo la experiența trăită de dimineață pînă seara în Oradea – „Elite și modernizare”. Ritualul obișnuit – la sfîrșit, autografe, schimb replici, facem selfie. O zi lungă, orice s-ar spune, dar o zi bună. Am descoperit Oradea (pe care o mai văzusem de citeva ori cînd era mohorîtă) e un fapt deosebit pentru mine,chiar o descoperire. Mă voi întoarce, e cert.

STELIAN TĂNASE

CITESTE ȘI DĂ MAI DEPARTE!
Copyright DESKREPORT

Alătură-te discuției 5 opinii publicate

 • mamaie spune:

  Ma bucur ca ati ajuns la aceasta concluzie. Oradea este al doilea oras de suflet al meu. Tata a fost din Oradea, născut in anul 1899. Oare cum era Oradea prin anii 1906, când tata era in clasa întâi?

 • CHITIGIU FLOAREA spune:

  buna ziua…SUNT DIN ROMANIA SI TRAIESC IN U.K. LA COPII.PARCURG DRUMUL DIN REGATUL UNIT IN ROMANIA SI INVERS IN FIECARE AN.DIFERENTA SE VEDE SI IN UNGARIA.CEI CARE SUNT LANGA AUSTRIA NU II DEOAEBESTI,,,,DE LA BUDAPESTA INSPRE TIMISOARA SUNT CA SI NOI ROMANI.UNGURII MUNCESC FIECARE PALMA DE PAMANT,,,IN ROMANIA NU SE MAI MUNCESTE..TARLALE INREGI DE PAMANT STAU PLINE CU BURUIENI SI CUMPARA-M LEGUME SI CARNE DIN EXPORT…..SEVA CU MINERALE CARE EXISTA IN PAMANTUL ROMANESC ,NU ESTE NICAIERI IN LUME…..MERG IN FIECARE AN LA HERCULANE ,,,MI SE RUPE SUFLETUL CACI SE DISTRUGE TOT ,,IN SPECIAL CLADIRILE VECHI

 • Tatomir Vasile spune:

  Remarcabil

 • Emilia spune:

  Oradea,un oras cu oameni minunati.Omul civilzat se vede in aspectul urbei sale.Ma bucur pentru succesul dv-stra!Sanatate maestre!

 • vasi spune:

  Până la Viana… Viena sunt vreo 500 de km, iar până la București vreo 600. În timp ce Bucureștiul era doar un târg de vite… Oradea avea Cetate și era atestat oficial ca oraș… Maestrul Răducanu zicea că pe vremuri era parcă o modă în Oradea, ca din casele oamenilor, să se audă cântându-se la pian balada Fur Elise… Acum orașul se reinventează… în fine. Etc.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!