iohannis orbanCred că multă lume e contrariată de ce s-a intimplat ieri. Spectacolul oferit de tenorii clasei politice a fost cu dus și-ntors. Liberalii știau de o săptămină că vor cădea de la guvernare. Nu a fost un secret pentru ei tărășenia care se pregătea.Cel mai bine informați au fost adversarii lui Orban din partid. Ei au impinzit PNL toată saptamina cu asa-zise informatii, zvonuri, scenarii. Fuseseră informati de la Cotroceni cum vor merge lucrurile sau niste binevoitori au strecurat informația caderii lor pe la bufetul Parlamentului? Totul a fost pină la urma o ocazie oferită lui Orban de a ține un discurs de adio. Vorbeste bine, are un glas bun, de bariton, are vorbele cu el. In plus s-a televizat și l-a văzut o țară întreaga vorbind. Alt succes ieri, liberalii nu au avut. Au cam încasat-o! Lumii nu îi plac invinșii, cei slabi, cei care părăsesc scena. Cazul liberalilor orban 143acum.

Mascarada a durat mai multe ore pe principiul voi vă faceți că platiți, noi ne facem că muncim. Plecarea guvernului PSD condus de VVDăncila cu trei luni în urmă a fost o dramă – cu plînsete, cu apeluri disperate. Aveai impresia că se prăbușește cerul și a venit sfirșitul lumii. Sceneta de ieri din Parlament s-a derulat intr-o atmosferă de concordie, chiar de veselie. Nimeni nu prea a crezut ce vedea. Nimeni nu a luat lucrurile in tragic. S-a schimbat atmosfera, indiferența a devenit generală. Asta e, dlor, guvernele vin și pleacă. PSD a adunat 261 de voturi ieri, după ce ii picase guvernul cu 240. Ceva s-a schimbat, e limpede. Ce anume?

Secretul povestii e la Cotroceni. De aici au fost conduse ostilitătile, ordinul de a fi darimat guvernul Orban de acolo a venit. Cred ca Orban nu merita să i se facă o asemenea figură. A condu strălucit campaniile de anul trecut. Dar el este de mult pîndit in partid de adversarii lui, cam prea numeroși. La rigoare se poate spune că nu Ciolacu a dat jos guvernul, ci Klaus Iohannis care viseaza insistent alegeri anticipate. Planul lui Orban a fost altul. Să duca guvernul pînă la alegerile parlamentare și după aceea să conduca 4 ani un program de reforme care să europenizeze tara, să lichideze marile rămîneri în urmă și să accelereze modernizarea…

iohannis pnlNu toată lumea a fost de acord. Unii nu accepta programul, au încă rămășite feseniste puternice. Altii nu acceptă persoana lui Orban. Se caută cu infrigurare un premieri mai docil, mai supus, mai șters, care să îi treaca laurii lui Iohannis – ahtiat de putere si imaginea sa proprie. In alt doilea mandat Iohannis este preocupat, ca să nu spun obsedat, de cum va rămîne el în istorie. Se vede ca un mare reformator al statului, un lider care a adus România mai aproape de Europa. Gloria asta nu vrea s- o împartă cu nimeni. De unde și manevrele pe care le face de a se debarasa de Orban și orice concurent politic. Calitatea principală a lui Iohannis este răbdarea – va aștepta la pîndă cît va fi nevoie să-și atingă scopul. Acum incearca manevra cu alegerile anticipate. A riscat capul lui Orban nu pe al lui. Nu e sigur că va reuși, dar nu va renunța.

STELIAN TĂNASE

DESKREPORT

Alătură-te discuției 5 opinii publicate

 • Ion Corbu spune:

  Maurul și-a făcut datoria! Maurul trebuie să …dispară! Dar taifunul s-ar putea să măture mai mult. Pentru că, odată declanșate, nu pot fi controlate!

 • Viorel spune:

  Adevărul este că un partid incapabil de a se reforma pe el nu poate să reformeze statul! Din păcate iohannis are dreptate, Orban este la mâna partidului. Feși cred și eu că ar vrea, sunt convins că nu va putea!

 • adrian spune:

  Buna ziua, cu tot respectul, chiar credeti ca Orban si Catu ar fi vrut sa fie in functie pe 1 septembrie 2020? Eu nu cred, asa cum nu cred ca PSD ar vrea asta.

 • sorge spune:

  Nu vreu sa supar pe cineva, facind o afirmatie usuratica. Va aduceti aminte ce s a intimplat in PNTCD? A fost invadat de foarte multi viitori membri care proveneau exclusiv din PCR. Bai baieti voi nu vedeti cui ati deschis usa? Lasa ba, e important sa marim numarul de membri. Mai cu binisorul mai cu anasina, PNTCD, a ramas in cei 2 membri de peste 80 de ani. Restul este istorie dar nu se preda in licee;nu este cool. Ne intoarcem la”pretinii”liberali. Imi aduc aminte de citeva situatii din viata mea, in care nu aveam de tras decit un glont. Ei, politicienii liberali se jucau de parca jucau remy „la una peste”. Sau chinta la 2 capete la poker pe miza mica. Pai, in palaria lui Anatol, jucau soarta tarii la shanu Braila (nu cunosc cum vine figura asta la barbut) si unul din capul mesii striga :TAIETE!!!! si se reface jocul de la inceput, dar cu miza ridicata. Taiete se spune cind sunt dubii asupra aruncarii zarului. Si cel care striga, repede o mina dea latul mesei, peste bani si alte obiecte de valoare.

 • Ernest spune:

  Povestea OUG fara numar date de cabinetul lui Orban spune totul despre statul bunului plac. Prin acest act la drum de seara nu doar Guvernul a incalcat norme legale si principii constitutionale ca un elefant miop printre portelanuri contrafacute, incalcare care ar aduce in mod normal si raspunderea penala, nu doar prin legea Raspunderii Ministeriale (vax albina, vox agentii Secretariatului General). Prin asta Guvernul demis declara ca orice regula de buna guvernare si de respect procedural al Constitutiei nu se mai aplica decat atunci cand vor ei.Mai mult, prin desemnarea aceluiasi Orban presedintele-lipsa (oare cui tine locul?) declara ca razboiul puterilor in stat nu mai este un fapt, ci un precedent juridico-constitutional cu valoare de norma procedurala. Noroc ca jumate din Codul de Procedura Penala este practic nul de drept, impreuna cu o intreaga istorie de lovitura de stat prin Protocoale Secrete.
  Nici mai mult, nici mai putin Statul de Drept a murit ieri, prin binecuvantarea acestui sa-i zicem Presedinte al Romaniei, republica securisto-comunista liberalizata la mica intelegere.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!