ORSON WELLES & RITA HAYWORTH

By 10 octombrie 2020Litere & Comp.

rita hayworth

Rita Hayworth a fost una dintre cele frumoase femei pe care am văzut pe ecran. Îmi amintesc bine filmul ei cel mai cunoscut “Gilda”. Cariera ei la Hollywood s-a incheiat repede. A avut 5 mariaje, dar pentru cinefili cel care contează este cel cu Orson Welles. S-au căsătorit în 1943, practic in secret. El era considerat pur şi simplu un geniu după ce făcuse “Citizen Kane” în 1941 şi şocase toată lumea cu portretul crud pe care îl făcuse lui William Randolph Hearst, temutul magnat al presei americane. Ea în schimb era frumoasa Hollywood-ului şi abia divorţase de primul ei soţ, un petrolier texan de vîrsta părinţilor ei, după un menaj de 5 ani, cu multe scandaluri, certuri, despărţiri, incheiat in 1942. Un judecător a considerat-o vinovată de desfacerea căsătoriei şi a obligat-o să îi plăteasca pensie alimentară.

rita hayworth 6Mariajul cu Orson Welles nu a fost mai liniştit şi s–a terminat tot după cinci ani, în 1948. Welles a incercat să o facă să îşi depăşească condiţia de dansatoare şi să o transforme într-o actriţă. A vrut să fie Pygmalion-ul ei, dar nu a reuşit. Au făcut totuşi împreună “Doamna din Shanghai” considerat azi o capodoperă. Şi ea spunea mai tîrziu că singurele imagini pe care le poate privi fără să rîdă de ea au fost secvenţele din filmele în care dansa. Nu a pus mare preţ pe talentul ei actoricesc. Relaţia lor nu a mers de la început, Welles fiind prea preocupat de proiectele lui cinematografice, iar ea intereseată să strălucească în înalta societate a Los Angeles-ului. S-a scufundat treptat în alcoolism. A fost de fapt intilnirea dintre două forme de egoism. Despărţirea lor a fost inevitabilă.

rita hayworth 4Rita Hayworth s-a căsătorit apoi cu Aga Khan, care a făcut senzaţie, aducînd-o iar pe prima pagină, de data asta nu pentru roluri şi filme ci pentru viaţa mondenă. Divorţul a survenit în 1952, dublat de o bătălie juridică pentru Yasmina, fata lor, care cf. tradiţiei islamice trebuia educată în religia tatălui, lucru pe care actriţa l-a refuzat. Ziarele au fost pline de acest scandal în acei ani. S-au auzit prima dată în public – din partea fostului soţ – acuzaţii de alcoolism, viata imorală, caracter dificil şi violent. Pentru reputaţia ei nu a fost tocmai bine. Nu mai apăruse pe ecran şi a dorit să îşi reia cariera în 1956, avea numai 36 de ani, dar frumuseţea ei – din cauza îmbătrînirii premature, aproape că dispăruse. . A continuat să apaă în filme de mîna a doua, fără strălucirea de altă dată. A mai avut două căsătorii la fel de nereuşite – cu un cintăreţ fără succes, căruia i-a plătit datoriile şi un producător de film.

Marea ei problema a fost alcoolul şi mai tîrziu tulburările psihice. Nici problemele financiare nu i-au dat pace. Nu mai voia să apară pe ecran dar avea nevoie de bani şi accepta contracte. Cariera ei a declinat drastic. Era departe de anii 40 cind odată cu “Gilda”devenise femeia cea mai dorită din America. S-a retras in 1972 la 54 de ani, după ce nu a mai reuşit să îşi tanase rep 3amintească replicile. A părăsit platoul de filmare şi nu s-a mai întors niciodată. Diagnostic- boala Alzheimer. A stat apoi mai mult in clinici psihiatritice şi cure de dezalcoolizare. A murit în 1987 în apartamentul ei din New York inconştientă, după o lungă comă. O femeie nefericită. Mă interesează acest tip de femeie care in ciuda succesului nu se împacă cu ea însăţi. Extrem de singură, dorită în tinereţe şi părăsită de fiecare dată. Dependentă de alcool, furnizoare de scandaluri şi scene în public. Ca personaj.

https://youtu.be/VQDUrBQuc_8

*** Fragment din volumul 1, „Repertoarul amorului”, best-seller 2019, editura Hyperliteratura.

*** A aparut volumul doi , „Repertoarul amorului”, septembrie 2020, la aceeasi editura. Gasiti exemplarul dorit la libris.ro elefant ro, librarie.net. emag.ro

librariadelfin. ro etc. De asemenea in lanturile de librarii Carturesti, Humanitas, Librarium.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!