PALATUL BRÂNCOVENESC DE LA POTLOGI

potlogi 2CASTELE MAI PUȚIN CUNOSCUTE (VIII)

Complexul brâncovenesc de la Potlogi, Dambovița este situat la 5km de autostrada București-Pitești, pe un drum ce pornește de la km 49 al autostrăzii. Complexul este considerat monument istoric de importanță națională și este reprezentativ pentru arhitectura rezidențială a sfârșitului de secol XVII.

Domnitorul Constantin Brâncoveanu a construit aici în perioada 1683-1698 o curte domnească, din care astăzi se mai păstrează doar Palatul Brâncovenesc, Biserica Sfântul Dimitrie și câteva ruine ale unor dependințe. Domnitorul a cumpărat moșia de la postelnicul Dima și a ales să își stabilească aici o reședință întrucât domeniul se afla pe drumul ce lega fosta capitală a Țării Românești,Târgoviste și Câmpulungul de București și era potrivită ca loc de popas.

La numai 15 ani de la construirea sa, în 1714, palatul a fost distrus de armata otomană drept pedeapsă pentru presupusa colaborare a domnitorului Brâncoveanu cu țarul Petru cel Mare al Rusiei și a rămas în ruină pentru următorii 250 de ani. A fost restaurant – sau mai degraba, reconstruit – începând cu anul 1955, în timpul regimului comunist, la refacerea sa, ținându-se cont de modelul brâncovenesc dezvoltat la reconstruirea Palatului Mogoșoaia, în 1922, de către arhitectul George Matei Cantacuzino. Cu toate că forma sub care vedem astăzi Palatul de la Potlogi este rezultatul unor presupuneri și a imaginației, el este emblematic pentru stilul neoromânesc și reușește să transmită foarte bine o idee asupra modului în care arătau edificiile în timpul lui Constantin Brâncoveanu.

potlogi 1Ca arhitectură, Palatul de la Potlogi prezintă, la fel ca și Palatul de la Mogoșoaia, foişorul impunător cu scară exterioară în partea din faţă a clădirii şi o loggie cu coloane în spate (unde exista cândva o grădină și un lac), legate între ele printr-un hol lung. Clădirea are bogate decorațiuni în piatră: portalurile de la intrările principale, coloanele și balustradele foisorului sunt decorate cu ghirlande din frunză de acant, crin, lalea şi garoafă orientală. Decorațiunile interioare, în stuc, reprezintă ornamente florale, de inspirație orientală (turco-persană). Într-una dintre camere, o decorațiune reprezintă vulturul bicefal al Imperiului Bizantin, parte din heraldica voievodului, care era membru al marii familii imperiale bizantine a Cantacuzinilor.

Sub foișor se găsește intrarea în beciurile palatului, din cărămidă, centrate în jurul unui stâlp masiv din care pornesc arce duble ce susțin întreaga construcție. Biserica brâncovenească din Potlogi, închinată Sfântului Dimitrie, a fost ridicată în anul 1683, mai înainte de toate celelalte părți ale ansamblului voievodal. Biserica a suferit unele modificări în anul 1904.

În prezent, complexul architectural de la Potlogi se află în proprietatea Consiliului Județean Dâmbovița care a întreprins (fără prea mult succes) mai multe proiecte de restaurare. Ultimul proiect, cu fonduri europene, a fost încredințat unei firme italiene care a intrat în insolvență înainte de a realiza 15% din lucrări. Consiliul Județean a reziliat în urmă cu 3 săptămâni contractul de execuție a lucrărilor și plănuiește să reia licitația publică pentru o nouă atribuire. Ținând cont de birocrația de care se lovește aparatul administrativ, este destul de puțin probabil ca lucrările de restaurare să se reia mai devreme de anul viitor. Complexul mai are de așteptat până să fie redat circuitului turistic….DACIANA PANAIT

FOTO www.google.ro

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!