barbu stirbey 12Construcția Palatului Știrbey de la Buftea a început în anul 1850, de către domnitorul Țării Românești, Barbu Dimitrie Știrbey și continuată și finalizată de fiul său, Alexandru Barbu Știrbey, în anul 1863. Palatul a fost construit inițial ca o culă prevăzută cu două tuneluri de ieșire în caz de primejdie. Mai apoi i-au fost adăugate încă două etaje și o serie de modificări toate fiind armonizate după moda acelor ani, în stil Tudor, după planurile arhitectului Joseph Hartl, lucrările fiind supervizate de Michel Sanjouand. De-a lungul timpului, clădirea a fost mărită treptat adăugându-i-se noi spații de locuit. Ultima extindere a avut loc după Primul Război Mondial. Palatul a foRegina-Maria sora de caritate 1917st moștenit de Barbu Alexandru Stirbey (1872-1946) de la tatăl său la vârsta de 23 de ani. Om politic și întreprinzator abil, prințul Stirbey a dat domeniului strălucire, valorificând la maxim potentialul său economic dar, mai ales, introducându-l în circuitul înaltei societăți bucureștene de la începutul secolului XX.

Domeniul familiei Știrbey ccuprinde un parc cu o suprafață de 30 ha, cu o pădure de arbori seculari și un lac artificial. Alături de palat, Barbu Dimitrie Știrbey a construit capela familiei, în stil neogotic, după proiectul arhitectului austriac baron Theophil von Hansen, de origine daneză. Pictura a fost executată în anul 1890 de către Gheorghe Tattarescu pictorul fiind rudă cu familia Știrbey. În capelă se găsesc mormintele domnitorului, al prințului Barbu Alexandru Stirbey și ale rudelor acestora. În anul 2002 capela a fost spartă de niște tineri care au vandalizat 9 din cele 12 morminte în speranța ca vor găsi bijuterii și pietre prețioase. Tot în parc se găsește și castelul de apă, realizat în anul 1920, după proiectul lui Anghel Saligny, care servea la barbu stirbey 11înmagazinarea apei necesare domeniului familiei Știrbey.

Lângă palat se găsesc și serele domnești, care se întind pe o suprafață de aproape 3 hectare, turnul de acces și Palatul mackensenMic, precum și alte anexe.

În timpul Primului Război Mondial, Regina Maria împreună cu copiii săi s-au refugiat aici pentru o perioadă. Reginei îi plăcea să călărească în parcul din jurul castelului și să se plimbe cu copiii. Mai apoi, în anul 1917, palatul a fost rechiziționat de armata germană, iar mareșalul August von Mackensen și-a stabilit aici reședința, tot aici fiind și negociată Pacea de la Buftea, cu Puterile Centrale, prin care România ceda Bulgariei Cadrilaterul și Austro-Ungariei controlul asupra trecătorilor din Munții Carpați.

În anul 1957 Palatul și întreg domneiul au intrat în proprietatea Comitetului Central al PCR. Au fost realizate reparații și diferite lucrări de bauturirestaurare după care palatul a găzduit o parte din Institutul de geriatrie Ana Aslan și a folosit ca depozit de vinuri și casă de oaspeți pentru Nicu Ceaușescu. După 1989, palatul a intrat în administrarea Ministerului Culturii, iar terenul aferent cu parcul și lacul, în administrarea RAAPPS. În anul 2006, domeniul și palatul au fost retrocedate moștenitorilor familiei prințului Știrbei, care în 2007 au vândut palatul unei firmei, Bucharest Arena, pentru suma de 9 milioane de euro. Astăzi, în clădire funcționează un restaurant de cinci stele și spații de cazare în regim exclusivist.

Vezi aici episodul „Eminența cenușie „din serialul „București strict secret” http://vimeo.com/43719001

CITESTE SI DĂ MAI DEPARTE!
DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!