PARADA MILITARĂ NU VA AVEA LOC

Arcul de triumfAm ales azi pentru rubrica „Să stăm de vorbă” un scurt fragment din ce a spus ieri premierul Ludovic Orban despre parada militară de 1 decembrie 2020. N-am înțeles decît că nu se ține din cauza pandemiei. Părerea mea este ca precendul creat acum ar trebui folosit in toți anii. Adevărata noastră zi naționala este 10 mai.

Aștept ca de obicei comentariile dvs pro si contra.

„De 1 Decembrie vom adapta orice formă de sărbătorire a Zilei Naţionale la regulile de protecţie sanitară care sunt stabilite prin actele normative în vigoare (…) Normal că vom sărbători Ziua Naţională, e Ziua Naţională, dar vor fi respectate toate regulile de protecţie sanitară. Cu siguranţă nu va mai fi acea paradă, nemaifiind parada nu va mai exista motiv ca oamenii să vină să asiste la paradă, va fi o sărbătorire în nişte condiţii mult mai stricte, care să ţină cont de numărul maxim de persoane în spaţiu deschis care pot să participe la un eveniment, 50 de persoane, sunt reguli care le vom respecta cu stricteţe”
DESKREPORT

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Răzvan Sandu spune:

    Este limpede că 10 Mai (1877), ziua când România a apărut pe harta Europei ca stat independent, este „ziua de naștere” a Statului Român modern, adevărata Zi Națională. De frică că vor scoate prea mult în evidență meritele Monarhiei (de care sărbătoarea de 10 Mai e legată indisolubil), guvernările post-decembriste nu o recunosc și nu o sărbătoresc cum se cuvine. Ei nu au avut nici măcar decența să o stabilească ca zi liberă oficială pentru clasa socială muncitoare. Asta ar fi fost minunat fiindcă, pentru tonusul psihic al națiunii, o sărbătoare de primăvară are un alt impact decât una în aflată în frigul lui decembrie. Faptul că 10 Mai este Ziua noastră Națională (ea a fost sărbătorită ca atare până în 1947 inclusiv, când comuniștii l-au alungat pe Rege) nu înseamnă că ziua de 1 Decembrie, sărbătoarea Marii Uniri, are o semnificație mai puțin importantă sau mai puțin regală. Da, și eu cred că parada militară anuală al trebui organizată pe 10 Mai. Dar nu este suficient. Sensul unei astfel de sărbători este să redea națiunii un sentiment de solidaritate și de bucurie mocnită, de autorespect. Este nevoie să arătăm copiilor Drapelul tricolor și Stema Regală, să le explicăm semnificația fără lozinci patriotarde, să îi facem să înțeleagă că MERITĂ să trăiască în țara asta și să construiască ceva aici. E relativ comod și destul de egoist să emigrezi definitiv, dar România nu poate rămâne deșert (fizic și cultural). Sau aceasta este prima generație care acceptă pasiv să facă ce românii nu au făcut de două mii de ani încoace, anume să fie colonizați?

Spune-ți opinia, fă-te auzit!