PARLAMENTUL CA BURSA NEAGRĂ

Mă număr printre gugufii –citește fraierii – care au așteptat nerăbdator ca partidele să își negocieze colegiile și să ne spună și noua cu cine defilează la 9 decembrie. Nu știu de ce, probabil din naivitate, am crezut că vom vedea nume noi apărute din filiale, oameni necompromiși, ceva mai tineri, mai puțin nărăviți la bani negri, la afaceri cu statul. Mi-am zis că nu vom mai vedea șmenari cu averi făcute peste noapte, nici beizadele sau amante, nici șantajiști.

După prăbușirea în sondaje a lui Băsescu, după căderea guvernelor Boc și MRU, s-a văzut că lumea vrea altceva. Lucru confirmat la 10 iunie cînd USL a zdrobit PDL. Era clar că o primenire de substanță, o politică nouă, cu oameni noi, se impune. Eh, ne apropiem, iată, de sfirșitul tratativelor, și, în ciuda secretului în care se desfășoară negocierile prin culise, aflăm cîte ceva. Veștile nu sunt proaste. Sunt foarte proaste.

Vedem la ARD, pseudonimul nereușit al PDL, că Monica Macovei, a ratat total cu comisia ei de etică. Nu a reușit să bareze calea celor incompatibili cu statutul de parlamentar. Ex. cel mai evident – Udrea e acolo, dar și Anastase etc. Lista e lungă, nu are rost să continuăm. Nici jumătate dintre candidați nu corespund criteriilor cerute chiar de MM. A executat cîțiva, dar peștii cei mari au trecut în pas de defilare. A fost doar puțin circ pentru gugufi ca mine. Lista e populată ca de obicei cu exsecuriști , și cu actuali agenți ai serviciilor secrete sub acoperire. Lor li se adaugă cei care nu își pot justifica uriașele lor averi. Apoi vin traseiștii și cei cu probleme mari al DNA si ANI. O să avem în fotolii din ianuarie, cînd se reunește Parlamentul, iar beizadele, șmenari, aranjori de culise, demagogi. Lista e lungă nici nu merită să o dau, că te plictisești și te doare mina scriind. Mai comod e invers, să dai o lista cu cei care ar merita să ajungă în Parlament. Paleologu de ex.

La USL e aceeași situație. Același amestec toxic – securiști, mari corupți, mincinoși patentați, gargaragii. Figuri pe care de 10 ani, pe unii de 20, le vedem mereu acolo. Aici e un lot mare de UNPR – trădători, traseiști calificați. Ar putea fi calul troian al lui Băsescu pentru formarea noului guvernului după alegeri. Nimeni nu bagă mina in foc că UNPR va rămîne fidel USL- aici e un șantaj. Aceste negocieri au semănat de altfel mult cu certurile dintre bandele de mafioți adunate la masa verde să-si împartă teritoriul New Yorkului. Mai sunt apoi candidații cu dosare la DNA si ANI unde useliștii isi strîng miinile frățește cu ARD-iștii. Sunt cazuri relatate de presă dar care nu au ajuns totuși la urechile grangurilor din USL. Mulți candidați au imaginea pătată – dar nu le pasă. Se va vota negativ, antiBăsescu, și așa vor ajunge și dalmațienii in Parlament, la grămadă cu ceilalți.

Liderii de partid au folosit prilejul listelor pentru a-și regla conturile cu diverși rivali. Așa se face că Popescu-Tericeanu a fost obiectul unei dispute interne de partid cînd Antonescu&Co au vrut să îi bareze calea. La fel și Geoană la PSD. În același timp, de ex, liberali ii fac loc senini lui Honorius Prigoană, care a intrat in partid in urma cu o lună și i s-a si făcut cadou un loc, ca recunoșțință că a onorat PNL cu prezența sa. Apoi avem cazul scandalos al lui Gigi Becali. căruia i se face loc în citeva minute printre candidații liberali. În schimb Ioan Ghișe, un vechi debater parlamentar liberal, f cunoscut, se vede eliminat la Brașov. Dar Becali e bun!!! S-a dus la Antonescu ca la o tarabă a cerut un loc în Parlament și, culmea, i s-a dat. De ce?

Sunt foarte multe persoane nefrecventabile pe aceste liste. Cam aceleași persoane ca în 2004-2012, iar cei apăruți noi, adesea sunt și mai răi. Parlamentul a devenit un talcioc, un fel de Taica Lazăr, unde se vînd și se cumpără haine second-hand. Ca vechi om de presă, care a văzut multe în politica românească, mă întreb serios dacă mă voi duce la vot. In amestecul de securiști, agenți de influență, incapabili și prostănaci, nemernici, îmbogățiți peste noapte, infractori, demagogi, profitori, neica-nimeni, beizadele, amante, cumnați- nu prea văd cine va reuși să mă scoată din casă la 9 decembrie ca să mă ducă la vot.

Dar mai e timp !

 

Alătură-te discuției 4 opinii publicate

 • dorin popa spune:

  As citi cu mult interes amintirile dvs. din perioada in care ati fost deputat, perioada in care, privind inapoi cu minie sau fara, erau, cu adevarat, oameni mult mai interesanti in Parlament. Numai daca ne amintim de membrii PAC-ului si ai PNTCD-ului, dar si de atitia altii. Atunci, ne plingeam de calitatea slaba a parlamentarilor nostri, dar acum calitatea lor este si mai modesta. Cum a fost/este posibil ?

 • CORNELIA spune:

  Comentariu (*)Doar suntem in anul Carageale……….Speram sa se si sfarseasca odata!!!

 • irelutz spune:

  Comentariu (*)Daca vorbim de PNT cd si pac ….. Scuze d-le tanase dar numai 2-3 erau de calitate , restul fiind gunoaie!

 • carussy spune:

  Domnule Guguf, dumneavoasta ati spus-o, eu nu stiu pe ce s-au bazat asteptarile dvs., cand nimic nu promitea ceva pozitv in sensul acesta. Inteleg ca sunteti un idealist, ca si mine dealtfel, pentru asta, si nu numai, va si apreciez. Dar naiv nu sunteti, cum nu sunt nici eu, decat cand sunt indragostita, si de fapt, nici atunci atunci nu sunt naiva, ci mai degraba mult prea toleranta si prea increzatoare in fortele proprii (lipsa de modestie). Deci, nu prea avem ce astepta bun de la gramada de trogloditi. Ce pot sa spun? Asa popor, asa politicieni! Cine sa-i aleaga pe aia buni? Si cu banii si sprijinul cui, sa ajunga ei la putere? Daca n-am fost in stare, nici macar, sa-l dam jos pe Suspendatu’ !Atunci chiar am sperat… si … am fost din nou (pentru a cata oara?), dezamagita de compatriotii mei. Asta e soarta idealistilor, sa fie vesnic dezamagiti. Personal, m-am retras in spiritualitate, si am depasit momentul. Exista un destin si noi ne consumam ca prostii. Multi nu stiu acest lucru si sufera din cauza ignorantei, dar eu stiu, si tot mai uit, si tot ma consum, pana nu mai pot, si-atunci imi reamintesc de Dumnezeu. Si ma salveaza, adica, nu schimba neaparat situatia, dar imi da mie detasarea si atitudinea corecta, ca sa pot face fata situatiei. Asa am dus-o pana acum. Revenind la politica, cred ca v-am mai scris asta: e un cerc vicios! Cine sa-l sparga? Omenirea in general, se cam duce de rapa, pentru ca s-a indepartat prea mult de valorile spirituale si, in Univers, exista o corectie implacabila: ce nu sta sub umbrela divina, se distruge! Atat este de simplu! Ce putem noi face, in afara de meditatie, este sa mergem la vot si sa-i votam pe cei mai putin rai, ca bun nu e nici unul. Parca, am stabilit odata ca din doua rele alegem raul mai mic. Ati fost intrutotul de acord. Acum, ce inseamna asta: ” cine va reuși să mă scoată din casă la 9 decembrie ca să mă ducă la vot?” Dati-mi adresa, ca va scot eu! Sinteti formator de opinie, ce exemplu dati? Consider ca ati avut un moment de ratacire, scuzabil dealtfel, dar astept o revenire cat mai prompta asupra acestui subiect. Sunt oameni care au murit ca noi sa putem vota. Macar atat sa facem in memoria lor, si pentru viitorul nostru… incert… si mic… si negru… si care bate la usa!

Spune-ți opinia, fă-te auzit!