PETIŢIA PENTRU SUSŢINEREA ZILEI DE 10 MAI CA SĂRBĂTOARE NAŢIONALĂ

By 2 aprilie 2013La zi

Pe Facebook există o petiţie care strânge cât mai multe semnături de susţinere pentru ca ziua de 10 Mai să devina sărbătoare naţională. Marţi 22 Mai, această petiţie urmează să fie citită în Parlament. Pentru a adăuga cât mai multe semnături de susţinere, puteţi accesa pagina de Facebook a petiţiei, oferiţi un like acestei idei sau puteţi comenta simplu „semnez”, „subscriu”, „de acord”. Semnaturile vor fi strânse într-un document ce va fi prezentat deputaţilor. Avem nevoie de cat mai multa sustinere pentru ca ziua de 10 Mai sa devina Sarbatoare Nationala. Nu uitaţi că între anii 1866 – 1947, 10 Mai era ziua naţională a României. În mai 1866 Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, tot el a proclamat în fața parlamentului independența de stat a României. 10 Mai ar putea fi sărbătoare naţionala în curând. Proiectul de lege a trecut deja de Senat. Mai este nevoie doar de votul din Camera Deputaţilor.

„Petitie adresata Camerei Deputatilor

După 22 de ani de la Revoluţia anticomunistă din România, în viaţa poporului român încă observăm o perpetuare a atitudinii comuniste faţă de istoria noastră naţională. O anomalie inadmisibilă, inexistentă într-o ţară civilizată.
Independenţa României, încununarea războiului din 1877 elogiat în poeziile poeţilor noştri şi ilustrat de pictorii noştri, nu este încă o sărbătoare naţională.Această indiferenţă faţă de jertfele strămoşilor pentru a câştiga independenţa naţională, uitarea sacrificiului de sânge făcut la Plevna, Smârdan şi Griviţa, de către ostaşii şi ofiţerii Armatei Regale Române, nu îşi are nicio justificare şi devine – cu trecerea timpului – o ruşine inadmisibilă.Înainte de Revoluţia din 1989, regimul comunist a menţinut această stare de lucruri sub o continuă presiune şi sub control, falsificând istoria. Totul pentru a ignora faptul că Independenţa României a fost câştigată de armata română sub conducerea prinţului Carol, devenit mai târziu Regele Carol I al României.După Revoluţia din 1989, ca o urmare nefericită a procesului de propagandă comunistă, s-a menţinut in mod nejustificat şi răuvoitor fobia faţă de monarhie şi regi. Părem a uita că, în fapt, nici Mircea cel Bătrân, nici Ştefan cel Mare, nici Mihai Viteazu nu au fost… preşedinţi!Din fericire, prin adoptarea tacită de către Senatul României a iniţiativei legislative de sărbătorire oficială a zilei de 10 mai, s-a făcut un pas important în combaterea unor disperate eforturi de a separa multiplele semnificaţii ale evenimentelor petrecute de-a lungul istoriei în această zi de 10 mai.Ziua de 10 mai trebuie sărbătorită pentru a marca toate evenimentele istorice care au avut loc în ani diferiţi la aceeaşi dată. Aceste evenimente dau o încărcătură simbolică specială acestei zile tocmai pentru că toate au fost benefice pentru România:

10 MAI 1866 – înscăunarea Principelui Carol I
10 MAI 1877 – proclamarea Independenţei
10 MAI 1881 – apariţia Regatului României

Oamenii trec şi, tocmai de aceea, eforturile de a schimba interpretarea istoriei după interesele unora sau altora se dovedesc inutile şi vremelnice.Singurul criteriu curat în perspectiva istoriei rămâne interesul naţional.Dumneavoastră, doamnelor si domnilor deputati, ca aleşi într-o cameră decizională, aveţi puterea de a intra în istorie ca cei care aţi redat poporului român adevărul istoric şi demnitatea naţională în legătură cu ziua de 10 mai.Avem convingerea că se vor găsi în acest înalt forum legislativ care este Camera Deputaţilor, acel minim necesar de 166 de iubitori de ţară şi de neam care să susţină această propunere legislativă.

Cu deosebită consideraţie,
Reprezentanţi ai societăţii civile”

Petiţia poate fi semnată aici.

Alătură-te discuției 17 opinii publicate

 • stelian r. spune:

  Am trimis cererea ref. la 10 Mai in parlament pe adresa srp@cdep.ro La fel poate face oricine!

 • Răzvan spune:

  Semnez cu plăcere ! Numai că, dpdv strict tehnic, petiția este greșit gândită. Nu pot semna decât cei care sunt „prieteni” pe Facebook cu persoana care a publicat petiția… O mult mai bună soluție este găzduirea ei pe http://www.anrm.ro (cu tot cu sistemul de vot)sau pe http://www.petitii-online.com (sistemul de vot există deja).

 • Comentariu (*) Am fost monarhist convins, multa vreme, pentru ca admir si pretuiesc inalta tinuta morala a Majestatii Sale, Regele Mihai I. Insa incep sa ma indoiesc, progresiv, de oportunitatea unei restaurari monarhice, cu actualii descendenti ai Majestatii Sale. Mai mult, am vazut cu neplacere roind in jurul acestora figuri dubioase si stranii, am vazut afinitatile noii Case Regale cu oameni compromisi precum Dan Voiculescu si cu posturi de televiziune ca Antena 3, un fel de replica peste timp a TVR-ului manipulator din anii ’90… Cu mahnire, incep sa cred ca idealul monarhic a apus definitiv. Optimist, totusi, as vrea sa cred intr-un nou inceput, fondat chiar pe Revolutia anticomunista din decembrie 1989. Pentru generatia mea, cea ajunsa azi in jurul varstei de 40 de ani, acesta a fost evenimentul fondator al noii societati romanesti! De aceea, inclin mai degraba spre proclamarea zilei de 22 Decembrie 1989, ca Zi Nationala a Romaniei! Aici nu mai avem indoieli privind corectitudinea plasarii in timp a evenimentului, ca in cazul Zilei Independentei.

 • Iulian spune:

  Comentariu (*)sunt de acord. daca se poate votez la doua maini. in parlament se accepta asa ca… sper ca se poate si aici

 • Stoica Rodica spune:

  Obtinerea Independentei de stat a Romaniei de catre Regele Carol I si glorioasa armata romana,nu constituie o rusine!Din contra ea onoreaza pe fiecare dintre urmasii Casei Regale a Romaniei si cu prisosinta si pe fiecare roman onest.Prin jertfele de sange ale inflacaratelor batalii care s-au purtat.intreaga Europa a fost pus ala adapost .Cine ne poarta recunostinta?Si daca ne sunt recunoscatori dece ,in mod tacit unele tari civilizate din Europa sunt impotriva Monarhiei si al Regelui Mihai?
  Traiasca Regele!

 • Stoica Rodica spune:

  Semnez prezenta petitie cu mana pe inima ca Sarbatoare Nationala a Romaniei sa fie :ZIUA DE 10 MAI,ziua florilor primaverii care, se cade a fi asternute pe mormintele tuturor eroilor neamului romanesc!

 • Comentariu (*)SUNT DE ACORD CU ACEASTA PROPUNERE, ORICE PERSOANA CARE A FACUT UN ACT EROIC PENTRU RONANIA ARE DREPTUL CA SA FIE RECUNOSCUT.

 • Dan Ghenea spune:

  Comentariu (*)@Lucian Miulescu – Ne propuneti deci „nobilele idealuri ale comunismului” despre care ne-a vorbit Ion Iliescu in 1989 (decembrie 22), in locul Zilei Independentei si a Regatului.
  Oricum, 10 Mai este ziua singurei Romanii care a existat vreodata: Regatul Romaniei.

 • Daca nu sunt facebook-ista nu pot semna petitia.Exista alternativa? Am incercat si pe siteurile de mai sus,nu merge!

 • Comentariu (*)sunt de acord

 • Comentariu (*)@Dan Ghenea Daca dvs. considerati ca mortii din Timisoara, Cluj, Bucuresti etc. si-au dat viata pentru „nobilele idealuri ale comunismului” lui Ion Iliescu, inseamna ca nu stiti nimic despre acele evenimente. A confunda clica de oportunisti din jurul fostului presedinte cu miscarea populara din acea perioada este o grava greseala si o insulta pentru cei care s-au sacrificat, atunci.

 • Ileana Cornea spune:

  Comentariu (*) Semnez!

 • Mircea PELEA spune:

  Comentariu (*)De acord ca ziua de 10 mai sa fie declarata oficial Ziua nationala a Romaniei.

 • Ioana PANA spune:

  Comentariu (*)Intrutotul de acord cu ziua de 10 mai.

 • Viorel Banu spune:

  Comentariu (*) Susțin din tot sufletul aceasta propunere si felicit pe initiatorul intoarcerii la normalitate.Doamne ajuta!

 • IG spune:

  Sunt de aceeasi parere: petitia este necesar sa fie gazduita in locuri portivite. Am sa trimit scrisoare la srp@cdep.ro pentru a nu sta degeaba.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!