edith piaf 2***20 iunie 1916 s-a nascut Marcel Cerdan, boxer francez, marea iubire a lui Edith Piaf – mort in 1949 intr-un accident de avion.

Edith Piaf ( n.19 decembrie 1915) l-a întîlnit pe Marcel Cerdan în 1946 la Paris. Era deja o foarte cunoascută cintareață. După ani de sărăcie și anonimat, cariera ei decolase in anii 40 sub Ocupația germana. Acum avea nenumărate contracte, înregistrari și, firește, mulți bani. Marcel Cerdan (n. 1916 in Maroc ) inca nu își făcuse un nume mare, deși era cunoscut. Nu avea nimic aparent prin care să o încînte pe Piaf. Era boxer, căsătorit, avea patru copii. Nu fost un “coup de foudre” cum s-a spus mai tîrziu. Ce aveau cei doi în comun – extracția socială foarte modestă. Proveneau din păturile cele mai sărace, de la periferia societății și reuşiseră în viaţă, erau celebri si bogaţi.

edith piaf 8Abia în 1948 la NY cei doi se revăd și povestea lor se declanșează. Cintăreața devenise un adevărat fenomen, avea un succes fără precedent pe scenele franceze. Între timp Cerdan devenise o vedetă a ringurilor de box, campion etc. Declicul între ei se produce pe cînd Edith Piaf cinta la New York, la cabaretul “Le Versailles”. Se întîmpla la 14 ianuarie 1948, cind Cerdan vine să o asculte. A urmat o poveste pasională pe care presa lacomă de indiscreții a surprins-o in toate episoadele ei. Rubrica de monden avea ce scrie. O poveste intre marele campion Cerdan și cîntăreața cea mai en vogue a Franței furniza știri cu nemiluita. Momentul culminant al popularității cuplului lor survine cînd Cerdan devine campion mondial la categoria edith piaf 3mijlocie, invingîndu-l pe Tony Zale prin KO in repriza a 12-a la 21 septembrie 1948. Cerdan devine un idol al Franței. Detaliul cu căsătoria boxerului și cei patru copii lăsați la Casablanca de unde era originar, a fost trecut cu vederea pentru a nu micșora în vreun fel romantismul poveștii. Piaf a scris un cîntec devenit imediat un mare succes, ”Imn Dragostei” ( Hymne à l’amour”)

Povestea totuși nu a durat o viață, nu s-au căsătorit, cum plănuiau. Nu pentru că vreunul din ei și-ar fi găsit alt partener, sau în urma vreunui scandal. De fapt, ”i-a despărțit moartea” spune o formula prea tocită. Cerdan a boxat la Chicago cu Jack la Motta (eroul din filmul Regging Bull cu Robert de Niro ) și a pierdut in runda a zecea. A fost ultimul lui meci. Trebuia să lupte într-o partida de revanșă, dar viața lui s-a frînt. La 28 octombrie 1949, la rugămintea ei, Cerdan se sedith piaf 5uia într-un avion să ajungă la NY traversînd oceanul pentru a o întîlni. Ceasul rău ! O legendă spune că Cerdan a insistat să primească un bilet. Cursa era deja vindută și numai faptul că un pasager a renunțat la locul lui, a făcut ca boxerul să urce în acel avion Air France, tip Lockheed L-749 Constellation. S-a prăbușit deasupra insulelor Azore. In accident au murit toți cei 11 membri ai echipajului și 37 pasageri.

Vestea morții tragice a lui Marcel Cerdan, marele campion care combătuse pugiliștii americani la ei acasă, a fost un mare șoc și a provocat o mare emoție. Edith Piaf a purtat doliu după el și apoi toată viața l-a pomenit mereu. După spusele ei, edith piaf 7Cerdan a fost marea ei dragoste. Acel nimb de tragedie, moartea unui mare campion in plină glorie, în toiul unei povești de iubire, a fost exploatat de presă pină la ultima picatură. Presa este avidă de senzațional, cititorii la fel, sunt dornici să se impresioneze cu și fără motiv. Acum aveau unul. Dincolo de rubricile mondene, de scotocitorii prin detaliile biografice, povestea a rămas pină azi.

In 1983, Claude Lelouch a făcut un film despre povestea lor de dragoste ”Édith et Marcel” unde rolul boxerului a fost jucat chiar de fiul lui. Figura lui Cerdan mai apare în filmul despre viața cintăreței din 2007 “La Vie en rose” văzut și la București de multă lume.
*** Fragment din „Repertoarul amoruluiui” aparut la editura Hyperliteratura 2019.Bestseller. Comandati la elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro etc.

** In pregatire la aceeasi editura, Hypeliteratura, volumul doi, pentru toamna 2o20.

STELIAN TĂNASE

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!